NASA'dan fizik kurallarına meydan okuyan uzay aracı
NASA, Güneş Sistemi'nin dışına yolculuk yapılabilmesini sağlayacak uzay aracı geliştiriyor. Uzay aracı, fizik kurallarına meydan okuyacak.
NASA, Isaac Newton'ın fizik kurallarına meydan okuyacak ileri teknoloji bir itiş gücü sistemi üzerinde çalışıyor. EmDrive adı verilen sistem, uzay gemilerini Güneş Sistemi'nin dışına çıkaracak süper hıza erişmek için ilk adım olarak kabul ediliyor.
KUVVETİNİ HAVADAN ELDE EDİYOR
EmDrive sisteminin, kapalı alanda yansıyan mikrodalgarı kullanarak itiş kuvveti oluşturduğu belirtildi. Ancak fizik prensiplerine göre ivmenin korunması yasası bu tür bir sistemi imkansız kılıyor. Sebebi ise her eylemin kendisine eşit ve zıt bir tepki görmesi. Geleneksel roketlerde, yakıtla ateşlenen bir roket, ortaya çıkan iticinin kuvvetiyle yukarı itiliyor. EmDrive'ın ise kuvvetini havadan elde ettiği öne sürülüyor.
FİZİKÇİLER ELEŞTİRDİ
İngiliz mühendis Roger Shawyer'ın fikri olan EmDrive, fizikçiler tarafından eleştirilere maruz kalsa da, Çinli araştırmacılar 2010 yılında aynı teknolojiyi kullanarak itiş gücü oluşturduklarını savundu. NASA'nın NASA Eagleworks adı taşıyan laboratuvarı da 2014'te yapılan deneylerde mikrodalgalardan itiş kuvveti elde ettiklerini açıklamıştı.
YERÇEKİMSİZ ORTAMDA İLK KEZ DENENDİ
Söz konusu deneylerin yerçekimsiz ortamda denenmemiş olması ise EmDrive'ın gerçek olabileceği konusunda soru işaretleri doğurmuştu. NASA Eagleworks, bu yıl tekrarlanan ve yerçekimsiz ortamda yapılan deneylerde de olumlu sonuç aldıklarını açıkladı.
MARS'A 75 GÜNDE ULAŞMA İMKANI
Mühendisler Harold White ve Kent Joosten, uzay gemilerinin nükleer güç veya jet yakıtı kullanmak yerine EmDrive sistemine sahip olmaları halinde, Mars'a 75 günde ulaşabileceklerini öne sürdü.
NASA, mevcut teknolojiyle Mars'a 9 ay, Satürn'e ise 3 veya 6 yılda ulaşılabileceğini öngörüyor.
ensonhaber
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.