Nedir Bu Zorunlu Trafik Sigortası?
Zorunlu trafik sigortası adından da anlaşılacağı üzere zorunlu olan ve bütün araçlara yapılması gereken sigorta türüdür.
Eğer kendinizi önemsediğiniz kadar karşı tarafı da önemsiyorsanız, trafik kurallarına uyuyor ve iyi bir birey olmak istiyorsanız, gerekli tedbirleri aldıktan sonra dikkatle yola çıkıyorsanız zorunlu trafik sigortasına gerek bile kalmayacaktır. Ancak siz zorunlu olan trafik sigortasını araç sahibi olur olmaz yaptırın! Çünkü zorunlu trafik sigortası olmadan trafiğe çıkan araçlar trafikten men ediliyor…
Zorunlu trafik sigortasının amacı; motorlu araçların 2’inci kişilere verdiği maddi ve bedensel zararların karşılanmasına yöneliktir. Bu amaç için yapılmaktadır. Karayolları Trafik Kanunu ile düzenlenmiştir. Ve zorunludur bunun yapılması.. Karayolu taşıtlarına sahip herkesin yaptırması zorunludur. Yıllık yapılmaktadır.
Trafik sigortasının şartları nelerdir?
Öncelikle araca sahip olanlar bunları mutlaka yaptırması gerekiyor. Reşit olanlar kendileri yaptırırken reşit olmayanlarında velileri kısıtlı ise de vasileri bunları yaptırmak zorundadır. Bununla ilgili anonim şirket düzeyinde örgütlenmiş anonim şirketler tarafından sigorta şirketleri yapmaktadır. Tamamen özel şahıslar üzerinden sigortalar yapılıyor. Karşı tarafta bu konuda yetkilenmiş anonim şirketleri düzeyinde bir sigorta şirketi olacak. Ve sözleşmenin karşı tarafında da motorlu taşıta sahip biri olacak. İki tarafın olması halinde sigorta poliçesi imzalanıyor. Uygulamada bu poliçeyi sadece sigorta şirketi imzalıyor.
Vatandaşlarımız zorunlu sigortasını yaptırmaz ise ne olur?
Trafik polisleri tarafından yakalandığında araç trafikten men edilir ve araç alınarak yedi yemin parkına çekilir. Kişi trafik sigortasız çıktığı için trafik kanunda gösterilmiş ceza kesilir. Aynı zamanda parka çekilme ve park ücretleri kendisinden alınır. Ve ödeyeceği paraya da ödeyeceği zamana kadar faiz işletilir. Bunu ödememe gibi bir lüksü yok. Araç muayenesinde zorunlu trafik sigortası yoksa bunun muayenesi yapılmaz.
Trafik sigortası olmayan kişi kaza yaparsa ne olur?
Siz araç kullanıyorsunuz ve araç kullanmaktan başka birisine zarar vermiş ve zorunlu trafik sigortanız da yoksa onun tüm masraflarını siz ödemek zorunda kalırsınız. Yani trafik sigortası yaptırmamanın böyle bir bedeli var.
Sigortalı araçta, rizikonun (maddi hasarın) gerçekleşmesi halinde yapılması gereken yükümlülükler neler?
Kaza olduğunda en az 5 gün içerisinde sigorta şirketine durum bildirilecek. Ölümlü ve yaralı kaza değil ise karşılıklı kaza tutanağı tutulacak ve imzalanacak. Bunlar o kazaya karışan araç ya da kişiler arasında imzalanacak. Yani araç olacak bir tane karşıdaki araç ve yaya olabilir. Motorlu araç sürücüsü karayollarında ve umuma açık olan (park, bahçe) yerlerde yaya ve araca zarar vermişse bu zararları sigorta poliçesi karşılamaktadır. Sigorta yapmanın bu yönden yararı var.
Ölüm, sakatlık vb.…. gibi durumlarda zorunlu trafik sigortasının etkinliği nedir?
Ölümlü ve yaralanmalı kazalar ise mutlaka polis çağırıp tutanak altına alınır. Karşı tarafın sorumluluğu varsa mutlaka tutanağa geçirilmeli… Yani karşı tarafta sorumluluğu kabul etmeli. Ya da çarpan kişi sorumluluğu kabul etmeli.
Üçüncü kişiye çarpıyorsunuz sigortalı araç sahibi olarak ve 3’üncü kişinin kastinden kaynaklı (ağır kusurundan kaynaklı) bir hadise meydana gelmiş ise o zaman sigorta buna bir para – bedel ödemez.
4. Zorunlu trafik sigortası ile korunan haklar nelerdir? Ve vatandaşımız için getirisi nedir?
Başta da söylediğimiz gibi maddi ve bedensel zararlardır… Maddi zararlar şu; sizin sigortalı aracınız başka bir araca çarptı. O aracın maddi hasarlarını karşılar sigorta şirketleri… Ve araç içerisinde (senin aracın değil karşı tarın aracı) yaralanan kişilerin bütün sağlık harcamalarını, bütün muayene harcamaları, bakıma muhtaç ise bütün bakım masrafları ödenir. Yine kazadan dolayı geçici olarak işe gidemez ise geçici iş göremez ödeneği alır. Ayrıca bir bedensel engeli oluşursa meslekte kazanma gücünde bir azalma olursa ömür boyu da maddi tazminat alma hakkı var. Tabi ki bütün bu tazminatlar sınırlı. Yani sigorta poliçesindeki güvence miktarları Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. Yani orada her bir sigorta şirketinin bu kaza ve olaylardaki teminat miktarlarını Hazine Müsteşarlığı belirliyor. Ama sigorta poliçelerinin bedelinin belirlenmesi serbest. Her bir şirket bedeli kendisi belirliyor ama ortalama bir fiyat belirlenmiş durumda. Bunları internette de ilan etmek zorundalar. Ve ilan ettikten sonra bir ay geçmeden değiştirilemez. Yani aylık ilan ediyorlar. Mesela; ayın birinde ilan etmiş ise o ayın sonuna kadar sigorta primlerini değiştiremiyorlar. Bu şekilde de rekabet korunmuş oluyor.
Sigorta primlerinin ödemesi nasıl yapılır ve sigorta bedeli neye göre belirlenir?
Aracın cinsi, büyüklüğü, markasına göre sigorta bedeli belirleniyor. Bulunduğu şehir çok önemli… Mesela; İstanbul’da trafik kaza riski fazla olduğu için büyükşehirlerde sigorta pirimi yüksektir ama küçük şehirlerde sigorta primi düşüktür. Bunun nedeni de plakayla göre değişmektedir. Senin plakan 34 plakalı ise İstanbul üzerinden ödüyorsun ama 34 plakalı aracı Kars’ta kullanıyorsun. Yine sigorta ödemesini İstanbul’daki gibi ödersin.
Zorunlu trafik sigortası hangi durumlarda geçersizdir?
Primlerde artırma meydana gelmiş ise primlerinizi bildirim tarihine kadar 8 gün içerisinde arttırmanız gerekmektedir. Arttırmamışsanız sigorta geçersiz olur. Aracınızı satmış iseniz sattıktan sonra artık yeni alan kişi sigorta yaptırmak zorunda. Sizin ihmalinizden kaynaklanarak birisi çalmış ve kaza yapmış ise sigorta şirketi sorumlu olmaz. Gerçi bu durumlarda sigorta şirketi ödeme yapmış ise bunu araç sahibinden rücu eder. Araç sahibi kusurlu ya da alkollü ise sigorta şirketi yaptığı o harcamaları araç sahibinden rücu eder.
Sigorta primlerinin ödemesi nasıl yapılır ve sigorta bedeli neye göre belirlenir?
Bu primleri her bir şirket kendisi özgürce belirleye biliyor. 2014 yılından sonra serbest hale getirildi. Aracın, modeli, markası, tipi ya da bulunduğu şehre göre değişiklik gösterebiliyor. Ödemesi taksitlenmeyle de yapılabiliyor. Sigorta poliçe bedelleri çok yüksek değil.
Canlıhaber
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.