Nevzat Kösoğlu için anma programı
ESKADER, geçenlerde ebedî âleme uğurlanan mütefekkir yazar Nevzat Kösoğlu adına bir anma programı düzenliyor. Toplantı, 31 Ekim Perşembe günü Timaş Kitapkahve’de saat 18.00’de başlayacak.
Risale Haber - Haber Merkezi
Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER), mütefekkir idealist, siyaset adamı, yazar ve yayıncı Nevzat Kösoğlu hakkında bir anma programı düzenliyor. Kısa bir süre önce Ankara’da ebedî âleme uğurlanan Nevzat Kösoğlu’nu yakınları, dâvâ arkadaşları, yazarlar, aydınlar, kültür ve sanat adamları ile okuyucular anlatacak. “Ötüken’den Söğüt’e Tefekkür Burcu” başlıklı program, Timaş Kitapkahve’de 31 Ekim Perşembe günü saat 18.00’de başlayacak. Yakın dostları Kösoğlu’nun ilim, sanat ve kültür hayatına yaptığı katkıları anlatacak, eserlerinden bahsedecek, müşterek hâtıralarını dile getirecekler. Hüseyin Sarıkoç’un yöneteceği, Toplantıyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin 0 (212) 5112323-5112324 numaralı telefonları aramaları veya sanatalemi.net sitesini ziyaret etmeleri gerekiyor.
ÖTÜKEN’İN MÜTEFEKKİR YAZARI
Nevzat Kösoğlu, 7 Ekim 1941’de Erzurum-İspir`de doğdu. Liseyi Erzurum ve Karabük`te okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini ve İ.Ü. İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. 1964’te gazeteciliğe başladı. Babıali`de Sabah gazetesinin Ankara temsilciliğini yaptı. Ötüken Neşriyat’ı kuranlar arasında yer aldı ve yönetti. 1970 yılında MHP’nin Genel Sekreter Yardımcılığına seçildi. 1977 genel seçimlerinde aynı partiden Erzurum milletvekili olarak parlamentoya girdi. 12 Eylül 1980 İhtilâli’nden sonra bir buçuk yıl tutuklu kaldı. Yayıncılıkla uğraştı. 14 ciltlik Büyük Türk Klasikleri’ni yayınladı. Kültür Bakanlığı adına 30 ciltlik Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları projesini yürüttü. Nevzat Kösoğlu, Türk Tarihini ve Felsefesini günümüz şartları içerisinde yeniden ele almış; kültür ve medeniyet kavramları ile alakalı özgün fikirler ortaya koymuştur. Gelenekle gelecek arasındaki bağın nasıl kurulması gerektiğini ele aldığı güncel meseleler çerçevesinde vukufiyetle izah etmiştir. Kimlik çalışmalarına yeni bir boyut getirerek yeni Türk Kimliği’nin inşa yollarını göstermiştir. Kösoğlu, ömrünün son yıllarında Bediüzzaman Said Nursi gibi maneviyat önderlerinin okunması ve anlaşılması gerektiğini yazmıştı.
Nevzat Kösoğlu’nun yayımlanan eserleri arasında Kitap Şuuru, Konuşmalar, Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti, Milli Kültür ve Kimlik, Türk Kimliği ve Türk Dünyası, Osmanlı ve Türk Milliyetçiliği, Said Nursi, Galip Erdem, Peyami Safa, Dündar Taşer, Küreselleşme ve Milli Hayat da bulunuyor. Yazarın bütün eserleri Ötüken Neşriyat tarafından kültür hayatımıza kazandırılıyor.