Nevzat Tarhan: Tedbir alınmazsa 20 yıl içinde ciddi bir sosyal kriz yaşayacağız

Nevzat Tarhan: Tedbir alınmazsa 20 yıl içinde ciddi bir sosyal kriz yaşayacağız

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde Türkiye’de 20 sene sonra farklı bir kültürün hakim olacağını söyledi

Türkiye’de 2023’te nüfusun sadece 51 bin arttığını, doğumların azaldığını, boşanma hızının arttığını, evlenme hızının düştüğüne dikkat çeken Tarhan, "Bu konudaki istatistiklerimizi 3 hafta önce Meclis’te de sundum. Eğer şimdi bir önlem alınmazsa gelecek 20 yıl içinde ciddi bir sosyal kriz yaşayacağız bu konuda. Bu, Avrupa’da da aynı. Ancak biz, onlar gibi değildik. Aile, Türkiye’de en güvenli alanlardan biriydi. Bunu kaybetmeye başladık. Böyle giderse sosyal medya ve platformların da etkisi ile 20 sene sonra çocuklarımız Türk değil Hollywood kültürünün çocukları olacak. Narsisizm, bencillik, hedonizm (hazcılık), yalnızlık ve mutsuzluğun hızla yayıldığı bir çağdayız. Aile yılı denince bize ait değerleri korumayı anlamalıyız ve bu bir söylem olarak kalmamalı, içi doldurulmalı" dedi.

Tarhan, Hürriyet'te yer alan haberde ebeveynlerin neden çocuk yapmadıklarına dair soruyu şöyle cevapladı:

"Bence asıl neden ekonomik değil, sosyal. Elbette ekonomik gidişatın, gelir eşitsizliğinin etkisi var. Ancak genç kuşak artık kültür aktarımını aile değil sosyal medya, internet ve dijital platformlardan alıyor. Sosyal etki daha büyük. Yeni bir “haz” kültürü oluştu. “Anlık yaşar, anlık kazanır, istediğim gibi de harcar ve yaşarım.” Ben merkezci, konformist, aç gözlü bir yaşam algısı var artık. Salgın gibi de yayılıyor. Bu sebeple de genç nesil evliliği ve de aileyi ayak bağı olarak görüyor. Yaşam ve evlilik felsefesi değişti. Toplum yozlaşıyor mu diye soruyoruz ya... Değerlerimize bakmak lazım.

AİLE BAKANLIĞIMIZIN YETERLİ KADROSU VAR AMA ÇOĞU MASA BAŞINDA

“Ahlak genetik değildir, kültür genetik değildir. Öğrenilerek aktarılır. Eşleşme biyolojik ama evlilik kültüreldir. Kültürel kazanımlar da sosyal öğrenme ile olur. Bizi biz yapan değerlerimiz neler? Komşuluk, sözünde durmak, yalan söylememek, paylaşmak, aldatmamak, zayıfla empati yapabilmek, kötülüğe karşı tavır almak gibi... Buralarda zayıflamalar var. Kötülüğün sıradanlaşması büyük sorun. Mesela gündüz kuşağı kadın programları. ‘Farkındalık yaratıyor’ deniyor ama aksine kötülüğün sıradanlaşmasına yol açıyor. Bu sebeple verilen maddi yardımlar çok kıymetli olsa da bu ve benzeri çözümler kısa vadelidir. Uzun vade, kalıcı çözüm için sosyal kavramlar üzerine çalışılmalıdır. Aile Bakanlığımızın yeterli kadrosu var ama çoğu masa başında. Sahaya çıkıp, toplumla temas edilmeli, araştırmalar yapılmalı, sonuçlara göre de politikalar belirlenmelidir.”

JAPONYA İLKOKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARA KENDİ KÜLTÜRÜNÜ ÖĞRETİYOR

“Yanı sıra Millî Eğitim Bakanlığı da konuya sahip çıkmalıdır. Japonya mesela, bugün ilkokul çağındaki çocuklara, kendi kültürünü öğretiyor. Görgü kurallarından ahlak kavramına kadar onları ayakta tutan tüm değerleri öğretiyorlar. Sadece Spor değil ‘Gençlik’, sadece Turizm değil ‘Kültür’ için de sıkı çalışmalı ve bu konuya sahip çıkmalı bakanlıklar da. Karamsar değilim. Bu çağı yakalayalım ama kendimizden de ödün vermeyelim, yeter!”

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE

“Bağımlılık konusu da ailenin altına dinamit koymakta. Şu an 800 bin denetimli serbestlik dosyası var. Bu, aileler ile 2-3 milyon kişi demek. Bir bu kadar yasal yollara başvurmayanlar var. Bu alandaki çalışmalar da genişletilmeli.”

HUZURLU AİLE ÖNEMLİ

“Huzurlu aile ortamı da çok önemli. Bir ev ne kadar sıcak ne kadar güvenli ne kadar huzurlu ise genç ya da çocuk, sorunlar yaşasa da bir müddet sonra yuvasına döner. Kendi ebeveynlerini örnek alır. Geleceğe ve evliliğe dair korkular ancak güvenli ve sevgi dolu bir aile ortamında yok edilir.”

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
9 Yorum