Kırgızistan'ın en büyük camisine destek

Kırgızistan'ın en büyük camisine destek

Kırgızistan'da İslam sosyal, ekonomik ve siyasi hayatta etkisini daha fazla gösteriyor, bu etki cami sayılarına da yansıyor.

Rus basınında yer alan habere göre, Kırgızistan'da inançlı insanların sayısı ve etkisi büyük bir hızla artıyor. Uzmanlar ülke genelinde politika ve ekonomik alanlarda İslam'ın daha fazla rol aldığını belirtiyor. Gazeteci-yazar Aleksandr Tokmakov, ülke genelinde 30 farklı dinin temsilcilerinin yaşadığını, sadece Hıristiyanlığın çeşitli mezheplerine ait 370 kurum ve kuruluşun faaliyet gösterdiğini kaydetti.

Din İşleri Devlet Komisyonunun uzmanı Yusupjan Kadırajiyev ise, ülke nüfusunun yüzde 80'inden fazlasının Müslüman olduğunu ve faaliyet gösteren dini kurumların çoğunluğunun doğal olarak İslami teşkilatlar olduğunun altını çizdi. Doksanlı yıllarda ülke genelinde tahminen 1000 cami bulunurken bugün camilerin sayısı 2000'e ulaşmış durumda.

Devlet komisyonunda kayda alınan camilerin sayısı 1700'den fazla, medrese sayısı 60, İslami üniversite sayısı 9 olarak kaydedildi. Bunun yanı sıra altmış kadar çeşitli İslami hayır kurumu ve fonu bulunmakta. Yüzlerce cami ise henüz resmi kayda alınmadı. Genellikle yurt dışında ikamet eden Müslüman zenginleri tarafından inşa edilmekte olan camilerin de sayısında artış yaşandı.

Şu anda Bişkek'te ülkenin en büyük camisini inşaatı devam ediyor ve inşaatın önemli bir kısmı Türkiye tarafından üstleniliyor.

Müslümanlar ekonomide de etkisini artırıyor

Kırgızistan banka sisteminde de İslami finans anlayışı yer bulmaya başladı. Bu konuda anlaşma 2006'da İslam Gelişme bankası ile yapıldı. Bunun yanı sıra helal gıda sektörü güçlendi, helal lokantalar da artışta. Din, hukuk ve politika analiz merkezi başkanı Kadır Malikov, bu gelişmenin devam edeceğini ve İslam dininin ülke hayatında daha fazla rol alacağını belirtti.

Bu arada, Kırgız meclis binasında mescit yerinin ayrılmasına dair bazı vekillerin teklifi tartışmaya neden oldu. Bunun yanı sıra namaz saatlerinde inançlı insanların ibadetleri için özel izin zamanlarının oluşturulması da teklif edildi. Devlet yetkilileri bu konuda henüz kesin kararlarının vermemekle beraber bu tekliflerin sert tepki ile de karşılamamaları dikkat çekti.

Dünya Bülteni