Müslümanlar hafıza tazelese 10 NASA kurar

Müslümanlar hafıza tazelese 10 NASA kurar

FTSC Başkanı Al-Hassani, Müslüman Mirası Birliği’nin oluşturulmasında Türkiye’nin çok stratejik role sahip olduğunu belirterek “Tarihi hatırlasak 1 değil, 10 NASA kurabilir” dedi.

Ebru Baran'ın haberi

İstanbul’dA düzenlenen Türkiye Müslüman Mirası Bilinirliği Ağı (MHANT) toplantısına katılan Bilim, Teknoloji ve Medeniyet Vakfı (FSTC) Başkanı Prof. Dr. Salim Al- Hassani, Müslüman mirasının ortaya çıkarılması ve hatırlanmasında Türkiye’nin çok önemli stratejik bir role sahip olduğunu söyledi.

Asimile sırası Müslümanlara geldi

Al- Hassani  MHANT’ta yaptığı konuşmada “Kızılderililer, İnkalar, Yahudiler’i tarihten silmeye, asimile etmeye çalıştılar, şimdi de sıra Müslümanlara geldi. Kim olduğunuzu, nereden geldiğini hatırlamanız gerekir. Müslümanlar bunu yapabilirse bir değil, 10 tane NASA kurabilirler” dedi. ABD ve Avrupa’da oluşturulan üst kimlik konseptiyle Batı’nın bilginin kaynağının sadece kendisi olduğunu düşündüğünü kaydedenr Al - Hassani “Bu yanlış algıyı ortadan kaldırmak için hafıza kaybını iyileştirmemiz gerekiyor. Ancak gerçek tarihi hatırlatarak bu aşırı milliyetçi yaklaşımların önüne geçebiliriz” dedi.

Türkiye stratejik role sahip

Toplantı sonrası STAR’ın sorularını cevaplayan Al- Hassani, Müslüman Mirası Birliği’nin oluşturulması ve hayata geçirilmesinde Türkiye’nin çok önemli bir stratejik  role sahip olduğunu belirtti. Müslüman ülkelerinde bir araya gelerek Avrupa ya da Amerika’da olduğu gibi bilim merkezlerine sahip olabileceğini, yeni icatlara imza atabileceğini belirten Al- Hassani, şöyle konuştu: “İnsanın geleceği inşa etmesinden bahsetmek için önce hafızanızın olması gerekir. Kim olduğunuzu, nereden geldiğini hatırlamanız gerekir. Bunu başaramıyorsak hiçbir şey yapamayız.

Müslümanlar eğer hatırlayabilse

Müslümanlar eğer, İslam medeniyetinin ilk yıllarında kadınların ve erkeklerin yanyana birlikte çalıştıklarını hatırlar, iman dendiği zaman bunun hayır yapmak olduğunu bilirse her türlü gelişme beraberinde gelir. Hıristiyan, Yahudi, Müslüman fark etmeksizin her dinde iman insanlık için hayırlı işler yapmak demektir. Din ayrımı yapmadan bunu böyle kabul edersek, faydalı iş yapmaya odaklanırsak artık imanla, inançla ilgili kavgalarda son bulurlar. İmanın sonu faydalı işlerdir, bunun Kuran-ı Kerim de böyle söylüyor. Müslümanlar bunu böyle kabul ederlerse bir değil, 10 tane NASA kurabilirler.”

İki ayda 400 bin kişi gezdi

İlkİ 1 Ekim 2010’da gerçekleştirilen Türkiye Müslüman Bilinirliği Ağı toplantısı, 1000 yıllık tarihi süreçte İslam Medeniyeti’nin bilim ve teknolojiye yaptığı katkının sergilendiği “1001 İcat” kapsamında yapılmaya başlandı. Başbakan Erdoğan’ın Londra ziyareti sırasında gezdiği ve İstanbul’a getirttiği sergide Lagari’nin roket gücüne dayanan uçuşları, El-Cezeri’nin filli su saati, Hezarfen’ın uçuşu, Mimar Sinan’ın dehası ve birçok bilimsel eser yer aldı. Sergi, İstanbul Sultanahmet’te Ağustos- Ekim 2010’de açık kalmış ve 400 bin kişi gezmişti. İstanbul’un ardından dünya turuna çıkan sergi New York’un ardından 25 Mayıs’ta Los Angeles’te ziyarete açılacak. Manchester Üniversitesi öğretim üyesi Prof.  Al-Hassani, şunları söyledi: “Dünyada özellikle de Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan gibi Türk Cumhuriyetleri’nden aldığı güçle Türkiye’nin bu stratejik rolü daha da güçlenebilir. Zaten Müslüman icatlarının mucidi insanların çoğu da bu toprakların insanları. Dolayısıyla bu ülkelerden gelecek güçle Türkiye bir merkez gibi kullanılıp, tüm dünyaya Müslüman mirasının mesajı verilebilir. Türkiye liderlik rolü oynayabilir.”

Star