Hayvan hakları için İslami mesajlar...

Hayvan hakları için İslami mesajlar...

Hayvan haklarını dini açıdan ele alan, etkileyici mesajlar veren afişler, yakında Erzurum sokaklarında ve billboardlarda sergilenecek

Neslihan Tunç'un haberi

Haytap'ın (Hayvan Hakları Federasyonu) sokak hayvanları için verdiği mücadele, Türkiye'nin dört bir yanında tüm hızıyla devam ediyor. Diyarbakır ve Bitlis'ten sonra Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir farkındalık çalışmasına imza attılar. Bu proje doğrultusunda hazırlanan afişler, şehrin önemli yerlerindeki billboardlara asılacak. Hayvan haklarını dini açıdan anlatmayı hedefleyen afişler, görsel olarak dikkat çekici olmalarının yanı sıra üzerinde yazan mesajlarla da oldukça dokunaklı... 'Yaradılanı severim, yaradandan ötürü', 'İslam dini hiçbir canlıya eziyet ve işkence edilmesine izin vermez', 'Siz yerdekilere merhamet edin ki, göktekiler de size merhamet etsin', 'Karıncadan file kadar bütün canlılar Allah'ın (cc) ailesidir', 'Burada susuyorlar, hesap günü konuşacaklar' ve benzeri yazıların yer aldığı afişlerin Erzurum halkı üzerinde etkili olması bekleniyor. HAYTAP Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, imza attıkları projelerin sadece yasal konularda dava açmak, yasa değişikliği için lobicilik çalışmaları yapmaktan ibaret olmadığını, aynı zamanda toplumda farkındalık çalışmaları da yaptıklarını söylüyor: "Şu anda doğu illerinde Erzurum dahil olmak üzere, Diyarbakır'da, Bitlis'te temsilciliklerimiz var. Buralardaki çalışmalarımız, gelir geçer saman alevi gibi çalışmalar olmayacak. Zaten bir yere gittik mi orada demir atıp kalıyoruz ve çalışmalarımız uzun yıllar devam ediyor. Yeni gönüllülere, yeni sponsorlara ulaşıyoruz. Yepyeni kişilere, cemiyetlere giriyoruz. Aksi takdirde afişi dağıt ayrıl ya da billboard'u bir ay as, sonra indir, bunların kendimizi tatminden başka bir işe yaramayacağını herkes zaten biliyor. Önemli olan uzun soluklu bu yarışta nefesi kontrollü kullanmak ve sınırlı zamanımızda pek çok cana ulaşmak. Bu konuda gerekirse eğitimcilerle, gerekirse ilahiyatçılarla, gerekirse politikacılarla veya sanatçılarla ortak çalışıyoruz. Hayvan hakları bir kesiminin hobi olarak tatminine yönelik bir imaj çalışması değildir. Böyle bir hareket tabana, tabanın diliyle indiği zaman başarılı olur."

HER KESİME SESLENMEK ÖNEMLİ

Eğitim çalışmaları ve toplumda ses getirebilmenin HAYTAP için çok önemli olduğunu söyleyen Şenpolat, esas hedef kitleleriyle ilgili şunları söylüyor: "Ne zamanki dış dünyadaki manav Mehmet Efendi'ye, Hatice Teyze'ye, ayakkabı boyayan çocuğa, camiye giden Rıza Amca'ya, okuldaki öğretmene ve öğrenciye ulaşırız, doğaya ve hayvanlara bakış açısı o zaman değişir. Aksi takdirde tüm yaptığımız filmler, hikayeler, eğitim çalışmaları, bastırdığımız kitaplar, afişler, billboardlar kendi kendimize yaptığımız propaganda haline dönüşür. Önemli olan toplumun diğer kesimleri. Yani bu olaya mesafeli olarak yaklaşan kitlelere ulaşmak önemli. Çoğunluğu onlar oluşturuyor.

Toplumu arkanıza almazsanız, sivil toplum örgütü desteğini devlete hissettirmezseniz, denetleme mekanizmasını çalıştıramazsınız." Ahmet Kemal Şenpolat dini kampanyalarda, ilahiyatçı Prof. Dr. Ali Osman Ateş'ten büyük destek aldıklarını söylüyor. Hayvanseverliğiyle tanınan Prof. Ali Osman Ateş, daha önce de Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYKO) ile ortaklaşa yapılan bir projede, İslam dininde hayvan haklarını konu edinen bir kitapçık hazırlanmasında rol oynamıştı. Evinde kedi ve köpekleriyle birlikte yaşayan ve Çukurova Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Ali Osman Ateş; "Yüce dinimiz İslam, hayvanların korunup haklarının gözetilmesine son derece önem vermektedir," diyor ve Kuran ve hadislerin topluma en doğru şekilde sunulması gerektiğinin önemine dikkat çekiyor: "Önemli olan dilsiz dostlarımız hayvanların korunmasıdır. Müslümanlar hayvan haklarını gözetmelidir."

Sabah