Türkiye'nin İslam dünyasındaki rolü büyük
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Çin İslâm Cemiyeti Başkanı Hilaluddin Çen Guangyüen ile birlikte işbirliği protokolü imzaladı.
Çin’in başkenti Pekin’deki temaslarını sürdüren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Çin İslam Cemiyeti Başkanı Hilaluddin Çen Guangyüen ile görüştü. Görüşmeden sonra iki taraf arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Prof. Dr. Mehmet Görmez, Çin İslam Cemiyeti merkezinde Hilaluddin Çen Guangyüen ile görüşürken, Çin’e ilim ve hikmet almaya geldiklerini belirterek, “Hazreti Peygamber (SAV); ‘ilim ve hikmet Çin’de de olsa alınız’ diye buyurmuş. Bizler bu topraklara sizlerle buluşmaya, bu hikmeti almaya geldik” dedi.
İmzalanan protokollerin iki ülke ilişkilerinde dini ve kültürel alanlarda yeni sayfalar açacağına inandığını belirten Görmez, Çin ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 40. yılında gelinen noktanın sevindirici olduğunu söyledi.
Çin İslam Cemiyeti Başkanı Hilaluddin Çen Guangyüen de imzalanan protokollerle sağlam temele sahip yeni bir dönemin başlangıcına ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük gurur duyduğunu ifade etti. “Geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye, İslâm medeniyetinde büyük rol oynamaktadır” diyen Çin İslam Cemiyeti Başkanı, her iki dost ülkenin dini kurumları arasındaki tecrübe paylaşımının son derece önemli olduğuna işaret etti.
İmzalanan protokolle 2012 yılında İstanbul’da Çin İslâm Kültür Fuarı, 2013 yılında da Pekin’de Türk İslâm Kültür Fuarı düzenlenmesi kararlaştırıldı. Haziran veya temmuz aylarında 10-15 gün süreyle düzenlenecek fuarlarda, resim sergisi, dini yayınlar fuarı, sanat ve kaligrafi etkinlikleri, Kur’an tilavetleri ve konuşmalar yer alacak.
Düzenlenecek olan “Çin’de İslâm” konulu resim sergisi; Çin’de İslâm’ın tarihi, Müslüman nüfusun Çin’deki dağılımı, Çinli Müslümanların dini hayatı, Çin’deki İslâmi eğitim, Çin’deki camiler, Çinli Müslümanların sosyal hayatları ve Sincan’da yaşayan Müslümanlar olmak üzere yedi başlıktan oluşacak.
Yayıncılık alanındaki ilk ortak çalışma ise “Çin’de İslâm” isimli kitabın Türkçe’ye çevirisinin yapılmasının ardından başlayacak. Etkinlikler kapsamında Çin’den gelecek İslam alimleri, Çin’deki İslami hayat ve Sincan bölgesinde Müslümanların günlük hayatlarına ilişkin konuşmalar yapacak.
Akit