Helal sertifikası ihracat için şart oldu
İhracatın vizesi sertifkadan geçiyor
Dünya genelinde yaklaşık 1 trilyon dolarlık bir pazar büyüklüğüne yaklaşan helal sertifikalı ürünler ülkemizde hem üreticilerden hem de tüketicilerden büyük ilgi görüyor. Kısa bir süre önce verilmeye başlanan helal sertifikaları, yerli üreticilerin büyük pazarlara açılmasını sağlıyor
İhracatın vizesi helal sertifikası
Üreticilerin para hırsıyla tüketicileri yanlış yönlendirmeye çalışmaları sonucu uygulanmaya başlanan helal sertifikası, yerli üreticilerin yurtdışında yeni pazarlara girmesi için anahtar vazifesi görmeye başladı. Malezya, Endonezya ve bazı Arap ülkelerinin, ithalatta Helal Sertifika şartı aramaları sonucu helal sertifikası üreticiler tarafından daha fazla ilgi görmeye başladı. Helal sertifikalı ürünlerle yabancı pazarlara açılabilen üreticiler yerli pazarda da daha fazla tercih ediliyor. Ülkemizde özellikle "dini hassasiyeti yüksek olan kesim" tarafından tercih edilen helal sertifikalı ürünlerin dünya üzerindeki pazarı milyarlarca doları buluyor.
ÜRETİMDEN DAĞITIMA İNCELENİYOR
Ülkemizde 2005 yılından beri gerçekleştirilen helal sertifika verilmesi işlemi tüketicilere büyük kolaylık sağlıyor. Sertifikalı ürünler hem dini boyutlardan dolayı hem de insani açıdan daha sağlıklı olması nedeniyle tüketiciler tarafından büyük ilgi görüyor. Özellikle bir dönem bazı yabancı meşeili ürünlerin boykot edilmesi ile daha fazla ilgi gören helal sertifikalı ürünler, tüketicilerin rahatlıkla tüketim yapmalarını sağlıyor.
DAHA SAĞLIKLI ÜRÜNLER
Sertifikalı ürünlerin daha sağlıklı olduğunu belirten Helal Denetim Ve Sertifikalandırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Alıç, "Bizim sertifikalandırma programımız İslami ve insani bütün esaslara dikkat çeker. Bu esaslara uyabilmeleri için üreticilere yardım eder, tüketicileri de bilinçlendirip tavırlarını organize eder" dedi.
1 TRİLYON DOLARLIK PAZAR
Tüketicilerin daha detaylı bilgi alamamaları ve bilinçsiz bir tüketim gerçekleştirdikleri için kurulan sertifikalandırma kuruluşları, sertifika verecekleri ürünlerin üretimden dağıtıma kadar olan tüm aşamalarını sadece "haram-helal" ölçütleriyle değil , "temizlik-hijyen", "üretim", "depolama", "ambalajlama", "dağıtım", "sağlık", "beslenme", "tedavi" gibi birçok ölçüte göre inceliyorlar.
Bugün dünya üzerinde helal gıda talebi 850 milyar dolara uluşmıştır. Bu talebin yüzde 14'ü ralize edilirken, yüzde 86'sı karşılanamamaktadır. Dünyü üzerinde Helal ürün talbi ise 2 trilyon dolara yaklaşmaktadır.
GiMDES Başkanı yorumlara tepkili
TSE'nin eylül ayından itibaren helal sertifikası vermeye başlayacak olması üzerine bir basın açıklaması yapan GİMDES, basın kuruluşlarının ilk defa veriliyormuş gibi haber yapmalarının gerçeği yansıtmadığını açıkladılar. GİMDES yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, "Ülkemizde 3 senedir GİMDES tarafından, uluslar arası geçerliliği olan, Helal sertifikası verilmektedir. GİMDES, Helal Belgeli ürün talebini resmileştiren ülkelerin akreditasyon kurumları ile yaptığı işbirliği sonucunda bu kurumlar tarafından 3 yıl önce yetkilendirilmiştir. Bu akreditasyona bağlı olarak GİMDES 3 yıldır üreticilerimize ve ihracatçılarımıza İslami kurallara ve bilimsel prosedürlere uygun Helal Sertifikası vermektedir. Sadece 2010 yılında bu seritifikalarla yapılan ihracat bir milyar ABD Doları'na ulaşmıştır" denildi. Ayrıca yapılan açıklamada Türkiye'nin, ne Amerikadan ne de İsrail'den Helal Sertifikası almadığını dolayısı ile bu iş için Türkiye'nin, bu ülkelere yılda 100 milyar ABD doları sertifika parası ödemediğini belirterek bu iddiaların asılsız olduğunun altı çizildi.
Belgeler ürünler için
Üreticinin müşteriye sadakati, kurumsallaşma, üretim zenginliği, eğitim ve çevreci olmak, küreselleşme pazarında yer almış olmak, kutsal günler indirimi, kamu yararına çalışma gibi özellikleri barındıran şirketlere sertifika verildiğini ifade eden Helal Denetim Ve Sertifikalandırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Alıç, " Kuruluşumuza yapılan yoğun müracaatlar değerlendirmeye alınmıştır. Görevli akademisyen hocalarımızla birlikte ilgili baş denetçi ve diğer denetçi arkadaşlarımız yakında bu üretim merkezlerini ziyaret ederek incelemelerde bulunacaklar ve uygun buldukları tüketim maddelerine helal sertifika verilecektir" şeklinde konuştu. Kurum tarafından, halkın beklentilerinin tam olarak yerine getirilmesi ve tüketicinin bilinçlenmesi için şirkete değil ürünlere sertifika veriliyor.
Yeni Şafak