Berktay: Atatürk'ün istediği tarih bilime aykırı

Berktay: Atatürk'ün istediği tarih bilime aykırı

Halil Berktay'ın Atatürk'ün TTK'ya yazdığı anlaşılan tam metni açığa çıkmış iki mektuptan bahsetti

Risale Haber - Haber Merkezi

Taraf Gazetesi yazarı Halil Berktay'ın "Lider direktifiyle tarih" başlıklı köşe yazısında 1931 yılında Atatürk'ün  Türk Tarih Kurumuna yazdığı anlaşılan tam metni açığa çıkmış iki mektuptan bahsetti. Berktay, özellikle ortaya çıkan mektuplardan birincisini açıklayan ikincisinin "sadece devlet eliyle değil, aynı zamanda lider direktifiyle tarih yazılmasının olanca vehametini yansıtıyor" dedi.

Yazısında faşist, otoriter, totoliter ve diktatör rejimlerle yönetilen bir kaç devletten örnek veren Berktay, normalleşme sürecinin başlama zamanı olarak 'Karizmetik liderin ölümü' diyor.

Atatürk'ün Türk ve İslam tarihi konularına ilişkin bilgi ve görüşlerinin yanlış ve bilime aykırı olduğunu söyleyen Berktay, ilgili paragrafta şunları kaydetti;

" Buradan, 16- 17 Ağustos 1931 mektubuna dönelim. Birincisi, Atatürk'ün Türk ve İslam Tarihi konularına ilişkin bilgi ve görüşleri doğru mu? Hayır, değil. Hem tek tek yanlış, hem de yaslandıkları bütünsel çerçeve sakat. Bugün bu konuların hiç birini, lisansta, lisansüstünde veya başka kademede Atatürk'ün istediği gibi anlatamaz, öğretemeyiz. Bilim buna olanak tanımaz."

Dönemin şartlarında düşüncelerin tartışılabildiği özgür bir ortamdan yoksun mekanizmada bu konuya itiraz edip fikirlerini söyleyebilecek kimse yoktu. "Bütün hayatınızı söndürürlerdi" diyor Bektay.

O yıllardaki atmosferi kısaca özetleyen Halil Bektay, yazısını şu paragrafla tamamladı:

"Tarihçilerin bir amacı -denir- bizi alıp geçmişe taşımak, o gerçekliği "içinden" görüp tanımamızı, o havayı yaşama ve solumamızı sağlamaktır. İşte buyurun. Atatürk'ün mektubu gecikmiş - otoriter ulus-devletlerinin kaportasını açıp içine bakmamızı mümkün kılıyor."