Türkiye'den İslam dünyasına taze soluk
Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı İSAM'ın yürüttüğü iki dev çalışmada sona gelindi.
Orhan Turan'ın haberi
Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı İSAM'ın yürüttüğü iki dev çalışmada sona gelindi. Şeriye sicillerinin 30'uncusunu yayınlayan İSAM, 44 cilt olarak planlanan İslam Ansiklopedisi'nin de 42. cildini okurlarla buluşturmaya hazırlanıyor.
İslami Araştırmaları Merkezi (İSAM) tarafından sürdürülen iki dev çalışmada sona yaklaşılıyor. Osmanlı tarihine dair en kapsamlı mahkeme kayıtlarından oluşan 40 ciltlik Şeriyle Sicillerinin 30.sunu yayınlayan İSAM, 44 ciltlik İslam Ansiklopedisi'nin de 42. Cildini okurlarına sunmaya hazırlanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olarak hizmet veren İslami Araştırmalar Merkezi (İSAM) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, "Çalışmalar İslam dünyasına hediye ettiğimiz ve bu alanda yürütülen en kapsamlı çalışmalardır" dedi.
İSLAM DÜNYASINDA TEK
1983 yılında hazırlık çalışmalarına başlanan ve ilk cildi 1988 yılında yayınlanan İslam Ansiklopedisinin 40. cildi geçtiğimiz günlerde yayınlandı. İslam Ansiklopedisi'nin 41. Cildinin de baskıda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, "Şu anda 42. Cilt hazırlıklarımız sürüyor. Tamamı 44 cilt olacak çalışmanın önümüzdeki 1 ya da 2 yılda tamamlanması bekleniyor" dedi. İslam dünyasında 'bugüne kadar yazılmış en kapsamlı İslam Ansiklopedisi'nde, İslâmî ilimler, İslâm kültür ve uygarlığıyla ilgili A'dan Z'ye bütün terimler yer alıyor. Alanında uzman 2 bin uzmanın madde madde kaleme aldığı ansiklopedi, yaklaşık 20 bin maddeden oluşuyor.
KADI SİCİLLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
İslam Ansiklopedisi çalışmasıyla eş zamanlı yürütülen Osmanlı Kadı Sicilleri Ansiklopedisi'nin de 30. Cildini yayınlayan İSAM, 40 ciltlik ansiklopedi için çalışmalarına hız verdi. 16. yüzyıldan başlayarak 10 bin defterin taranmasıyla, on binlerce sayfadan oluşan dev çalışmada, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir dönemine projeksiyon tutuluyor. Mahkeme kayıtlarının ve kararların Osmanlıca aslıyla birlikte verildiği çalışma, bu alanda da yazılmış en kapsamlı eser olarak şimdiden kayıtlara girdi. İSAM Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, çalışmanın özellikle araştırmacılar ve tarihçiler için kaynak eser niteliğinde olduğunu belirterek, "Şu ana kadar yayınlanan eserler, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınevi aracılığıyla satışını sürdürüyor" dedi.
SÜREKLİ İLİM ÜRETİYOR
Sahasında çok sayıda bilimsel çalışma yürüten İSAM, sadece dev ansiklopediler değil, diğer önemli kültürel çalışmalarla da dikkat çekiyor. İslam Araştırmaları ve Osmanlı Araştırmaları adıyla iki dergi yayınlayan İSAM, kitap, doktora tezleri, temel kültür dizilerinin de yayıncılığını yapıyor. Türkiye'nin alanında en büyük kütüphanesine sahip olan İSAM, internetten oluşturduğu veri tabanıyla da 7 bin üyesine ihtisas kütüphaneciliği hizmeti veriyor. Yine isam.org.tr'den sunulan veri tabanı hizmetleriyle de, ilahiyat makalelerinin yanısıra Osmanlıca risalelere de ulaşılabiliyor.
İNGİLİZCE VE ARAPÇAYA ÇEVRİLİYOR
İslami Araştırmalar Merkezi (İSAM) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, daha önce böylesine kapsamlı bir eserin kaleme alınmadığını belirterek, "Bu eserlerin sadece Türkiye'de değil dünyada da ses getireceğini düşünüyoruz. Bu nedenle de İngilizce ve Arapça tercüme çalışmalarımız da tüm hızıyla sürüyor. 2 yıla kadar hem Kadı Sicilleri Ansiklopedisi hem de İslam Ansiklopedisi projesi tamamlanacaktır" dedi.
Yeni Şafak