Artık asker Meclisi koruyup kollayamayacak
TBMM, Meclis kampusu içindeki askeri taburun taşınması için harekete geçti.
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında oturma düzeninin değişmesiyle başlayan, TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinin kaldırılması ve Genelkurmay’ın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması tartışmaları ile doruğa çıkan sivilleşme rüzgarı, TBMM’de de esiyor.
TBMM, Meclis kampusu içindeki askeri taburun taşınması için harekete geçti. Eylül’de yapılacak TBMM Güvenlik Koordinasyon Kurulu toplantısı öncesinde askeri taburun Meclis’ten çıkarılması konusunda neler yapılabileceğini de içeren kapsamlı bir rapor hazırlanıyor.
Bu arada terör saldırılarının kamu kurumlarına yönelmesi üzerine TBMM, kampus ana giriş kapılarını plastik patlayıcı dahil her türlü bomba ve silahı tespit edecek gelişmiş teknik cihazlarla donatacak. Ayrıca TBMM’ye alınan 160 yeni polis için ilk kez bir sınav ve öfke kontrolünü de içeren psikolojik test yapıldı.
TBMM Güvenlik Koordinasyonu Kurulu birimleri, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’na bağlı 700 kişilik askeri taburun Meclis dışına taşınması ve hassas güvenlik sistemleri konusunda çalışma yürütüyor. Ana kapılarındaki güvenlik kontrolünü tümüyle polise bırakan askerlerin, saygı nöbeti ve askeri personelin giriş çıkışını kontrol dışında önemli bir görevinin bulunmaması “tabura ihtiyaç kalmadı” yorumlarına neden oldu.
Bu çerçevede eylülde yapılacak TBMM Güvenlik Koordinasyon Kurulu toplantısı öncesinde askeri taburun Meclis’ten çıkarılması konusunda ne yapılacağını içeren bir rapor hazırlanıyor.
700 askere gerek kalmadı
Raporda askeri taşınması için İçtüzük ve TSK Personel Kanunu’nda değişiklik yapılıp yapılmayacağı incelemesinin de yer alacağı öğrenilirken, Meclis’te görev yapan 550 polisin saygı nöbeti de dahil tüm görevleri üstlenebileceği dile getiriliyor. Ancak askerin kalmasında ısrar edilmesi halinde, nihai kararı TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Meclis Başkanlık Divanı verecek.
1920’DEN BU YANA KORUYOR
TBMM Taburu, 1920’de Mustafa Kemal Atatürk’ü korumak için Çankaya Köşkü içinde kurulan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nın bir parçası. 2 bin 500 kişi olan Cumhurbaşkanlığı Muhafız alayı Anıtkabir, TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay ve milli Savunma Bakanlığı’ndaki devlet törenlerini icra eden tören taburu olarak biliniyor. Tabur TBMM’nin korunması başta olmak üzere tören ve saygı nöbetleri gibi görevleri de yerine getiriyor. Tabur geçen yıl TBMM’ye giriş ve denetim sorumluluğunu polise devretmişti.
Milliyet