Uyku ve TV yerine, kitap nasıl okunur?

Uyku ve TV yerine, kitap nasıl okunur?

Ramazan'ı uyku ve TV ile geçiren gençlere kitap nasıl sevdirilebilir?

Psikolojik Danışman Ersin Tokdemir'in yazısı:

Yaklaşık 16 saate varan sıcak günlerde oruç tutuyoruz. Özellikle oruca yeni başlamış çocuklar ve gençler için günler durağan geçiyor. Öğleye kadar uyuyup, TV karşısında iftar bekleyen gençler, kitaplara da hiç sıcak değiller. Peki kitapları bizim ve onların hayatına sokmak adına ne yapılabilir?
Kitap okuma, önemi herkes tarafından vurgulanan, fakat birçok insanın bir türlü alışkanlık haline getiremediği ve sadece "boş zaman etkinliği" olarak düşündüğü bir olaydır. Kitap okumak biz fark etmesek de çok önemli bir ihtiyaçtır ve bu ihtiyacı duyan bireyler olmak ve yetiştirmek ise hem aile hem de toplum açısından üzerimize düşen bir sorumluluktur.

Okuma alışkanlığı önünde bazı yanlış düşünceler, engelleyici olarak yer alıyor. "Biz bu zamana kadar okumadık, bundan sonra da okusak ne olur!" ya da "Biz kitap okumadık da ne oldu, neyimiz eksik!" diyen bir ebeveynin çocuğunun kitap aşığı olmasını bekleyemeyiz. Halbuki dinimizin ilk emri "oku"maktır ve Peygamber Efendimiz, "Beşikten mezara kadar ilim tahsil ediniz." buyurmaktadır.

Kitap okuyan bir aile olmayı istemez miydiniz?

Anne babalar kendiliğinden kitap okuyan bir birey yetiştirmek istiyorlarsa bunun ilk şartı kendilerinin de bu yönde bir alışkanlık kazanma gayreti içinde olmalarıdır.

"Çabuk sıkılıyorum", "kitabı elime bir türlü alamıyorum", "en kısa zamanda okumaya başlayacağım"... gibi düşünce ve ertelemeler de alışkanlık kazanımının önündeki en büyük engellerdir.

Okumaya başlamak için okumaya istekliliğimizin olmasını beklemek büyük bir yanılgıdır. Çözüm sadece "başlamak"tır.

Boş vakit aramak yanlış. Kitap okumamız için istekliliğimizin olmasını ya da hiçbir uğraşımız olmadığı boş vaktimizin olmasını beklememeliyiz. Evde, işe gelip giderken, seyahatlerde hep başucumuzda takip ettiğimiz bir kitabımız bulunmalı.

Isınmak açısından, okunması daha kolay kitap ve dergilerden başlayabiliriz.

Okuma süresini sürekli uzatarak bunu bir alışkanlık haline getirebiliriz.

Okuma alışkanlığı zirve yapmış dostlarımız, arkadaşlarımız, akrabalarımız olabilir. Onların tecrübe edilmiş uygulamalarını hayatımıza geçirebiliriz.

İşyerinde ya da evinizde okumayı istediğiniz ya da niyetlenip de bir türlü okumaya başlayamadığınız kitaplarınızı görünür ve rahat ulaşılabilir yerlerde bulundurabilirsiniz.

Öğrendiğiniz bilgileri aileniz ve çocuklarınızla paylaşmaya çalışın. Bu gayret hem onların hem de sizin okuma şevkinizi artıracak, birlikte nitelikli zaman geçirmenize vesile olacaktır.

Ailecek kitap okuma saatimiz olmalı

Özellikle babanın da bulunabileceği bir aile kitap okuma saati mutlaka olmalıdır. Teorik olarak çok söylenen, ancak pratiğe bir türlü dökülemeyen bu alışkanlık aile hayatınızda çok şeyleri değiştirebilir. Eve mutlaka en az bir gazete ve dergi girmeli. Evde oluşturulabilecek bir panoya tüm bireylerin okudukları ve hoşlarına gitmiş olan güzel yazı ya da kupürler asılabilir.

İlgilerine göre kitap hediye edin

Çocuklarımızın ilgi ve meraklarını tespit edip onlara uygun kitaplar hediye edebiliriz. Ayrıca çocuklarımıza verdiğimiz harçlıkların bir kısmını kitap almaya ayırmaları yönünde yönlendirmeler yapabiliriz. Bunun için özellikle Ramazan aylarında açılan kitap fuarlarını çocuklarımızla ziyaret ederek onların istedikleri kitapları almaları temin edilebilir. Çocuk isteyerek aldığı kitabı okumak için daha fazla çaba sarf edecektir.

Zaman