İslam davasının ilk kahraman şehitleri
O, sabır yolunu tercih ediyor, müşriklerin türlü türlü amansız işkencelerine rağmen asla İslam’ın izzetini zedelemiyordu.
Hazırlayan: Ali Demirel
İlk şehit olan müslüman kimdi?
Bir gün bu işkencelere artık dayanamayarak ruhunu Rahman ve Rahim olan Cenab-ı Allah’a teslim ediyordu. O, İslam’ın ilk şehidi oluyordu. Yemenli bir aileye mensup olan Hz. Ammar, küçüklüğünden beri müşriklerin türlü türlü işkencelerine maruz kalmıştı.
Zira Hz. Ammar’ın mensup olduğu “Yasir” ailesi, İslam’a ilk girenlerdendi. İslam’ın nuruyla şereflenen bu ailede dünyaya gelen Hz. Ammar da İslamiyet’le tanıştı. Ancak o, özellikle Allah Resulü’nü görüp ondan İslamiyet’i öğrenmek istiyordu. Kendi kendine Resulullah’ın nerede olabileceğini düşündü ve doğruca o dönemin tebliğ merkezi olan Darü’l Erkam’a gitti. Evet Allah Resulü oradaydı. Burada diğer sahabilere İslam’la, Kur’an’la ilgili hakikatleri anlatıyordu.
Hz. Ammar, Resulullah’ın huzuruna vardı. Ona durumu izah etti. Allah Resulü Hz. Ammar’ı oldukça sıcak karşıladı. Ona yüce Kur’an’ın ve İslamiyet’in hakikatlerini tane tane anlatmaya başladı. Hz. Ammar, Efendimizin mübarek ağzından dökülen kelimeleri adeta içine sindire sindire yudumluyordu. Orada Hz. Ammar’ın içindeki iman daha da kuvvetlendi. Artık İslam adına merak ettiği pek çok şeyi öğrenmişti. O dönemde İslamiyet’i kabul edenlerin sayısı, iki elin parmaklarından daha fazla değildi. Bir rivayete göre o, ilk Müslüman olan yedi kişiden biriydi.
FAKiR VE KiMSESiZDiLER
Hz. Ammar ile beraber Yasir ailesinin tamamı Müslüman oldu. Yasir ailesi epeyce fakir ve kimsesizdi. Çünkü bu aileMekkeli değildi. Daha sonralarıMekke’ye gelip yerleşmiş bir aileydi. Yasir ailesi Mekke’ye geldiklerinde bir büyük kabilenin himayesi altına girmişti. Yasir ailesinin himayesine girdiği bu büyük kabilenin ismi Mahmuzoğulları idi. Bu kabile, himayesinde bulunan Yasir ailesininMüslüman olduğunu öğrendiğinde şaşkına döndü. Bu şaşkınlığın yerini birmüddet sonra kızgınlık aldı. Zira Mahmuzoğulları İslamiyet’e düşman bir kabileydi.
SABREDiN EY YASiR AiLESi
Onlar, önceleri Yasir ailesini Müslümanlıktan vazgeçirmek için çeşit çeşit hediyeler, mükâfatlar verdiler. Ancak bu kutlu ailenin İslamiyet’ten çıkma gibi en ufak bir düşüncesi yoktu. Mahmuzoğulları, Yasir ailesini İslamiyet’ten döndüremeyeceğini anlayınca kızgınlıktan deliye döndüler. Bu mübarek aileye yapmadıkları eziyet, işkence kalmadı. Müşrikler; Hz. Ammar, babası Hz. Yasir ve annesi Hz. Sümeyye’yi günlerce kızgın çöllerde aç ve susuz bıraktılar. Ateş gibi sıcak kumların üzerine yatırarak türlü türlü işkenceler yaptılar.
Küçük yaştaki Ammar, artık bu işkenceleri kaldıramaz hale gelmişti. Zira onun yaşında başka biri bu kadar işkenceye asla dayanamazdı. Bir gün Hz. Ammar’ın babası Hz. Yasir, Allah Resulü’nü görünce hüngür hüngür ağladı ve hüzünlü bir şekilde: “Ey Allah’ın Resulü bu işkenceler ne zaman bitecek?” diye sordu. Allah Resulü onu teselli etti ve Hz. Yasir’e: “Sabredin ey Yasir ailesi. Bu sabrınızın mükâfatı cennettir” buyurdu. Hz. Yasir sabır yolunu tercih etti, müşriklerin türlü türlü işkencelerine rağmen asla İslam’ın izzetini zedelemedi. Bir gün bu işkencelere artık dayanamadı ve ruhunu rahman ve rahim olan Cenab-ı Allah’a teslim etti. Böylece Hz. Yasir, İslam’ın ilk erkek şehidi oldu. Onun bu kahramanlığı sonsuza dek kalplerde yaşayacak ve asla unutulmayacaktır.
iSLAM’IN iLK KADIN ŞEHiDi
Müşrikler, Hz. Yasir öldükten sonra da Hz. Ammar’ın annesi Hz. Sümeyye’ye işkence yapmaya devam ettiler. Ona zulmetmeyi bizzat zalimlerin başı Ebu Cehil üstlendi. Ebu Cehil’in akıl almaz işkenceleri karşısında Hz. Sümeyye asla boyun bükmüyor, hep sabrediyordu. Artık Ebu Cehil’in Hz. Sümeyye’nin bu sabrına dayanacak hali kalmadı. Onu dinden döndürmenin imkânsız olduğunu anlayınca da mızrağını çekti ve Hz. Sümeyye’yi şehit etti. Hz. Sümeyye’nin ruhu kanatlanarak Cenab-ı Allah’a kavuştu. Artık o, çok sevdiği şehit olan eşi Hz. Yasir’in yanına ulaşmıştı. Böylece Hz. Sümeyye, ilk kadın şehit olarak İslam tarihine geçti. Onun sabrı, kahramanlığı dilden dile asırlarca dolaştı. Allah onlardan razı olsun.
Bugün