Kur'an dersi, 28 Şubat'ta mahkum olmuştu
Kalkan, 28 Şubat döneminde Tevhit Vakfı’nda verdiği “Kur’ân Kavramları” dersinin notlarını kitaplaştırdı
Eğitimci yazar Ahmet Kalkan, 28 Şubat döneminde Tevhit Vakfı’nda verdiği “Kur’ân Kavramları” dersinin notlarını kitaplaştırdı. Yazar Kalkan, 28 Şubat döneminde ders yaparken baskına uğramış ve yeni kitaplaştırılan ders notları ise suç sayılmıştı. Kalkan, mahkeme tarafından, 3 ay hapis cezasına mahkum edilmişti.
Yazar Ahmet Kalkan, yüce kitabımız Kur’ân-ı Kerim’in doğru anlaşılması için kavramlarının önemli olduğuna dikkat çekerek, bu konuda 1997 yılında Tevhit Vakfı’nda “Kur’ân Kavramları” dersi vermeye başladı. 28 Şubat döneminde Tevhit Vakfı’nın kapatılması üzerine derslerini önce Mavera, daha sonra da Kalem Derneği’nde sürdüren Kalkan, sonunda 11 sene süren derslerinin notlarını toplayarak, 11 bin 50 sayfadan oluşan 10 ciltlik “Kur’ân Kavramları” adlı eserini ortaya çıkardı.
Yazar Ahmet Kalkan; Akit’e yaptığı açıklamada, kavramların günümüzde silahtan daha etkili bir savaş malzemesi olarak kullanıldığını söyledi. Eserinde; tevhit, ibadet, ilah, Rab gibi 201 kavramı irdelediğini kaydeden Kalkan, İslâm’ın kavramlarının tahrif edilmek istenildiğine dikkat çekerek, kavramların tahrif edilmesi durumunda, dinin de tahrif edileceğini belirtti. Kavramların insanlara doğru bir şekilde öğretilmesi durumunda ise bir kimsenin dünyasının değiştirilerek, hidayetine vesile olunabileceğini ifade eden Kalkan, insanların kavramlarla düşündüğünü söyledi.
‘ALLAH’ LAFZINI BİLE ‘TANRI’ KELİMESİYLE KULLANIYORLAR
Oryantalistlerin, İslam’ın kavramlarının içini boşaltıp kendi zihniyetleri doğrultusunda doldurmaya başladıklarını ifade eden yazar Kalkan şunları söyledi: “Kur’ân’ın kavramlarını unutturmaya çalıştılar. Daha seküler bir kavram kullandırdılar. ‘Allah’ lafzını bile ‘tanrı’ kelimesiyle kullanan veya Kur’ânî kavramları hiç bilmeyen bir toplum oluştu. İnsanlara akide, tağut, Rab diyorsunuz, hiçbir şey anlamıyor. İlk defa duyduğunu gösteren surat ifadesi ile karşılaşıyorsunuz. Bu tür nesiller var. Bu neslin din anlayışlarının sağlanması için başlanması gereken yerin Kur’ân kavramları olduğunu düşünüyorum.”
İDEOLOJİLER KAVRAMLARI KULLANIYOR
İdeolojilerin kavramları kullandığına dikkat çeken yazar Ahmet Kalkan, “burjuva”, “İşçi Partisi”, “Proletarya” gibi kavramların çıkarılması durumunda komünizmin izah edilemeyeceğini söyledi. 1789 Fransız İhtilali’nden de akılda sadece “eşitlik, özgürlük, adalet, bağımsızlık” gibi kelimelerin kaldığını ifade eden Kalkan, ihtilalin bütün dünyayı bu kavramlarla sarstığını kaydetti.
KAVRAMLAR GÜNÜMÜZDEKİ İNSANA NE MESAJ VERİYOR
Kalkan, kitabında kavramları irdelediğini şu şekilde anlattı: “Kur’ân kavramlarını analiz ettikten sonra lügat ve ıstılah anlamını verdim. Kavram hakkında açıklamalardan sonra Kur’ân’da ve sahih hadislerde o kavramın nasıl kullanıldığını ele aldım. Kaynak eserler çerçevesinde gerçekleşen çalışmamda, kavram tarihsel süreç içerisinde yozlaşmaya uğramışsa onun üzerinde durdum. Kavramı günümüze uyarlayarak, bu çağda yaşayan insanlara ne tür mesajlar verdiğine dikkat çektim.” Yazar Ahmet Kalkan yayınladığı eserinden hiçbir maddi gelir beklemiyor. Kitabı yayınevine verdiğinde yüksek bir fiyatla okuyucuya sunulacağını bilen Kalkan, bu yüzden kitabı kendisi bastırarak, piyasa fiyatının altında çok cüzi bir fiyata eserini satıyor.
Yeni Akit