Said Nursi'nin tarikat sözüne şerh düşülmeli
Pazar Seminerleri’nin ilk konuğu araştırmacı-yazar Sadık Yalsızuçanlar’dı
Mustafa Orak'ın haberi:
RİSALE HABER - Risale-i Nur Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen Pazar Seminerleri’nin ilk konuğu araştırmacı-yazar Sadık Yalsızuçanlar’dı. Yalsızuçanlar, irfan geleneğini, Türkiye’de bu gelenek içinde yer alan isimleri, Said Nursi’nin bu isimlere yaklaşımını ve tarikatlara bakışını anlatırken bugün bunların yanlış tevilinden dolayı ortaya çıkan sorunların neler olduğundan bahsetti.
Yalsızuçanlar “İrfan Geleneği İçinde Said Nursi’nin Yeri” başlığı altında değerlendirmelerde bulundu. Özellikle irfan geleneğini, Türkiye’de bu gelenek içinde yer alan isimleri, Said Nursi’nin bu isimlere yaklaşımını ve tarikatlara bakışını anlatırken bugün bunların yanlış tevilinden dolayı ortaya çıkan sorunların neler olduğunun üzerinde yoğunlaştı.
“Zaman tarikat zamanı değil cemaat zamanıdır.”
Said Nursi’nin “Zaman tarikat zamanı değil cemaat zamanıdır.” derken ifade ettiği manaya şerh düşülmesi gerektiğini belirten Yalsızuçanlar, Said Nursi’nin aynı zamanda tarikat kurucusu olan Gavs-ı Azam’ı da üstadı olarak kabul ettiğini de vurguladı.
Nur talebeleri irfan geleneğinin bir parçasıdır.
Yalsızuçanlar, irfan kelimesinin manasını aktardıktan sonra irfan geleneğinin tarihsel sürecini ve Risale-i Nur’da yer alış biçimini irdeledi. Bediüzzaman’ın kendine has tarzıyla irfan geleneğinde ağırlıklı bir yer edindiğini vurgulayan Yalsızuçanlar, nur talebelerinin bu geleneğin bir parçası olduğunu da belirtti.
Said Nursi modern zamanın suallerine muazzam cevaplar vermiştir.
Yalsızuçanlar’a göre ilim bilmektir, irfan ise tanımaktır. “İrfan, Hakk’ı nefiste bilme hadisesidir. Bediüzzaman Said Nursi de, baktığı her yerde bizzat Hakk’ı müşahede etmiştir. Üstad, tüm âlim ve arifler gibi kitap okuma sürecinden geçmiştir, fakat kitabi kalmamıştır. İlmini Allah’tan almış, kimseye minnet etmemiştir.” Diyen Yalsızuçanlar ayrıca, Said Nursi’nin, modern dünyadan uzak durduğu halde, modern zamanın suallerine muazzam cevaplar verdiğini, ikna edici cevaplarını gözüyle, diliyle değil de, hakikatlerin, irfanların derc edildiği kelâmla mayaladığını dile getirdi.
Katılımın yoğun olduğu seminerde, katılımcılar, seminerden oldukça memnun kaldıklarını belirttiler. Bir sonraki Pazar Seminerleri’nin tarihi ise 23 Ekim 2011.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.