Erken mesai yaratılışa daha uygun
ETK Bakanı Taner Yıldız’ın gündeme getirdiği çalışma saatlerinin erken başlamasına ilişkin teklif tartışılırken
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın gündeme getirdiği çalışma saatlerinin erken başlamasına ilişkin teklif tartışılırken, bilim adamları erken kalkmanın insan yapısına uygun olduğu yönünde değerlendirmelerde bulunuyorlar.
ERKEN KALKAN, DAHA KEYİFLİ OLUYOR
IOWA Üniversitesi bünyesinde yapılan bir araştırmaya göre, erken kalkanların, geç kalkanlara göre daha keyifli oldukları tespit edildi. Bir grubun uyku durumlarını inceleyen bilim adamları, vücut ısısı ve dikkat ölçümlerine göre, erken uyananların bütün vücut faaliyetlerinin yaklaşık iki saat önce devreye girdiğini tespit etti. Bu durum da erken uyananların vücutlarında olumlu etkilere yol açıyor, günlük aktivitelerinde daha mutlu, keyifli ve verimli olmalarını sağlıyor.
“ERKEN YATARIM ERKEN KALKARIM”
Uyku Uzmanı Dr. İsmail Öktem’in yaptığı bir araştırma da, sağlıklı bir hayatın en önemli unsurlarından birisinin erken yatıp, erken kalkmak olduğunu ortaya koydu.
Konuyla ilgili araştırmasında, insan vücuduna yaratılıştan konulan bir “biyolojik saat”in olduğu görüşünü dile getiren Öktem, modern hayatın düzensizliklerinin bu tabii ritmi bozarak, sağlık problemlerine yol açtığını kaydetti.
Dr. İsmail Öktem, “Düzenli bir uyku için gereken en önemli şart, vücudun sahip olduğu biyolojik saate dikkat etmektir. Biyolojik saatin bozulması, uykusuzluğa ve ilerleyen merhalelerde de depresyona sebep olabilmektedir. İnsan vücudunun mükemmelliklerinden biri, kuşkusuz biyolojik saattir. İçimizdeki bu saat uykumuzu ayarlar. Düzenli olarak uyuyabilmek için gereken en önemli şart erken yatıp, erken kalkmak. Günümüzün endüstriyel insanı ne yazık ki dengeli uyumayı bilmiyor. Kortizol adlı bir hormon bizim uykumuzu düzenler. Akşam saat 23.00’te yatan kişinin vücudu sabah 04.00 gibi bu hormonu salgılamaya başlıyor ve saat 10.00 civarında en üst seviyede duruyor.”
Yeni Akit