Gece uykusu kanser için ilaç gibi nimet

Gece uykusu kanser için ilaç gibi nimet

Türkiye'de 150 bin kanserli hasta var. Bunların yüz bini sigara ile ilişkili...

Zeynep Kaçmaz'ın haberi

Türkiye'de 150 bin kanserli hasta var. Bunların yüz bini sigara ile ilişkili. Kanserden korksak da hayat tarzımızı, yemek düzenimizi değiştirmiyoruz. Alanında uzman 13 farklı ismin birlikte kaleme aldığı 'Kansere Çözüm Var!' adlı kitapta kansere karşı halkın ne yapması gerektiği üzerinde duruluyor.

Korkulan ve ölümcül bir hastalık olarak bilinen kanser, birtakım uygulama ve tedbirlerle önlenebilir, aynı zamanda da tedavi edilebilir. 'Kansere çözüm var' diyen uzmanlar, kurtuluş reçeteleri sundu. Kansere Çözüm Var! adlı kitabın tanıtım toplantısında konuşan Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, kanser nedeniyle her sabah 350 kişinin öldüğünü belirtti. Türkiye'de 150 bin kanserli hasta olduğunu ifade eden Tuncer, bu kanserlilerden 100 bin kadarının sigara ile ilişkisi olduğunu söyledi. Tuncer, kanser hasta sayısının azalmasının ancak sigara tüketiminin azalmasıyla olabileceğini söyledi. Tuncer, "Saat 22.00-23.00 ile 02.00-03.00 arasındaki uyku insanı kanserden koruyor. İnsan vücudu nasıl güneşten besleniyorsa, karanlıktan da besleniyor. Melatonin hormonumuz karanlıkta salgılanıyor. Bu hormonun anti-kanser, yani dinlendirici, birçok hücreyi yenileyici rolü var. Gece bir nimet. Görme özürlü insanlar, az kansere yakalanır. Mesela görme özürlü kadınlarda meme kanseri çok nadir görülür." diye konuştu.

Biyofizik uzmanı Prof. Dr. Süleyman Daşdağ, ev satın alacakları uyardı. Daşdağ, evlerin yüksek gerilim hatlarına yakın olmaması gerektiğini söyledi. "Elektrikle çalışan cihazlar kullanılmadığı zaman, fişleri prizden mutlaka çekilmeli." diyen Süleyman Daşdağ şu önerilerde bulundu: "Saçları kuruturken yeterli zaman varsa, doğal yollardan kurutmalı. Bilgisayar kullanırken, bilgisayarla aradaki mesafe, işi aksatmamak şartıyla olabildiğince uzak olmalı, iş bittiğinde bilgisayar kapatılmalı. Oturma gruplarının yerlerini, manyetik alanların duvarlardan geçebileceğini göz önünde bulundurarak belirlemeli."

Zaman