Büyükelçimiz İtalya Meclisinde tevhidi anlattı

Büyükelçimiz İtalya Meclisinde tevhidi anlattı

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, İtalya'da İslamiyet'i anlattı.

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, ''Tek Tanrılı Dinlerde Diyalog: Bugünün Tanrısı" konulu panelde, İslamiyet'i anlattı.

İtalyan Temsilciler Meclisi'nin ''Colonne'' salonunda düzenlenen panele katılan Büyükelçi Gürsoy, bu haftanın dünyada felsefe haftası olduğunu anımsatarak, organizatörler tarafından düzenlenen monoteist dinler ve felsefe genel temalı toplantıda, İslamiyet hakkında bilgi verdi.

Konuşmasını Fransızca yapan ve büyük ilgiyle izlenen Gürsoy, panelde ''Bugünün Tanrısı'' konusunu ele aldıklarını belirtti. "Bugün Tanrı nerede, günlük hayatımızın, ahlaki hayatımızın içinde bize ne bahşediyor, bunlar, diğer konuşmacılar tarafından ele alındı" diyen Büyükelçi Gürsoy, "Ben de bütün bunları ahlaki bir değerlendirme içinde, benzerlikler çerçevesinde İslam'da düşünebileceğimizi ortaya koyarak konuşmama başladım. Felsefenin çoğu yerde reddedilse bile İslam dünyasında, Müslümanlık üzerinde bir bilinç geliştirmek itibariyle ve onun ana konularını temellendirmek itibariyle Muhammed İkbal'e dayandırarak, anlattım" ifadelerini kullandım.

Müslümanlığın felsefece değerlendirildiğinde en önemli konusunun etik olduğunu ifade eden Kenan Gürsoy, etiğin de düşünüldüğünde İslam'daki birlik prensibinden, kendi kavramsal tevhid denilen birlik prensibinden ele alınması gerektiğini aktardığını kaydetti.

"Bu birliğin ne manaya geldiğini, farklı dinlerle olan birlikteliğimizde, iletişimimizde, bizi hangi noktalarda, nerelere açabilecek olduğunu anlatmaya çalıştım. Kuran-ı Kerim'den bu birliği farklı şekilde içine alacak şekilde nasıl ifade etmiş olduğunu söyledim. Bazı mutasavvıflardan örnekler verdim" diyen Vatikan Büyükelçisi, bunun bugünkü farklılıkların algılanılışında, nasıl anlamlı olabileceğini dile getirdiğini bildirdi.

Bu birlik anlayışına nasıl bir örnek verdiği sorulan Gürsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Benim her zaman örnek vermekten çok keyif aldığım Hz. Mevlana'nın renkler anlayışı var. Herkes kendi içinde farklı bir renk olarak orada. Ama bu renkler bizlerin bakışında şeffaf kılınabilirlerse onların arkasındaki renksizliği de fark edebilirsiniz. Yani o renkleri sadece kendi içindeki renkler olarak değil, fakat kendilerini şeffaf kılarak gönderdikleri, asıl temeldeki renksizlik itibariyle de algılayabilirsiniz."

Gürsoy'un yer aldığı oturumda, Yahudilik üzerine konuşan profesör, Tanrı'nın sıfatları ve bugünkü anlamına değinirken, Hristiyanlık üzerine konuşan profesör ise Hz. İsa temelinde bir konuşma yaptı.

Haber7