Türkiye, Afrika'da dini çalışmalar yapsın

Türkiye, Afrika'da dini çalışmalar yapsın

Afrikalı dinî liderler, Türkiye'nin bölgede daha etkin olması gerektiği konusunda görüş birliğine vardı

Cihan Yenilmez'in haberi

İstanbul'da bir araya gelen Afrikalı dinî liderler, Türkiye'nin bölgede daha etkin olması gerektiği konusunda görüş birliğine vardı. Türk yardım kuruluşlarının Kara Kıta'da yaptığı organizasyonları öven liderler, çalışmaların Türkiye ile bölge ülkeleri arasındaki ilişkileri kuvvetlendirdiğine dikkat çekti. Kurban kesim organizasyonunun Afrika'nın tamamına yayılmasını talep etti.

Türkiye ile Afrika'daki Müslüman topluluklar arasındaki ilişkileri geliştirmek ve işbirliği imkânları oluşturmak amacıyla düzenlenen 2. Afrika Müslüman Dinî Liderler Zirvesi sona erdi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın düzenlediği ve 46 ülkeden 125 temsilcinin katıldığı zirvenin sonuç bildirgesine önemli kararlar yansıdı.

Afrikalı liderler Türkiye'deki bazı yardım kuruluşlarının Kara Kıta'da yaptığı çalışmaları övdü. Afrika'da yapılan kurban organizasyonlarının Türkiye ile bölge arasındaki ilişkileri güçlendirdiğini belirten liderler, organizasyonun tüm kıtaya yaygınlaştırılmasını istedi.

İstanbul'da 5 gün boyunca Türkiye ile bölge ülkeleri arasındaki ilişkileri masaya yatıran Afrika ülkelerinin dinî ve siyasî liderleri önemli kararlar aldı. Liderler, Türkiye'den de önemli taleplerde bulundu. Türk yardım kuruluşlarının düzenlediği vekaleten kurban kampanyasına destek veren liderler, Diyanet'in Afrika'da dinî temsilcilikler açmasını talep etti.

Ayrıca Türkiye'deki imam-hatip lisesi benzeri eğitim kurumlarının kıta ülkelerine modellenmesi için çalışma başlatılması istendi. Afrika ülkeleri arasında din eğitimi alanında ortak çalışma kararı alan Diyanet, Türkiye'de eğitim almak isteyen Afrikalı din görevlilerine de ihtiyaç oranında kontenjan ve burs imkânı sağlama kararı aldı. Ayrıca işbirliği için "Afro-Asya İslam Dünyası Manevi Liderler Birliği" kurulması da kararlaştırıldı.

Afrika toplumlarının çarpık imajını değiştirmek için ortak çaba göstermesi gerektiğinin ifade edildiği sonuç bildirgesinde, bazı Afrika ülkelerinde devam eden iç savaşlarda masum halkın ve kutsal mekânların hedef alınmasının insanlık suçu olduğu vurgulandı.

"Afrika insanının can, mal ve namusları ile din ve vicdan hürriyetlerinin güvence altına alınması, huzurlu ve müreffeh bir hayata kavuşturulması, barış ve hoşgörünün teşvik edilerek yaygınlaştırılması yönünde her türlü gayret ve çaba herkes tarafından desteklenmelidir." ifadeleri kullanıldı.

Zaman