İslam dinini ilk defa İngilizce öğretiyorlar

İslam dinini ilk defa İngilizce öğretiyorlar

İslam dinini dünyaya anlatabilmek için İngilizce eğitim veren Ankara İlahiyat Fakültesi, yabancı öğrencileri de kabul ediyor

Ankara Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi’nde açılan İngilizce İlahiyat Bölümü’nde yabancı ülkelerden gelen öğrenciler İngilizce eğitim alıyor. AÜ İlahiyat Fakültesi İngilizce İlahiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün yaptığı açıklamada, hem Türkiye’de hem de müslüman ülkelerde ilk defa İngilizce İslam İlahiyatı eğitimi verdiklerini söyledi. Düzgün, bu bölüm sayesinde Türklerin dini bilimler konusunda üretimini tüm dünyayla paylaşmayı hedeflediklerini de belirterek “Hem batı hem de doğu, Türkler’in ilahiyat bilimlerine, felsefeye kısacası düşünce dünyasına yaptıkları katkıdan bihaber. Bütün insanlara gönderilen İslam’ı, bütün insanlara ulaşmasını mümkün kılan bir dil ile yani İngilizce ile ulaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, bölüm sayesinde Türkler’in dini bilimler konusunda üretimini tüm dünyayla paylaşmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Prof. Dr. Düzgün en etkili müslüman isimler arasında Arap alimlerin sayıldığını, ancak düşünce derinliği olarak onlardan çok daha ilerideki Türk alimlerin hiç anılmadığına dikkat çekti. Prof. Dr. Düzgün “Bunun başlıca sebebi bu düşünceyi dolaşıma sokacak olan dildeki yetersizlik. İngilizce eğitim bu dil engelini aşma yönünde aracı olacak” dedi. Prof. Düzgün, özellikle şiddetin hakim olduğu ülkelerden gelen öğrencilerin, İslamiyet ve şiddet terimlerinin yan yana gelmesinin imkansız olduğu bir eğitimi içselleştirmelerini arzu ettiklerini vurguladı.

EĞİTİMLER 5 YIL SÜRECEK

Bölümde eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin ciddi bir elemeden geçirildikten sonra kabul edildiğini söyleyen Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, bölümde eğitim süresinin 5 yıl olduğunu kaydedetti. Öğrencilerin İngilizce yeterliğini sağlamak için hazırlık sınıfı İngilizce eğitiminin ABD’den dört öğretim elemanıyla yürütüldüğünü söyleyen  Düzgün “Derslere yabancı ülkelerden gelen alanında yetkin akademisyenler de giriyor. Öğrenciler, İbranice, Yunanca, Türkçe, Latince, Arapça ve İngilizce dillerinden en az 5’ini konuşabilecek. Şu an da bölümde Rus, Sudanlı, Kırgız, Somalili, Pakistanlı öğreciler eğitim görüyor. Gelecek yıl için Finlandiya, Nijerya, Haiti, Fildişi Sahili ve Ukrayna dahil, müslüman ve gayrimüslim öğrencilerden başvurular gelmeye başladı” dedi.

Star