İslam ülkeleri rektörleri buluştu
Türkiye, Pakistan, Libya, Kıbrıs ve İran üniversiteleri rektörleri Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı
İran’ın Tebriz Kentinde bir araya gelen Türkiye, Pakistan, Libya, Kıbrıs ve İran üniversiteleri rektörleri kış toplantısı Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Toplantıda bir konuşma yapan Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı (IUC) Orhan Hikmet Azizoğlu, hiçbir ülkenin silahlı gücünün eğitim gücünden büyük olmadığını ifade etti. Görüş alışverişinde bulunan üniversite rektörleri, toplantılar sonrasında karşılıklı işbirliği anlaşmaları imzaladı. İmzalanan işbirliği anlaşmaları ile Türkiye ve İran üniversiteleri arasında karşılıklı öğrenci değişimi, akademisyen değişimi, burs programları, merkezi kütüphanelerin internet vasıtasıyla birbirine bağlanması, ortak workshopların kurulması, ortak dergi ve sempozyumların düzenlenmesi, yeni ortak bölümlerin açılması ve uzaktan eğitim sisteminin karşılıklı olarak açılması kararlaştırıldı. Üniversite rektörleri toplantıdan sonra mutabakata vardıkları sonuç bildirgesinde de bilim insanlarına yönelik saldırıyı kınayarak, bilimin bütün insanlığın ortak değeri olduğuna atıf yaptılar.
Toplantının açılış konuşmasını Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu yaptı. Azizoğlu konuşmada, bu coğrafyada din birlikteliği yanında kader birlikteliği de yaptıklarına dikkati çekerek, hiçbir ülkenin silahlı kuvvetleri gücünün eğitimden daha büyük olmadığına dikkati çekti. Din birlikteliği yanında kader birlikteliği yaptıklarını da ifade eden Azizoğlu, “Bu coğrafyada yaşayan uluslar olarak, her türlü iş birliğini ve kader birlikteliğini yapmak zorundayız. Akademisyenler bir toplumun mekanizmasını üreten insanlardır. Güç birliği yapıp batının standartlarını yakalamak zorundayız. Üniversitelerin kıskançlık yapma hakkı yoktur, çünkü ürettikleri kendilerinin değil evrenseldir. Bu bakımdan bilimin birilerinin tekeline değil insanlığın tekeline girmesi gerekiyor.” dedi.
Son dönemde dış politikası ile ilgi çeken Türkiye’nin eğitimde de merkez olma yolunda ilerlediğini aktaran Azizoğlu, “Türkiye’nin öncülüğünde kurulan ve 26 ülkeden 100’e yakın üniversite ile çalışmalarına devam eden Uluslarası Üniversiteler Konseyi (IUC)’nin Tebriz’deki buluşmasının amacı, üniversiteler arasında işbirliğini daha da geliştirmektir” dedi.
İran Araştırmadan Sorumlu Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mohammad Mahdi Nezhad Noori de bilimin emperyalist ülkeler tarafından kendileri için kullanıldığını, kendilerinde olan bilimin başka ülkeler tarafından elde edilmesine olanak vermediklerini ifade etti. Batının kendi ülkelerindeki gelişmeleri engellemek için her türlü yolu denediğini ifade eden Noori, “Kendileri daha önce nükleer ve atom bombalarını insanlığa karşı kullandılar. Biz İran olarak barışçıl amaçlarla nükleer enerjiye sahip olmak için çalışıyoruz. Bunu engellemek için beş bilim adamımızı şehit ettiler. Sadece nükleer enerjide değil, havacılık, biyolojik ve nano teknolojide de bizi engellemeye devam ediyorlar. Bunun için her türlü yolu deniyorlar.” dedi.
Türkiye’nin Tebriz Başkonsolosu Yunus Belet de Tebriz’de yapılan bu toplantının çok önemli olduğunu ve kendilerinin de buna destek sağlamaktan mutlu olduklarını dile getirdi.
Tebriz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyyed Mohammad Taghi Alavi de, Türkiye ve diğer ülkelerden gelen misafirleri burada görmekten çok memnun olduklarını söyleyerek, “Müslüman ülkeler birbirine çok yakın ilişkiler kurmak zorundadır. İstismar eden ülkeler bizi bilim ve kültürel bakımdan dışlıyorlar, başarılarımız engelliyorlar. Çok çaba sergilememiz gerekiyor. Birliktelik çok önemli, bu bakımdan serbest ülkelerde ortak üniversite kurulması çok önemli” dedi.
Görüş alışverişinde bulunan üniversite rektörleri, toplantı sonrasında karşılıklı işbirliği anlaşmaları imzaladı.
Cihan