Arafat'ta gözyaşı yağmura karıştı
Bugün bayram. Mutlulukların paylaşıldığı, muhtaçların hatırlandığı müstesna bir gün. Kutsal topraklarda hac ibadetini ifa etmek üzere bulunan milyonlarca Müslüman da bayrama 'hacı' olarak girdi
Musa Çakmak'ın haberi
Arafat'ta toplanan hacılara yağmur altında hitap eden Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Hacı olan kişi artık örnek alınacak insandır. Önemli olan buradan her bakımdan emin bir insan olarak dönmektir." ifadelerini kullandı. Arafat'ı 'insana dünyadaki varlığının sebep ve gayesini hatırlatan müstesna yer' olarak tarif eden Bardakoğlu, "Burası daha ölmeden ölümün ne olduğunun farkına vardığımız yerdir." dedi. Hacıların kutsal görevlerinde Mekke'deki son durakları Kâbe oldu. Bayrama ulaşan hacılar bugün kurban kesip tıraş olduktan sonra ihramdan çıkacak. Bayram boyunca her gün şeytan taşlamaya gidecek olan hacılar, daha sonra ibadetlerini tamamlamanın coşkusuyla Medine'de Peygamber Efendimiz'i ziyarete koşacak.
Kutsal topraklarda hac heyecanı, yerini bayrama bıraktı. Mekke'de günlerdir süren bekleyiş mutlu sona ulaşırken, dün Arafat'ta hacı olan milyonlarca Müslüman ibadetlerini yerine getirmenin sevinciyle Kabe'ye koştu.
Peygamber Efendimiz'in "Hac Arafat'tır" hadisine uyarak önceki gece Arafat'a çıkan Müslümanlar, çadırlarında namaz ve dualarla sabahı karşıladı. Diyanet, hoparlörlerden yayınladığı Kur'an tilavetleriyle hacı adaylarının gönlünü doldururken, Başkan Ali Bardakoğlu da konuşmasında, Arafat'ın anlamı ve hacıların bundan sonraki yaşantılarının nasıl olacağı üzerinde durdu. Arafat'ı 'İnsana dünyadaki varlığının sebep ve gayesini hatırlatan müstesna yer' olarak tarif eden Bardakoğlu, "Burası daha ölmeden ölümün ne olduğunun farkına vardığımız yerdir." dedi. Her hac mevsiminde Arafat'ın adeta mahşer yerine döndüğünü hatırlatırken, ırkı, dili, cinsiyeti ne olursa olsun insanların eşitliğinin Arafat'ta ilan edildiğini vurguladı. Diyanet İşleri Başkanı, daha sonra hacılara şu tavsiyelerde bulundu: "Burada Allah'ı çokça anmalı, Rabb'imizden af dilemeliyiz. Haccı, 'yerine getirilip biten bir ibadet ve geride kalmış bir hatıra' olarak görmemeliyiz. Hac müminin hayatında yeni ve tertemiz sayfa açan bir başlangıçtır. Mümin hac ile bundan sonraki hayatında artık etrafına örnek olmalıdır. Hac ibadetini eda etmek kadar döndükten sonra haccın mana ve bereketinin korunması da önemlidir. Artık günahla işimiz olamaz. Buradan her bakımdan güvenilir, emin bir insan olarak dönmektir önemli olan."
Arafat'ı ihramlarıyla beyaza bürüyen Müslümanlar öğle namazını ikindi ile birleştirerek kıldı. Ardından vakfe duasına geçildi. Bütün hacıların ayakta iştirak ettiği duayı, hac dairesi başkanı Seyfettin Ersoy okudu. Dua sırasında gözyaşları sel oldu. Ellerini semaya açıp af dileyen, okunan duaya amin diyen hacıların hıçkırıkları bütün çadırları sardı. 'Arafat'ta bir an bulunma' anlamına gelen vakfe ile birlikte hacı olan Müslümanlar daha sonra birbirlerine sarılarak sevinçlerini paylaştı. Arefe gününü dua ve nafile namazla tamamlayan hacılar, güneşin batışıyla birlikte Müzdelife'ye doğru harekete geçti. Bütün yollar hacılar tarafından hınca hınç doldurulurken ortaya mahşeri andıran muhteşem görüntüler çıktı. Müzdelife'de akşam ve yatsı namazını birleştirerek kılan hacılar, gece yarısı şeytan taşlama için Mina'ya geçti. Hacıların kutsal görevlerinde Mekke'deki son durakları ise Kabe oldu. Tavaf ve say rükünlerini yerine getirip bayrama ulaşan hacılar bugün kurban kesip tıraş olduktan sonra ihramdan çıkacak. Bayram boyunca her gün şeytan taşlamaya gidecek olan hacılar, daha sonra ibadetlerini tamamlamanın coşkusuyla Medine'de Peygamber Efendimiz'i ziyarete koşacak.
Zaman