Rusya İmam-Hatip istiyor
Aralarında Rusya Başbakanı Putin'in din danışmanın da bulunduğu bir heyet, Türkiye'de imam hatip lisesi modelini inceledi. Rusya, 25 yıl sonra nüfusunun yarıdan fazlasının Müslüman olacağını düşünerek din eğitiminin altyapısı için harekete geçti
Z. Kıvanç El'in haberi
Moskova, sosyalist rejimin çöküşünden yaklaşık 20 yıl sonra 'İmam Hatip' talebi ile Ankara'nın kapısını çaldı. Giderek artan Müslüman nüfusu dikkate alan ülke, imam hatip liseleri ve ilahiyat fakültelerini model almak için Türkiye'ye resmi başvuruda bulundu. Özellikle imam hatip lisesi sistemini mercek altına alan Rusya, benzer bir modeli kendi ülkesinde de oluşturmak istiyor.
RAPOR RUSYA'DA
Rusya Bilim Kültür ve Eğitim Bakanlığı'nın resmi verilerine göre, ülke nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan Müslümanların oranı, önümüzdeki 25 yıl içinde yüzde 51'e ulaşacak. İşte bu tablo, Rusya Hükümeti'ni harekete geçirdi ve Türkiye'deki din eğitiminin incelenmesi ve örnek alınması için oluşturulan bir heyet geçtiğimiz aylarda Ankara'ya gelerek resmi görüşmelerde bulundu. Konuk heyetin talebi üzerine, Türkiye'deki imam hatip lisesi uygulamasına ilişkin kapsamlı bir raporun Rusya'ya gönderildiği belirtildi.
PUTİN'İN DİN DANIŞMANI
Milli Eğitim ve Diyanet yetkilileri ile bir dizi toplantı yapan heyette, Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Din Danışmanı Aleksei Grishin ve Rusya Bilim Kültür ve Eğitim Bakan Yardımcısı'nın da bulunduğu öğrenildi. Din Danışmanı Aleksei Grishin, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in devlet başkanlığı döneminde bu göreve atanmıştı. Grishin halen Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in danışmanlığını yürütüyor.
100 RUS ÖĞRENCİ GELİYOR
Temasları sırasında Rusya'da giderek artan Müslüman nüfusun ihtiyaçlarına cevap verecek din adamı yetiştirilmek üzere Ağustos ayında ikincisi kurulan Rusya İslam Üniversitesi hakkında bilgi veren Rus heyet, bu üniversiteden ve Rusya'daki çeşitli eğitim fakültelerinden mezun olan öğrencilerin, Türkiye'de din eğitiminden geçirilmeleri talebinde de bulundu.
MEB, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Diyanet Vakfı yetkilileri ile görüşmeler yapan konuk heyetin bu talebi Türk tarafınca kabul edildi. İki ülke arasında varılan mutabakat kapsamında, Rusya İslam Üniversitesi ve eğitim fakültesi mezunu 100 öğrenci, 2010 yılının ilk aylarında Ankara'ya gelerek Diyanet Vakfı'nda düzenlenecek kapsamlı din eğitiminden geçirilecek. Birinci grubun eğitim programının tamamlanmasının ardından yeni öğrencilerin de din eğitimi için Ankara'ya gönderileceği öğrenildi. Rus öğrencilerin yetiştirilmesi çerçevesinde, Türk Diyanet Vakfı aracılığı ile Türkiye'den de din eğitmenleri Rusya'ya gönderilecek.
Ülkedeki Müslüman ailelerin çocuklarının 'Taliban zihniyeti' ile yetişmesini istemediklerini belirten Rus yetkililer, Türkiye'nin laik bir ülke olması ve imam hatip liseleri uygulaması nedeniyle tercih edildiğini de ifade ettiler.
Akşam