Ukrayna'da Muharrem ayı heyecanı
Ukrayna' da yaşayan Müslümanlar, başkent Kiev'deki Muharrem ayının heyecanını yaşıyor
Yunus Erdoğdu'nun haberi
Başkent Kiev'deki Ar Rahma Cami'sinde verilen iftarda bir araya gelen Müslümanlar, topluca dua etti. Cami içerisinde yere serilen iftar sofraları caminin küçük cemaatti hazırlarken büyükler ise vakitlerini dua ve namazla geçirdi.
Muharrem'in 9'undan itibaren iftar yemeklerinin devam ettiği camiye gelen inananlar akşam namazı akabinde iftar yapıyor, iftardan sonra ise yine cemaatle yatsı namazını kılarak camiden ayrılıyor.
Ukrayna'ya Türkiye'nin Mersin şehrinden gelen caminin Türk İmamı Hıdır Kartal, "Bugün Ukrayna'daki çeşitli milletlerden oluşan cami cemaatimiz, Muharrem ayında tuttukları orucu hep birlikte verilen iftar yemeği ile açtı. Muharrem ayında oruç tutmak farz ve vacip değildir, sünnetidir. Bu ayda oruç tutmanın çok büyük sevabı vardır. Vatanımız Türkiye'ye Allah hayırlar nasip etsin, bu ay İslam âlemine hayırlar getirsin inşallah" diye konuştu.
Yeni Müslüman olduğu için henüz ismini değiştirmediğini belirten Yevgeniy Koval ise; "Biz İslam'a yeni girdik Muharrem ayı konusunda bilgimiz yok. Ben Hıristiyan bir ailede doğdum. İslam hakkında bilgim çok az ama birçok Müslüman arkadaşım vardı onların duruş ve hareketlerinden etkilendim. Farklı kaynaklardan İslam'ı araştırdım. Camiye gelip Müslüman oldum ve İslam hakkında bilgiyi buradan alıyoruz" dedi.
Camideki iftara gelen Bogdan Metinko ise İslam'a girişini; "Üniversitede kişisel gelişim dersi veren hocamız bize İslam hakkında bilgi verdi. Bunun üzerine biz de biraz daha derin bir bilgi arayışına girdik ve camiye geldik. Buraya gelirken dinimiz değiştirmek için gelmedik. İslam nedir? sorusuna cevap arıyorduk. Fakat edindiğimiz bilgiler dünyaya bakışımızı değiştirdi. Alkol ve gıda konularında dikkatliyiz artık. Zina ve alkol gibi şeyler Hıristiyanlıkta da hoş karşılanmaz ama buna dikkat eden yok." şeklinde anlattı.
Nüfusu 47 milyonu bulan Ukrayna'da, Kırım Tatarları ve Ahıska Türklerinin yanı sıra Orta Asya ve Kafkaslardan göçen çeşitli etnik kökenlerden yaklaşık 2 milyon Müslüman yaşıyor.
Cihan