Ailelere yönelik din hizmetleri yaygınlaşacak

Ailelere yönelik din hizmetleri yaygınlaşacak

Diyanet'in ''2010 performans programı''na göre, sayıları 130'u bulan aile irşat ve rehberlik büroları daha da arttırılarak, ailelere yönelik din hizmetleri yaygınlaştırılacak din hizmetlerinde sesli, yazılı ve görsel medya ile diğer iletişim araçlarından

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren aile, irşat ve rehberlik bürolarından geçen yıl 6 bin kişi yararlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı ''2010 Performans Programı''na göre, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı geçen yıl, 105 bin 250 soruya yanıt getirdi. Başkanlığın din hizmetleri kapsamında, Türkiye genelinde 212 bin 500 hutbe ve vaaz okundu.

Aile yapısının desteklenmesi, vatandaşların ailevi problemlerinde eksik ve yanlış bilgiden kaynaklanan hususlarla toplumda yanlış anlamaların yol açtığı cinayet, şiddet gibi sorunların giderilmesinde etkin rol alınması amacıyla kurulan aile irşat ve rehberlik bürolarının sayısı 130'a ulaştı. Bu bürolarda geçen yıl 6 bin kişiye hizmet verildi.

Başkanlık, TRT Genel Müdürlüğü ve diğer özel televizyon kanallarla işbirliği yaparak, 675 mevlit ve dini içerikli program hazırladı.

Nitelikli din görevlisi sayısı arttırılacak

Başkanlığın temel ve değişmez politikasının, ''İslam dininin inanç, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek'' olduğu hatırlatılan programda, 2010 öncelikleri şöyle sıralandı:

''Nitelikli din görevlisi sayısını artırarak daha kaliteli din hizmeti sunmak. Din hizmetlerini yurt içinde ve yurt dışında yaşayan vatandaş, dindaş ve soydaşlara daha yaygın ve daha etkin sunmak. Gelişen ve değişen ülke ve dünya şartları karşısında, ihtiyaca cevap veremeyen 633 sayılı Yasanın yerine yeni bir teşkilat yasasının çıkarılmasını sağlamak. Camiler, Kur'an kursları ve eğitim merkezlerimizi modern yapılara kavuşturmak, camileri müştemilatıyla birlikte bütün dini ihtiyaçları karşılayacak merkezler ve külliyeler haline getirerek bu yerlere olan ilgiyi daha da artırmak. Merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatlarla diyalog ve koordinasyonu daha da geliştirmek. Toplumu din konusunda sahih kaynaklara dayalı doğru bilgi ile aydınlatmak. İslam'ın temel kaynaklarının neşrine önem vermek, toplumu aydınlatmaya yönelik yayınlar yapmak. Aile, irşat ve rehberlik bürolarının sayısını artırarak, ailelere yönelik din hizmetlerini daha yaygınlaştırmak. Camii dışı din hizmetlerine ağırlık vermek. Din hizmetlerinde sesli, yazılı ve görsel medya ile diğer iletişim araçlarından azami derecede yararlanmak. İslam dininin doğru anlaşılmasını ve dünya kamuoyunun sağlıklı bilgilendirilmesini sağlayabilmek için gayret göstermek, Başkanlık hizmet binasının yanında modern bir cami, eğitim merkezi ve sosyal tesisler inşa etmek.''

Kadın Kur'an öğreticilerinin sayısı erkeklerin 3 katı

Programa göre, Diyanet İşleri Başkanlığın merkez teşkilatında 904'ü erkek, 44'ü kadın 948 kişi görev yapıyor. Taşra teşkilatındaki 81 bin 327 personelin 3 bin 570'i kadın. Kadın Kur'an kursu öğreticisi sayısı aynı işi yapan erkeklerden 3 kat fazla. Yurt genelindeki Kur'an kursu öğreticilerinin 3 bin 242'si kadın bin 82'si ise erkek. Kadın görevli sayısında son 6 yılda önemli ölçüde bir artış yaşandı.
Milli Gazete