Nijerya'da evin yükünü çocuklar çekiyor
Nijerya'daki çocukların çoğu ihtiyaç sahibi ailelerine yardımcı olmak için eğitimlerini yarıda keserek ağır koşullarda çalışıyor.
Okula gidenler ise dersten sonra günlük işlerde çalışmak için yollara düşüyor.
Okula gidemeyen ve geleceğe ilişkin umutları olmayan çocuklar, yakıcı güneşin altında eve ekmek götürebilmek için ağır şartlarda çalışıyor.
Kız çocukları fıstık ve su satarken erkek çocuklar ise şantiyelerde çalışıyor. Biraz daha şanslı olanlar ise terzilik, berberlik ve tamircilik gibi işler yapıyor.
"Aileme destek olmak için sokaklarda fıstık satıyorum"
Nijerya Çocuk Hakları Yasası, çocukların "sömürücü işlerde" çalışmasını yasaklamasına rağmen, ülkede çoğu aile bu yasağı görmezden geliyor.
Başkent Abuja'nın sokaklarında fıstık satan 11 yaşındaki Nana Fatima, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesine destek olmak için en kolay işin fıstık satmak olduğunu ve bu nedenle böyle bir işi tercih ettiğini belirtti.
Ailesine destek olmak için okumak yerine para kazanmayı seçtiğini anlatan Fatima, "Medreseye gidiyorum, orada Kur'an öğreniyor ve dini eğitim alıyorum. Sadece ağabeyim okula gidiyor o da okuldan sonra su satmaya gidiyor." dedi.
Fatima, fıstık satmaktan günde yaklaşık 2 bin naira (5 dolar) kazandığını, ailesine destek vermek için ilerde daha fazla para kazanmak istediğini söyledi.
12 yaşındaki Abdul Kadir Sharifa ise okula gitmediğini ancak ailesinin yakında onu okula göndereceğini söyledi.
Gelecekte doktor olmak istediğini söyleyen Sharifa, "Doktor olursam çok para kazanıp annem ve babama bakacağım. Onlar hastalandığında hastaneye gidemeyecekler ama onlara ben bakacağım." diye konuştu.
Çocukların yüzde 49'u okul dışında çeşitli yerlerde iş öğreniyor
Nijerya İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, ülkede işsizlik oranını yüzde 33'e ulaşırken, çocuklar okul dışında çıraklık yaparak meslek öğreniyor.
Ülkede okula giden çocukların yüzde 49'unun okul saatleri dışında çalıştıkları belirtiliyor
Terzilik öğrenen 15 yaşındaki Usman Sani, geçen sene yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle uzun süre okula gidemediğini ve bu nedenle ailesi tarafından el işi öğrenmesi için terzi dükkanına gönderildiğini anlattı.
Terzilik öğrenmesinden dolayı çok memnun olduğunu söyleyen Sani, "İleride iş bulamazsam kendi işimi kurabilirim." dedi.
Sani, terzilik için okulunu aksatmadığını ifade ederek, "Hafta içi okula gidiyorum, dersten sonra gelip işe gidiyorum. Hafta sonları ve tatil günlerinde ise dükkanda oluyorum. Burada çok iyi iş öğreniyorum." şeklinde konuştu.
Dünyada en fazla okula gidemeyen çocuk Nijerya'da
Dünyada en fazla okula gidemeyen çocuk, Batı Afrika ülkesi Nijerya'da bulunuyor.
Nijerya Eğitim Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) iş birliğinde hazırlanan rapora göre, ülkede, terör örgütü Boko Haram saldırıları ve farklı nedenlerden ötürü 13,2 milyon çocuk okula gidemiyor.
Ülke genelinde okula gidemeyen çocukların sayısı 2015'te 10,5 milyon iken 2018'de 13,2 milyona yükseldi.
AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.