Nur cemaatleri Said Nursi'den beslenir
Bulaç, cemaat ve tarikatleri "sosyal İslam grupları" olarak tanımladı
Risale Haber-Haber Merkezi
Yazar Ali Bulaç, cemaat ve tarikatleri "sosyal İslam grupları" olarak tanımladı. Dinî hayatın cemaatten ayrı düşünülemeyeceğini söyleyen Bulaç, 1950'lerden sonra ortaya çıkan "cemaatler"in büyük ölçüde göç sonucunda teşekkül ettiklerini belirtti. Bulaç, "Cemaatler içinde Nur cemaatlerinin beslenme kaynağı Bediüzzaman Said Nursi olduğunu göz önüne alacak olursak, Said Nursi paradigmatik olarak tasavvufa veya tarikatlara karşı değildi, ancak "zamanımızın tarikat zamanı olmadığı" kanaatindeydi. Bu yönüyle bir parça Ahmet İbn Hanbel ve takipçisi İbnü'l-Kayyım el-Cevziyye'nin yaklaşımını benimsiyordu: Ruhi/enfüsi hayata ve derinliğe evet, "takva ve deruni zevkin felsefileşmesine" ve buna bağlı kurumsallaşmaya ve tarikata hayır!" dedi.
Nur cemaatlerinin ihvan hareketiyle benzerlik gösterdiğine değinen Bulaç, "Nur cemaatleri bu özellikleri dolayısıyla eşzamanlı olarak Mısır'da ortaya çıkıp (1928) zaman içinde bütün İslam dünyasına yayılan Müslüman Kardeşler (İhvan) hareketiyle benzerlik göstermektedirler. Her ikisinde de, ister sömürgeci politikalar ister kendi kendini sömürgeleştirme olan modernizasyonla ağır baskılar altına alınan Müslüman toplumu fikrî, ahlakî ve sosyal bakımdan güçlendirmeyi amaçlamışlardır. Her ikisinde de "iman" dönüştürücü bir güç olarak tanımlanmıştır. Her ikisi de tarikatlardan farklı olarak göçün ve modern kentin ürünüdürler" şeklinde yazdı.
Anadolu'nun her tarafından merkezlere doğru göç eden insanların cemaatlerin ve tarikatların etrafında toplandığını hatırlatan Bulaç, "kimisi Kur'an kurslarını eksen alıp (Süleyman Tunahan hazretlerinin hareketi gibi) faaliyetlerine devam etmiş, kimisi "de-modernist" bir yaklaşımla modern kentin kalbinde "geleneksel hayat biçimi"ni devam ettirmiş (Mahmut Ustaoğlu Hocaefendi), kimisi Bediüzzaman'ın kaleme aldığı risaleleri temel alıp hizmet yolunu seçmiştir" dedi.