ODTÜ ve İTÜ'ye boş kontenjandan girebilirsiniz

ODTÜ ve İTÜ'ye boş kontenjandan girebilirsiniz

​Boğaziçi, Galatasaray, Galatasaray, Hacettepe, ODTÜ gibi gözde üniversitelerde bile boş kontenjanlar var

Üniversiteler açık ve uzaktan öğretim programları da dahil lisans ve önlisans programlarında 209 bin boş kontenjanla ek yerleştirmeye gidiyor. Aralarında Boğaziçi, Galatasaray, ODTÜ'nün de yer aldığı en gözde üniversitelere bile yerleşme şansınız var. 40 bin genç ise yerleştikleri halde üniversitelere kayıt yaptırmadı.lk yerleştirmenin ardından üniversitelerin örgün eğitim programlarında lisansta 18 bin 770, önlisansta 20 bin 19 olmak üzere 38 bin 789 kontenjan boş kalmıştı. 3-7 Ağustos tarihleri arasında yapılan kayıtların ardından ise boş kontenjanların sayısı 40 bin 486'sı örgün eğitim ve 22 bin 793'ü de açık ve uzaktan eğitim olmak üzere 63 bin 279 oldu.

ÖNLİSANSTA DA 145 BİN KONTENJAN BOŞ

Önlisans programlarına bakıldığında da boş kontenjan sayısının 145 bini geçtiği görülüyor. Sınavsız geçiş için ayrılan kontenjanlarda 85 bin 404, YGS puanıyla tercih yapılacak kontenjanlarda da 60 bin 484 olmak üzere boş kontenjan sayısı 145 bin 888'e ulaşıyor. Böylece yükseköğretim lisans, önlisans, açık ve uzaktan eğitim programlarında toplam boş kontenjan sayısı da 209 bin 167'ye ulaşmış oluyor. 

40 BİN GENÇ KAYIT YAPTIRMAKTAN VAZGEÇTİ

ÖSYM'nin Ek Yerleştirme Kılavuzu kontenjanları incelendiğinde, yerleştiği halde kayıt yaptırmaktan vazgeçen adayların sayısının 40 bin 795 olduğu görülüyor. Bu adayların 982'si DİL, 3 bin 924'ü MF, 7 bin 569'u TM, 4 bin 370'i TS, 4 bin 868'i YGS ve 19 bin 82'si de açıköğretim programlarına yerleşti ancak kayıt yaptırmadı. Kayıt yaptırmama nedenleri arasında en başta geleni ise bu 40 bin gencin istemedikleri programları tercih listelerine almaları ve daha sonra yerleştikleri bu programlara gitmekten vazgeçmeleri.

EN GÖZDE ÜNİVERSİTELERE BİLE GİREBİLİRSİNİZ

Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Galatasaray, Hacettepe gibi en gözde üniversitelerde boş kontenjanların olması ek yerleştirmeye katılacak adaylara bu üniversitelere bile yerleşme şansı tanıyor. Örneğin Galatasaray Üniversitesi'nde yalnızca Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünde 2 boş kontenjan var. Boğaziçi Üniversitesi'nde ise aralarında öğretmenlik programlarının da yer aldığı 21 boş kontenjan bulunuyor.

ODTÜ'DE 57 BOŞ KONTENJAN VAR

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) ise mimarlık ve mühendislik fakültelerindeki programların da yer aldığı toplam 57 kontenjan boş. Boş kontenjanların 5'i KKTC uyruklu adaylara, 35 tanesi de SUNY programlarına yani yurtdışı üniversitelerle yapılan anlaşmalarla açılan ve ücret ödeme zorunluluğu olan iki programa ait. ODTÜ'nün KKTC'de açtığı Kuzey Kampusu'nda da boş kontenjan 77.

İTÜ'DE 131 KONTENJAN VAR

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) ise toplam boş kontenjanı 131. Bu kontenjanların 6'sı KKTC uyruklulara, 112'si ise yurtdışı üniversitelerle ortak açılan öğrenimin ücretli olduğu programlara ait. Üniversitenin KKTC'de açtığı, denizcilik programlarının yer aldığı ve ücret ödenen programlarında boş kontenjan ise 51.

EK YERLEŞTİRMEYE KİMLER KATILABİLİR?

Ek yerleştirmeye isteyen her aday katılamaz. Ek yerleştirmenin kendi kuralları bulunuyor. Bunların başında da herhangi bir programa yerleşmemiş olmak geliyor. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değiller. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2015-ÖSYS merkezi yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekiyor. Ama özel yetenek sınavlarıyla bir yükseköğretim kurumuna yerleşen adaylar ek yerleştirmeye başvurma hakkına sahipler. En önemli koşullardan biri de adayların ek yerleştirmeye katılabilmesi için 2015-ÖSYS'ye başvuru yapmış olması gerekiyor.

BOŞ KONTENJANLAR

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.