Öğrenciler, Danıştay kararına 'dur' demek için eylem yaptı

Öğrenciler, Danıştay kararına 'dur' demek için eylem yaptı

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) katsayı düzenlemesini iptal eden Danıştay kararı, Beyazıt meydanında toplanan sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler tarafından protesto edildi.

Sait Edige'nin Haberi

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) katsayı düzenlemesini iptal eden Danıştay kararı, Beyazıt meydanında toplanan sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler tarafından protesto edildi. Danıştay kararının eşitlik ve adalet ilkelerine tamamen zıt olduğunu öne süren öğrenciler, "Eğitim hakkımız engellenemez" diye haykırdı.
YÖK'ün katsayı eşitsizliğini ortadan kaldıran kararının Danıştay 8. Dairesi'nce iptal edilmesi, onbinlerce öğrenciyi mağdur etti. Danıştay'ın kararına her kesimden tepki yağarken, çoğunluğunu imam hatip liseli öğrenciler ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin oluşturduğu yaklaşık bin kişi, Beyazıt Meydanı'nda toplandı. Cuma Namazı çıkışında Danıştay'ı protesto eden öğrenciler, "Eğitimde ideolojik dayatmaya hayır, Katsayı zulmünü lanetliyoruz" yazılı pankartlar açtı. Öğrenciler attıkları sloganlarla da Danıştay kararına tepki gösterdi. Öğrenciler, 'Danıştay'a selam direnişe devam', 'Eğitim hakkımız engellenemez', 'Danıştay şaşırma sabrımızı taşırma', 'Cübbeli darbeye artık son' şeklinde sloganlar attı.

Protestocu gruba hitaben konuşma yapan gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, İsviçre'de minareleri yasaklayan zihniyetle Ankara'da YÖK'ün kararını iptal eden zihniyetin aynı olduğunu savundu. Dilipak, Danıştay'ın yıllarca önüne gelen dosyalarda karar verme yetkisi YÖK'te derken şimdi yetkiyi kendisinde görmesinin kendini yalanlamak olduğunu söyledi. Danıştay'ın bu kararının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dayatmasıyla alındığını öne süren Dilipak, "Karar juristokratik bir darbedir. Bugün yargıçlar cuntasıyla karşı karşıyayız. Karar 28 Şubat'ın devam ettiğinin bir göstergesidir." dedi.

Dilipak'ın ardından konuşan Güngören İmam Hatip Lisesi öğrencisi Şeymanur Berk ise birilerinin gençleri ve geleceği yok etmek için uğraş verdiğini söyledi. Bu kararın yüksek yargının halkla kavgalı olduğunun bir göstergesi olduğunu savunan Berk, "Eşitlik ve adalet duygusunu zedeleyen bu karara boyun eğmeyeceğiz. Siz set çekseniz de, biz okusak da okumasak da değerlerimizle dimdik ayakta durmayı öğrendik." diye konuştu.

ÖSS'ye girdiği 2007 yılında Türkiye 4.'sü olmasına rağmen katsayı eşitsizliği nedeniyle üniversiteye giremeyen Abdulkerim Buğra Şimşek de tüm kararlara rağmen özgürlük yürüyüşlerinin devam edeceğini söyledi. 1999 yılında alınan katsayı eşitsizliği kararıyla binlerce öğrencinin üniversite hayalleriyle oynandığını belirten Şimşek, "2007 ÖSS'de 3 yanlış yaptım ve Türkiye 4.sü oldum. İstediğim herhangi bir üniversiteye girebilecekken ondört bininci sıralardaki öğrencilerle aynı statüye koyuldum. Bu nasıl bir adalet?" dedi. Konuşmalar sırasında bir kız öğrenci gözyaşlarına hakim olamadı.

Konuşmaların ardından "Eğitim hakkımız engellenemez" şeklinde hep birlikte slogan atan öğrenciler, olaysız bir şekilde dağıldı.