Öğrencilere kol kanat geriyorlar

Öğrencilere kol kanat geriyorlar

Ülke genelinde sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya katkı sunan vakıf ve dernekler, öğrencilerin barınma ve burs ihtiyaçlarını da karşılıyor.

Türkiye'nin birçok il ve ilçesindeki şube ve temsilcilikleriyle sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya katkı yapan vakıf ve dernekler, öğrencilerin barınma ve burs ihtiyaçlarını karşılayarak önemli bir boşluğu dolduruyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), İlim Yayma Cemiyeti (İYC), Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Ensar Vakfı, İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Anadolu Gençlik Derneği (AGD), eğitim öğretim alanında on binlerce öğrenciye barınma ihtiyaçları için yurt, maddi ihtiyaçları için burs temin ediyor.

Türkiye genelinde temsil edilen söz konusu 7 vakıf ve dernek, her yıl 100 bini aşkın öğrenciye yurt ve burs olanağı sağlayarak eğitim öğretim hayatına katkı yapmayı sürdürüyor.

Eğitim hayatına farklı alanlarda katkı sunan vakıf ve derneklerin öğrencilere yönelik çalışmaları şöyle:

- Türkiye Diyanet Vakfı

Merkezi Ankara'da bulunan TDV, bin şubesi ile 28 bin 62 öğrenciye eğitim desteği veriyor. 108 ülkeden 2 bin 404 öğrenciye Türkiye'de eğitim imkanı sunan TDV, dünyada 135 ülkede faaliyet gerçekleştiriyor. Vakfın 11 ildeki 14 yükseköğrenim öğrenci yurdunda toplam 5 bin 253 öğrenci barınıyor. Vakıf, şartları ve sayısı yıllara göre değişse de geçen yıl 22 bin öğrenciye burs verdi. Bu eğitim-öğretim yılı için burs başvuruları tamamlandı. Değerlendirme süreci ise devam ediyor. TDV, bugüne kadar toplam 220 bin öğrenciye yaklaşık 45 milyon liralık destek sağladı.

- Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı

İstanbul Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı olarak 1996 yılında kurulan, 2012 yılında hizmet alanını Türkiye geneline yaymayı hedefleyerek isim değişikliğine giden TÜRGEV, 2015-2016 eğitim dönemde açılacaklar da dahil olmak üzere 37 yurt, 5 misafirhane ile öğrencilere hizmet veriyor. TÜRGEV, yurtlarında kalan ihtiyaç sahibi yüzlerce kız öğrenciye burs veriyor.

- İlim Yayma Cemiyeti

İstanbul'da 1951'de kurulan ve eğitim öğretim alanındaki faaliyetleriyle öne çıkan İYC'nin ülke genelinde yaklaşık 25 bin öğrencinin barındığı 146 öğrenci yurdu bulunuyor. Kurulduğu günden bu yana ihtiyaç sahibi başarılı öğrencilere burs veren İYC, faaliyetlerini 161 şubede sürdürüyor.

- Ensar Vakfı

Ensar Vakfı, 80 ilde 157 şubesi ile öğrencilerin konaklama ve günlük ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu amaçla 20 ilde 46 öğrenci yurduyla faaliyet gösteren vakıf, yaklaşık 5 bin öğrencinin barınma ihtiyacını gideriyor. Her yıl yaklaşık 3 bin üniversite öğrencisine karşılıksız burs veriyor. Ayrıca, araştırma bursları ile yurt içinde ve dışında yüzlerce yüksek lisans ve doktora öğrencisini destekliyor.

- İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği

1958'de kurulan ÖNDER, Türkiye genelinde 400'ü aşan şube ve temsilciliğiyle, 3 bin 200'e varan imam hatip okulu ve sayısı 1 milyonu aşan imam hatipli öğrenciye hizmet veriyor. Bu alanda çeşitli çalışmalar, eğitim kampları ve seminerler organize eden ÖNDER, çeşitli projelerle de öğrencilere katkı sunuyor.

- Türkiye Gençlik Vakfı

İstanbul'da 2013'te kurulan TÜGVA, ortaokuldan liseye, lisanstan doktora öğrencilerine kadar geniş bir kitleye hitap ediyor. Vakıf, 21 yurtla 17 ilde yaklaşık bin 500 öğrenciye hizmet veriyor. Buna ek olarak, bu yıl açmaya başladığı evlerle gençlerin eğitimine katkıda bulunmaya çalışan vakıf, başarılı ancak maddi durumu iyi olmayan 550 öğrenciye burs veriyor.

- Anadolu Gençlik Derneği

Anadolu Gençlik Derneği de hem ortaöğretim hem de yükseköğretimdeki öğrencilere barınmaları için ev ve yurt hizmeti sunuyor. Başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere de burs vererek destek olan AGD'nin Türkiye genelindeki 135 yurdunda 7 bin öğrenci kalıyor. Buna ek olarak 850 öğrenci evinden de yaklaşık 5 bin öğrenci istifade ediyor. Dernek, 5 bin 500 öğrenciye de burs katkısında bulunuyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.