Öğretmenlerde zorunlu kılık-kıyafet uygulaması araştırması

Öğretmenlerde zorunlu kılık-kıyafet uygulaması araştırması

Memur-Sen konfederasyonuna bağlı Eğitim-Bir-Sen tarafından Adil Gür’ün A&G şirketine yaptırılan Kılık Kıyafet araştırması sonuçlarını Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın açıkladı.

genel-baskan-ali-yalcin.jpg

 

Öğretmenler ve yöneticiler yönetmeliği doğru bulmuyor

Adil Gür’ün şirketi A&G tarafından Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Niğde, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Van ve Zonguldak’ta, 3 bin 12 öğretmen, bin 563 veli, 8. sınıf ve üzeri bin 480 öğrenciyle, toplamda 6 bin 55 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle bu araştırma gerçekleştirilmiştir.

 

Öğretmenlerin yüzde 62,4’ü kılık ve kıyafet serbestîsi istiyor

Türkiye genelinde öğretmenlerin yüzde 62,4’ü serbest kıyafet istiyor. Serbest kıyafet uygulaması, genç ve eğitimli velilerle genç öğretmenler tarafından daha fazla kabul görüyor.

25 yaşın altındaki öğretmenlerin yüzde 66,3’ü, 26-44 yaş arası öğretmenlerin ise yüzde 64,6’sı serbest kıyafet istiyor.

 

Kılık ve kıyafet serbestîsi olursa öğretmenler suistimal etmez

‘Fikrim yok’ diyenler dikkate alınmadığında, öğretmenlerin yüzde 57,3’ü, velilerin yüzde 54,1’i öğretmenlere uygulanan zorunlu kılık ve kıyafet serbestliğinin kaldırılması halinde öğretmenlerin bunu suistimal etmeyeceklerini düşünüyor.

 

Öğretmenlerin yüzde 54,7’si kılık ve kıyafet zorunluluğunun öğretmenin özgürlüğünü kısıtladığını ifade ediyor

Öğretmenlerin yüzde 54,7’si, uygulanan kılık ve kıyafet zorunluluğunun özgürlüğü kısıtlayıcı olduğunu düşünürken, velilerin yüzde 35,6, öğrencilerin ise yüzde 47’si öğretmenin özgürlüğünü kısıtladığını söylüyor. ‘Bu bir hak ihlali mi’ sorusuna da benzer oranlarda cevaplar veriliyor.

 

Serbest kıyafet ne getirir

Öğretmenlerin yüzde 30,6’sı serbest kıyafet uygulamasının öğretmenlerin kendine olan güvenini getireceğini düşünüyor. Bunu, yüzde 22,9 ile derslere konsantrasyonun, yüzde 20,9 ile motivasyonun, yüzde 11,4 ile ders başarısının artacağı düşüncesi takip ediyor. Ayrıca öğretmenlerin yüzde 34,8’i yürürlükte olan kılık ve kıyafet uygulamasının iklim ve mevsim şartlarına uygun giyinmeye imkân sağlamadığını dile getiriyor.

 

Kılık ve kıyafet serbestîsi öğrencinin ders başarısını olumlu etkiler, iletişimi artırır

Öğretmenlerin yüzde 26,1’i, öğrencilerin yüzde 17,6’sı, velilerin ise yüzde 16’sı öğretmenlere uygulanan kılık ve kıyafet zorunluluğunun kaldırılmasının öğrencinin başarısını olumlu etkileyeceğini kaydediyor. Öğrencilerin yüzde 23,5’i, serbest kıyafet giymesi durumunda öğretmeniyle iletişiminin daha da artacağını düşünüyor.

Araştırmanın sonuçları, talebimizin, sadece üyelerimiz değil, toplum tarafından da kabul gördüğünü ortaya koymaktadır. Yetkililerden, toplumsal bir talebe dönüşen kılık ve kıyafet yönetmeliğinin değiştirilmesi konusunda bir an önce adım atmalarını bekliyor ve istiyoruz.

 

KAMUDA KILIK KIYAFET ÖZGÜRLÜĞÜ İSTİYORUZ

Araştırma hakkında değerlendirmelerde bulunan Ali Yalçın, "Baskıcı, jakoben ve dayatmacı yönetmelik değiştirilsin, kılık kıyafet özgürlüğü sağlansın" dedi.

 

Yalçın, basın toplantısında şu ifadelere yer verdi:  "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’in 5. maddesini sizlerle paylaşarak neye karşı olduğumuzu daha net ifade etmek istiyorum: ‘Kadınlar: Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi ayakkabı giyilmez.

Erkekler: Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.’ Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen olarak, gerek misyonumuzun gerekse mensuplarımızın toplumun en eğitimli kesimi olmaları dolayısıyla topluma önderlik rollerinin de gereği olarak, ense tıraşı, saç, sakal, favori, bıyık, tırnak uzunluğu, kot vb. pantolon gibi antidemokratik dayatmalar içeren 1982 model darbe ürünü köhne kılık-kıyafet yönetmeliği değiştirilinceye kadar mücadele etmeye kararlıyız. Çünkü hiçbir hak, uğrunda mücadele verilmeden elde edilemez. Geçmişte yasakçılara, dayatmacılara karşı nasıl mücadele ettiysek, bugün hakkımız olan ve yaşadığımız hayatın bir gereği olan serbest kıyafet için de verdiğimiz mücadeleyi, gösterdiğimiz çabayı sürdürüyoruz. Bu konudaki kararlılığımızı defalarca dile getirirken, yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilerin kılık ve kıyafet yönetmeliğiyle ilgili görüşlerini öğrenmek amacıyla bir araştırma yaptık."

Risalehaber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.