Öğretmenlik hayaline 41'inde kavuşacak

Öğretmenlik hayaline 41'inde kavuşacak

"Başörtüsü yasağı" nedeniyle 28 Şubat sürecinde mağdur olan 41 yaşındaki Çavlı, öğretmen atamasında 40 yaş sınırının kaldırılmasıyla 20 yıl sonra kadrolu atanma hakkı kazandı.

Milli Eğitim Bakanlığının,  ''Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği''ndeki atama şartları arasındaki ''40 yaş sınırı'' şartını kaldırmaya yönelik yaptığı düzenleme, birçok mağdur öğretmen adayı için umut oldu.

Bakanlık, son yapılan değişikliğin dahil olduğu öğretmen atamasını 6 Şubat'ta yapacak. Bugün başlayan ve 4 Şubat'a kadar sürecek öğretmen atama başvurularında 40 yaş şartı aranmayacak. 

"Başörtüsü yasağı" yüzünden 28 Şubat'ta sürecinde mağdur edilen ve öğretmenlik yapamayan, şu anda Denizli'de yaşayan 41 yaşındaki Emine Çavlı, son düzenlemeyi ve o dönemde yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Samsunlu bir ailenin ilk çocuğu olduğunu belirten Çavlı, ''Karadeniz'de kız çocukları normalde pek okutulmaz. Dört kardeşiz hepimiz okuduk'' dedi.

Gazi Üniversitesi Anasınıfı Öğretmenliği bölümünü bitirdiğini belirten Çavlı, mezun olduğu dönemde bazı okullarda başörtüsüyle öğretmenlik yapılabildiğini, kendisinin de öğretmen ataması için başvuruda bulunduğunu anlattı.

Çavlı, 1996'da Diyarbakır'daki bir okula sınıf öğretmeni olarak atamasının yapıldığını, ancak oradaki okulun başörtüsünü kabul etmediği için göreve hiç başlayamadığını söyledi.

28 Şubat sürecinde diğer iki kız kardeşinin de üniversiteyi bırakmak zorunda kaldığını belirten Çavlı, bir kardeşinin ise geçen sene öğretmenlik görevine döndüğünü anlattı.

Şansını özel okulda aradığı yıllar

Ardından Denizli'deki bir özel okulda öğretmen olarak göreve başladığını, başörtüsünün burada sıkıntı olmadığını dile getiren Çavlı, ''Çalışmaya başladığım okulda bir yıl rahat çalıştım. Ama ikinci yıl rahat çalışamadım. Özel okulda çalıştığım dönem 28 Şubat'a denk geldi. Artık özel okulda da sorun olunca, ben orada bıraktım ve bir daha da geri dönüş olmadı'' diye konuştu.

Başörtüsü yüzünden o dönem okulların sık sık teftiş edildiğini anlatan Çavlı, ''Hiç unutmuyorum bir müfettiş, 'Seni bir daha geldiğimde böyle görmeyeceğim' dedi. Onu hiç unutmuyorum. Okul yönetimi de sıkıntı yaşıyordu. Açıkça 'ayrıl' demiyorlardı ama yaşanan da ortadaydı. Siz o zaman anlıyorsunuz bunun böyle devam edemeyeceğini ve artık bıraktım'' dedi. 

''İnsanın içinde yara gibi kalıyor''

Görevi bıraktıktan sonra hiçbir işte çalışmadığını anlatan Çavlı, ''Hiçbir işle meşgul olamıyorsunuz. İnsanın içinde bir şey yara gibi kalıyor. Çalışamadım. 16 yıldır çalışmıyorum. Sadece 3 yıl öğretmenlik yapabildim'' ifadesini kullandı.

Hayalinin öğretmen olmak olduğunu ve bu iş için de çok emek verdiğini belirten Çavlı, okuldan ayrılma sürecinde velilerin, öğrencilerin ve okul yönetiminin de kendisi için üzüldüğünü söyledi.

Bu sürede evlendiğini ve üç çocuğu olduğunu aktaran Çavlı, zamanını çocuklarının eğitimi için ayırdığını dile getirdi.

Emine Çavlı, 2011'de ise özel kreş açmak için müracatta bulunduğunu ancak yine "başörtüsü" nedeniyle sonuç alamadığını anlattı.

''Kaybettiğime kavuştum''

Geçen yılki düzenlemeyle tekrar okula dönebilme şansını elde ettiklerini anlatan Çavlı, ilk atama belgesini bulamadığı için de okula geri dönme hakkını kullanamadığını ve büyük üzüntü yaşadığını söyledi.

KPSS'ye girdiğini ancak atamaların yaştan dolayı kendisine açılmadığını belirten Çavlı, ''Ama bugün denedik, açılıyor. Başvuru yapabileceğim demek. Çok sevindim, insan kaybettiği bir şeye kavuşmuş gibi oluyor, yıllar sonra da olsa'' dedi.

Şimdi hangi illere  başvurabileceğini araştırıp, başvurusunu internet üzerinden yapacağını söyleyen Çavlı, başvurabileceği branşta Van, Mardin, Bursa'da açık olan kontenjanların olduğunu kaydetti.

Atanması durumunda başka bir ile taşınması nedeniyle ailesinin sıkıntı yaşayıp yaşamayacağı endişesini taşıdığını da vurgulayan Çavlı, evli olmadığı, o ilk atanabileceği yıllarda şartların çok defa farklı olduğuna dikkat çekti.

''Haklıydık, haksızlık yaşadık''

Emine Çavlı, bu atamanın, uzun yıllar sonra kadrolu öğretmen olarak atanacağı ilk görevi olacağını ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu:

''Benim dönemimdeki birçok insanın hayatından bir şeyler çalındı. Bu konuda geç ama en azından bir telafi çabası var. Haklılığınızın tescil edilmiş olduğunu öğreniyorsunuz. Haklıydık, haksız bir şey yaşadık o dönemde. Bizden alınanlar geri verildi. Çok zorluklar yaşandı, sıkıntılar çekildi.

Ben zengin bir ailenin çocuğu değilim. Zor şartlarda okudum. Babam, 'Siz kendinizi kurtarın' bakış açısıyla okuttu. Bir bir çocukları hiçbir yapamadan eve geri döndü. Onlar için de bizim için de çok üzücüydü. 'Siz bizden böyle bir hak isteyemezsiniz. Bizim gibi olmanız gerekiyor' dediler. Bu çok ağırdı. Yaş sınırının kalkmış olmasına çok sevindim.''

Yönetmelik değişikliği

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanmıştı.

Buna göre, "öğretmenliğe ilk defa atanacaklar bakımından başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak" şartı yürürlükten kaldırıldı.

Bu yaş sınırı, bedensel engeli bulunan öğretmenlerin atamalarında da aranmayacak.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yönetmelik değişikliğine ilişkin dün şu açıklamayı yapmıştı:

"Daha önce 40 yaşında altında olma koşulu vardı biliyorsunuz, müracaat edebilmek için. Şimdi yönetmelikte yaptığımız bir değişiklikle o koşulu da kaldırdık. 40 yaş şartı yok. Buna niçin ihtiyaç duyduk, özellikle 28 Şubat döneminde KPSS sınavını kazandıkları halde veya atanma hakkı kazandıkları halde ya da müracaat ettikleri halde o günün koşullarında bu hakları ellerinden alınan öğretmen adayları da bu atama döneminde bundan yararlanabilsinler, eğer koşullar tutuyorsa, şartları tutuyorsa onlar da müracaat edebilsinler diye o yönetmelik maddesini kaldırdık. 40 yaş koşulu kalktı, kalmadı."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.