Okul başarısı için anne-baba ne yapmalı?

Okul başarısı için anne-baba ne yapmalı?

Ebeveyn, çocuğun başarısına engel olabilecek şu sebepleri de gözden geçirmelidir

Uzman Psikolog Farika Teymur Artır'ın yazısı:

Çocukların okul başarısı için anne-baba neler yapmalı? 

Anne-baba olarak hem kendinizi hem çocuğunuzu anlamaya çalışın ve eksiklerinizi tamamlamaya gayret edin. Olumlu yönlerinizi görmeyi de ihmal etmeyin. Paylaşımcı bir iletişimle çocuğunuz eksiklerini tamamlamaya daha istekli olacaktır. Anne-babanın yoğun meşguliyetler içinde zamanını iyi yönetememesi ve çocuğunu birebir dinlemeyi ihmal etmesi bu fırsatı kaçırmasına yol açar.

Şüphesiz ki her anne-baba okulda çocuğunun başarılı olmasını ister. Okul başarısında eğitim sistemi, okul, müfredat, öğretmen gibi faktörlerin yanında çocuğun kapasitesi, istekli oluşu ve çalışması da önemlidir. Bunun yanında anne-baba da kendi üzerine düşeni yapar, çocukla ve öğretmenleriyle iyi diyalog içinde olup çocuğun bireysel farklılıklarına göre ihtiyaçlarını karşılarsa başarı da o oranda yükselir. Ebeveyn, çocuğun başarısına engel olabilecek şu sebepleri de gözden geçirmelidir:

Çocuğun öğrenme güçlüğü olabilir. Bu, kısmen veya tamamen tedavi edilebilecek bir problemdir. Çocuğun gelişimsel ve zekâ ile ilgili problemlerini anne-babaların çoğu erken yaşlarda fark eder. Özel öğrenme güçlüğü ise nispeten daha zor anlaşılır ve tam olarak bir uzman tarafından tespit edilebilir.

Çocuk hastalıkları başarıyı düşürür. Hastalık, çocuğun dikkat ve ilgisini olumsuz etkiler ve zorlama, çocuğu derslerden daha da soğutur. Önce hastalığın tespit edilip tedavi edilmesi önemlidir. Sağlıklı çocuk öğrenmekten zevk alır.

Çocuğun öğretmeni ile iletişim sorunu olabilir. Öğretmeninden istediği ilgi ve takdiri görmeyebilir. Öğretmen onu yanlış anlayabilir veya çocuk bir hata yapmış ve gergin ortamda hatalar zinciri devam ediyor olabilir. Bazı duygusal çocuklar öğretmenin kendisine ve diğer arkadaşlarına verdiği cezalardan daha çok etkilenir. Dikkatli ebeveyn, çocuğunu dinleyerek bu gibi sebepler olup olmadığını anlar ve öğretmenle iyi bir diyalog içinde bu tür sorunlar genelde kolaylıkla çözülebilir.

Arkadaşları ile sorunlar yaşayabilir. Arkadaşlık okulda çocuğun uyumunu olumlu-olumsuz etkileyen en önemli nedenlerdendir. Çocuğun okulda neler yaptığını gün sonunda dinleyen, okula belli aralıklarla giden, arkadaşları ve aileleri ile tanışan, karşılıklı ziyaretlerde bulunan anne babalar bu sorunları daha yakından anlayıp çözümüne yardımcı olur. Çocuğun kişiliğinde görülebilecek bazı sorunlar da arkadaş ilişkileri içinde ortaya çıkıp iyi bir iletişim ve eğitimle çözülebilir.

Çocuğun kaygıları, geçirdiği korkular, üzücü olaylar kişiliğini olduğu kadar dikkat, ilgi ve öğrenmesini, dolayısıyla ders başarısını da etkiler. Ruhsal problemlerin aşırı veya sürekli olması durumunda uzman desteği gerekir. Küçük sorunlar anne baba, aile desteği ile kolaylıkla aşılabilir. Aşırı stresli ortam, anne-baba geçimsizliği, olumsuz anne-baba tutumları, kardeşlerle ve diğer aile üyeleri ile sorunlar da ders başarısızlığının en önemli nedenleri arasındadır. Çocuğu baskıya varmadan yeterli disiplin içinde eğitirken, bir yandan da ailedeki stres ortamını azaltmaya çalışmak, onun öğrenmekten zevk almasını sağlayacaktır.

Çocuğun stresle başa çıkmayı öğrenmesi için beslenme, uyku, doğru nefes alma gibi alışkanlıklarına önem vermek gerekir. Çocuğun duygu ve düşünce kalıpları, olayları insan davranışlarını yorumlama biçimi, kendisine güven veya güvensizliği de stresle başa çıkmada etkilidir. Çocuk bunu büyük ölçüde sağlıklı ve huzurlu bir aile ortamında, anne babasını model alarak ve onların sağladığı ölçülü disiplin içinde, onlarla ve diğer insanlarla sağlıklı iletişimle öğrenir. Aldığı eğitim, kişilik ve karakter özellikleri, manevi değerleri de etkilidir.

İlgi ve kabiliyetine göre bir sanat alanına ve spora yönlendirilmesi başarısını olumlu etkiler. Ancak, bu konuda aşırıya kaçılması zaman ve ilginin dağılımı açısından başarıyı düşürebilecektir.

Hayatta gayelerinin olması da derslere ilgisini ve başarısını artırır. Ebeveynler kendileri de okumaya, öğrenmeye önem verip öğrendiklerini çocuklarıyla paylaştıklarında onları belli hedeflere daha kolay yönlendirir, gaye oluşumunda ortaya çıkan kaygılarını kolaylıkla giderirler. Uzun nasihatler yerine düşünmesine ve problem çözme becerisinin gelişmesine yardımcı olmak daha olumlu sonuç verir.

Zaman