Okul tercihi yaparken çocukların kişisel özelliklerini göz önünde bulundurun

Okul tercihi yaparken çocukların kişisel özelliklerini göz önünde bulundurun

2015-2016 eğitim-öğretim dönemi öncesi milyonlarca öğrenci okul heyecanı yaşıyor.

Velilerde de çocuğunu hangi okula göndereceği endişesi strese yol açabiliyor. Her anne babanın çocukları için iyi okullar, iyi imkanlar gibi tercihleri göz önünde bulundurduğunu belirten uzmanlar, özellikle okul seçiminde çocuğun kişisel özellikleri, yatkınlıkları gibi faktörlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Asya Armağan, çocukların eğitiminde dikkat edilmesi gereken ayrıntılar ve anne-babaların atlamaması gereken konular hakkında bilgi verdi. İlkokul eğitiminin çocuklarda öğrenmenin, sosyal ve duygusal becerilerin etkili bir biçimde gelişimine katkıda bulunması nedeniyle önem taşıdığını belirten Armağan, bu ilk tercih döneminde aileler için 'hangi okul' tercihinin önemli olduğunu belirtti.

Çocukların bu dönemde ebeveynlerin desteğine ihtiyaç duyduğunu, bu nedenle de hangi okulda okuyacağına kendisinin karar verecek bilince sahip olamayacağını anlatan Armağan, "Okul seçimi yapılırken çocuğu en iyi tanıyan kişilerin, yani ebeveynlerin karar vermeleri sağlıklı olacaktır. Eğitim kurumlarına yapılacak ilk ziyaretler, incelemeler çocuk olmadan gerçekleştirilmelidir. Daha sonraki ziyaretlere okula alışması, ısınması açısından çocuk da katılabilir. Çocuğun, ebeveynlerin aldığı bu karara katılımı için bilgilendirilmeye, özendirilmeye, desteğe ihtiyacı olacaktır. Her bir çocuk kendine özgüdür, biriciktir ve dolayısıyla her aile de farklıdır. Okul seçimi yaparken bu farklılıkların belirleyici rol oynayacağı unutulmamalıdır." dedi.

'ÇOCUĞUN İHTİYAÇLARINI GÖZ ÜNÜNDE BULUNDURUN'

Okul seçiminde ailenin değer yargıları, çocuktan beklentiler gibi pek çok etkenin bir arada olduğunu anlatan Armağan, "Çocuktan her şeyin en iyisini yapması mı isteniyor? Yoksa anne babasının arzuladığı ama gerçekleştiremediği şeyleri gerçekleştirmesi mi? uyarısında bulundu. Çocuğunun kariyer planlamasına ilişkin her ailenin beklentilerinin farklı olabileceğini, kimisinin akademik, kimilerinin dil, spor, sanat yada daha farklı alanlarda çocuklarını destekleyebileceklerini kaydeden Armağan şöyle devam etti: "Ailenin beklentileri şüphesiz önemlidir ama en az bunun kadar önemli diğer konu ise çocuğun ihtiyaçlarıdır. Çocuğun ihtiyacı olan, onun için en uygun olabilecek okulu belirlerken çocuğun gelişim düzeyinin, yapısal özelliklerinin, yeteneklerinin, ilgi alanlarının farkında olunması ve seçim yaparken bu bilginin sürekli göz önünde bulundurulması gerekir." ifadelerini kullandı.

Okul seçiminde velilere tavsiyelerde bulunan Armağan, en sağlıklı yolun okul yetkililerinden bilgi almak olduğunu, bu sayede hem doğru bilgi hem de okulla ilgili gözlem yapma imkânı sağlanabileceğini belirtti. Armağan, "Görüşmede, okulun eğitim ve öğretime yaklaşımı, çocuğa yaklaşımı, sınıf öğretmenliği sistemi, her sınıftaki öğrenci sayısı, akademik hedefleri, ailelerden beklentileri, kullanılan öğretim yöntemleri, okulun yemek, sağlık, servis, güvenlik hizmetlerinin niteliği gibi konular karşılıklı değerlendirilebilir. Okulun rehberlik servisinin olup olmadığı, çalışma sisteminin nasıl olduğu, aile ve çocukla ne şekilde iletişim kurulacağı sorgulanabilir. Bütün bu üzerinde durduğumuz konular içinde çocuk için belki de en önemli şey, ilk öğretmeninin kim olacağıdır. Çocuğun okula uyumu, mutluluğu ve her alanda sağlıklı bir şekilde gelişmesi açısından öğretmenin kişilik özellikleri çok önemlidir. Kararlı, tutarlı, güvenilir ve öngörülebilir olan bir öğretmen, öğrencisinin kişilik özelliklerini, becerilerini, yetersizliklerini, ailesiyle ilgili özellikleri daha rahat anlayabilir ve gerektiğinde yardımcı olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

(CİHAN)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.