Okullardaki bu ses beton kırma makinesine denk

Okullardaki bu ses beton kırma makinesine denk

Uludağ Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mızrap Bulunuz, okullardaki gürültü kirliliklerinden elde edilen sonuçların endişe verdiğini söyledi

UÜ tarafından, gürültü kirliliğinin neden olduğu etkenlerin araştırılması için pilot olarak seçilen Hüsnü Züber İlkokulu, Özel 3 Mart Eğitim Kurumları, Sadettin Türkün ve Dilek Özer ortaokullarında araştırma yapıldı. Elde edilen verileri Doç. Dr. Yurdun Orbak ve Yrd. Doç. Dr. Nermin Bulunuz ile paylaşan Doç.Dr.Mızrap Bulunuz, okulların ana sınıfından başlayıp 8'inci sınıfa giden öğrencileri de kapsadığını hatırlattı. Doğada yaşanan gürültü kirliliğinin ilginç rahatsızlıklara neden olduğunu söyleyen Doç.Dr.Mızrap Bulunuz, okullarda yaşanan gürültü kirliliği düzeyinin beklenilenden çok daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Tenefüsteki ses beton kırma makinesine denk

Yaptıkları araştırmalarda, ders sıralarında 72 desibel düzeyindeki gürültü ölçtüklerini belirten Doç.Dr. Bulunuz, bunun bir elektrik süpürgesinin çıkardığı gürültüye denk olduğunu belirtti. Tenefüs sırasında ölçülen 95 desibel düzeyindeki gürültünün ise büyük bir beton kırma matkabının çıkardığı gürültü ile aynı olduğuna işaret eden Doç.Dr.Bulunuz, elde edilen bu değerlerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın eğitim kurumları için belirlediği 45 desibel sınırının üzerinde olduğunu belirtti.

Gürültü kirliliği hasta edebilir

Gürültünün kirliliğinin yetişkin ve yaşlıları değil, gelişimini tamamlamamış çocuk ve gençleri daha çok etkilediğini söyleyen Doç.Dr. Bulunuz, Gürültü kirliliği geçici veya kalıcı işitme kaybına, tekrarlayan kulak iltihabı hastalıklarına, mutsuzluk, halsizlik, yorgunluk, stres, dikkat dağınıklığı ve düşünme gücünün zayıflamasına yol açıyor. Bu gürültü ayrıca, birinci sınıfa giden öğrencilerin okuma ve yazmayı 3-4 ay daha geç öğrenmelerine neden oluyor. Zeka gelişimini olumsuz yönde etkileyen gürültü, anlatılanları öğrenemeyen öğrencilerin başarılarınıda maalesef etkiliyor"dedi.

Gürültü psikolojimizi bozuyor

Yaşanan gürültünün öğretmenlerin performanslarınıda etkilediği açıklayan Doç.Dr. Mızrap Bulunuz, konuyla ilgili olarak konuştukları öğretmenlerden, 'Eve gittiğimde böyle sanki büyük bir savaştan çıkmış gibi kendimi hissediyorum', 'Günde 10 saat derse girebiliriz, hiç problem değil ama gürültülü bir ortamda verilen 10 saatlik eğitim bizleri 20 saat ders anlatmış gibi etkiliyor', 'Gürültü psikolojimizi bozuyor. Aşırı derecede sinirli oluyoruz: Düşünemiyoruz, bir konuya odaklanamıyoruz. Yapmamız gerekenleri unutuyoruz' yanıtları aldıklarını söyledi.
Doç.Dr. Mızrap Bulunuz, yaptıkları araştırma sonucu Merkez Nilüfer ilçesinde tespit edilen dört okulda, 207 öğretmen ile 2 bin 901 öğrenciye gürültü kirliliğne karşı farkındalık ve duyarlılık kazandırılması için eğitim verdiklerini açıkladı.

dha

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.