Ölen eşim Mahkeme-i Kübra'yı bekliyor

Ölen eşim Mahkeme-i Kübra'yı bekliyor

Yüzbaşı Sadık Güray Balatekin, 1999 yılında eşi başörtülü olduğu için TSK'dan ihraç edildi

Hüseyin Keleş'in haberi:

Yüzbaşı Sadık Güray Balatekin, 1999 yılında eşi başörtülü olduğu için TSK'dan ihraç edildi. Ardından GATA'da mide kanseri tedavisi gören eşi Aliye Balatekin hastaneden çıkarıldı. Çok sürmedi, 20 gün sonra hayatını kaybetti. Anayasa değişikliğiyle haklarını alarak, Marmara Üniversitesi'ne atanan Balatekin, "Ben bu dünyada hakkımı aldım, ölen eşim ise mahkeme-i kübrayı bekliyor." diyor.

Sadık Güray Balatekin, ordudan haksız yere atılan yüzlerce YAŞ mağdurundan bir tanesi. Referandum sonucu yapılan anayasa değişikliğiyle hakları iade edilen Balatekin, kendi tabiriyle 'ikinci baharı'nı yaşıyor. 12 yıldır sıkıntılı bir süreçten geçen Balatekin, görevi tam olarak belli olmamakla birlikte Marmara Üniversitesi'ne atandı. Ama Balatekin, sevinç ile hüznü bir arada yaşıyor. 1999 yılında 'disiplinsizlik' gerekçesiyle ordudan atılan Güray Balatekin'in eşi, hadise meydana gelmeden önce GATA'da mide kanseri tedavisi görüyordu. Ancak Balatekin'in Türk Silahlı Kuvvetleri'yle (TSK) ilişiği kesilince eşinin tedavisi de yarım kaldı. İhraç işleminden 15 gün sonra da hastalıkla mücadele edemeyerek hayatını kaybetti. Hem işini hem de eşini kaybeden Sadık Güray Balatekin üç çocuğuyla ortada kaldı. Balatekin, başörtülü eşi için garnizon komutanının kendisine söylediği şu sözleri unutamıyor: "Senin gibi çalışkan bir askerin eşi böyle olmaz."

Ordudan ihraç edildiğinde yüzbaşı olan Balatekin'in devreleri şu an albay rütbesinde. Benzer şekilde hakları ellerinden alınan yüzlerce TSK mensubu için 12 Eylül 2010 anayasa referandumu dönüm noktası oldu. Halkoylamasıyla YAŞ kararlarına yargı yolu açılırken, haksız yere ordudan uzaklaştırılanlara itibarlarını iade eden yasa da 17 Şubat 2011'de Meclis'te kabul edildi. Bunun üzerine bin 543 mağdur subay ve astsubay haklarının iadesini talep etti. İlk etapta 513 mağdura kamu kurumlarında iş verildi. Sadık Güray Balatekin de, albay statüsündeki haklarını alarak, Marmara Üniversitesi'ne atandı. Yeni işine başlayacağı günü iple çeken Balatekin, eşinin tedaviden mahrum bırakıldığı GATA'ya da artık rahatlıkla girebilecek.

Kendisi hakkında, ordudan atılmasına kaynak olarak gösterilen düzmece raporlar hazırlandığını dile getiren Balatekin, birçok takdir belgesinin olduğunu, bunlardan bir tanesini de Çorlu'da görev yaptığı dönemde Şener Eruygur Paşa'dan aldığını belirtiyor. Hatta, ordudan atılmadan 15 gün önce bile komutanlarının kendisine takdir belgesi verdiğini dile getiriyor. "Referandumda iyi ki 'evet' oyu vermişim." diyen Balatekin, "Başbakan'ımız, belediye başkanlığı döneminde de YAŞ mağduru birçok arkadaşımıza iş konusunda yardımcı oldu. Bu sayede birçok aileyi sıkıntıdan kurtardı. Şimdi de başbakanlığı döneminde, elimizden alınan özlük haklarımızın bire bir iade edilmesine vesile oldu. Kendisinden Allah razı olsun." ifadelerini kullanıyor.

HAKLARIMIN İADE EDİLDİĞİ GÜN, EŞİM RÜYAMA GİRDİ

12 yıl önce kaybettiği eşinin, haklarının geri verildiği günün gecesinde rüyasına girdiğini anlatan Sadık Güray Balatekin, "Rüyamda eşim çok mutluydu. Çocuklarımı seviyor, bana sarılıyordu. Hakkımın iade edildiği an böyle bir rüyayı görmek hem çok ilginç hem de mutluluk verici." diye konuşuyor. Balatekin, kendisinin hakkını aldığını, ancak bu süreçte kaybettiği eşinin ise hakkını Mahkeme-i Kübra'da alacağını söylüyor. Balatekin, "Eşim Mahkeme-i Kübra'yı bekliyor. Ben buna inanıyorum. Çünkü bunca acıyı yaşatanlar ve eşimin tedavisini devam ettirmeyerek belki de ölümüne sebep olan insanlar için iş bu dünyada bitmez." değerlendirmesini yapıyor.

Zaman