'Ömer Bin Hattab' perde diyor
İslam halifelerinden Hazreti Ömer'in yaşamını ele alan 'Ömer Bin Hattab' oyunu 5 Kasım'da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde tiyatroseverlerle buluşacak.
KarART Kültür Sanat tarafından hazırlanan oyunun yönetmeni Fevzi Erden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık on yıldır değişik oyunlar yönettiğini dile getirerek, "Bu, İslam tarihiyle ilgili yönettiğim ilk oyun. Sanatçı kişiliğimle ilgili konuşmak gerekirse, o kadar önemli konular ve o kadar önemli karakterler var ki hepsi apayrı bir oyun konusu" ifadelerini kullandı.
Erden, Hazreti Muhammed'in vefatından Hz. Ömer'in şehit edilmesine kadar tüm halifelerin oyunda yer aldığının altını çizerek, "Bugüne kadar bu kadar büyük çaplı bir oyun yapılmaması çok büyük bir eksiklik. Kişisel işler yapıldı ama korkudan böyle bir oyun yapılmadı" dedi.
Karakter oyuncularını titizlikle seçtiklerine dikkati çeken Erden, "Herhangi birinin oynayacağı roller değil. Ama Hazreti Ömer, insanların aklında Suat Tanır ve filmi yapılsa, oynayacak tek kişi. İmzamı atıyorum bir yönetmen olarak. Bilal, Gabon'lu bir arkadaş. Türkiye'de filmi yapılsa oynayacak tek kişi" diye konuştu.
Erden: "Oyuncular üç ay kılıç eğitimi aldı"
Oyunda önemli karakterlerin bir araya geldiğini ve İslam tarihiyle ilgili yapılmış en iyi tiyatro oyunu olduğunu aktaran yönetmen Erden, oyunun geçtiğimiz günlerde gerçekleşen prömiyerinden sonra izleyicinin tepkisini ölçtüğünü söyleyerek, "Oyun bittikten sonra seyirci 'tak' diye kalkıyorsa sıkıntı vardır. İlk tepkiler çok güzeldi. İzleyici yerinden kalkamadı. Ağlayanlar vardı. Derin bir nefes çekenler vardı. Yerlerinden kalkamadılar" dedi.
Oyunda Kuran-ı Kerim'in kaynak alındığını vurgulayan Erden, Colombia Üniversitesi'nde görev yapan bir İslam Tarihi uzmanının danışmanlığına başvurulduğunu kaydetti.
Erden, oyuncuların üç ay kılıç eğitimi aldığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:
"Oyunu sadece burada değil, ticari bir şey gütmeksizin, yurtdışında Almanlara, İngilizlere de oynamak istiyoruz. Balkanlarda turne yapmayı planlıyoruz. Çünkü biz, dünyaya bir oyun yaptık sadece Türkiye'ye değil. İslam coğrafyasında bilinen karakterleri, Türkiye'den bir yapım firması ve oyuncularla dünya tiyatro sanatı içerisine sunmak istiyoruz."
Kaya: "Şu anda bile, konuşurken göz pınarlarımda yaşlar birikiyor"
Hazreti Ebubekir karakterini canlandıran oyuncu Kıvılcım Kaya, daha önce Einstein, Grahambell gibi rolleri oynadığını, bu rol teklif edildiğinde düşünmeden kabul ettiğini söyledi.
Kaya, ne yapacağını düşününce çok heyecanlandığını belirterek, "Biz tiyatro oyunlarında sahnedeki rolümüz bittiği zaman gerçek kişiliğimize hemen döneriz. Ama ben Hazreti Ebubekir'den çıkamıyorum. Şu anda bile, konuşurken göz pınarlarımda yaşlar birikiyor. O şekilde etkilendim. Hala hazreti Ebubekir oluyorum" ifadelerini kullandı.
"Rolü içselleştirince her şey su gibi akıp gitti"
Oyuncu Suat Tanır da canlandırdığı Hazreti Ömer rolü kendisine teklif edildiğinde başka oyunları olduğunu ve pek düşünmediğini kaydederek, şöyle konuştu:
"Yönetmenimiz, bana Hazreti Ömer ile ilgili hayalini anlattı ve beni heyecanlandırdı. Zaten tarihi karakterleri oynamak, insanı heyecanlandırıyor ama bu rolde o kadar ince bir çizgi var ki. Tarihi, gerçek, yaşanmış bir karakter ve bunu en doğru şekilde sahnede anlatmalıyım."
Rolüne hazırlanırken Hazreti Ömer'in halife olunca söylediği, "Ey Hattab'ın oğlu, ne kadar ağır bir yük yüklendin, ya iki arkadaşının yolundan gideceksin, ya da helak olacaksın" sözünü dikkate aldığının altını çizen Kaya, "Ben de, 'Biz bu işe girdik ama ne kadar ağır bir yük yüklendin ey Suat' diyordum teksti elime alınca. Tabii okudum, araştırdım. Rolü içselleştirince her şey su gibi akıp gitti. Bunların (halifelerin) manevi yardımları da üzerimizde olduğu için işimiz kolaylandı" dedi.
Çakır: "Çok güçlü bir kadın"
Ömer Bin Hattab oyununda, Hazreti Ömer'in eşi Ebu Atike'yi canlandıran Ayşegül Çakır, "Peygamber efendimizin eşlerini tanıyoruz. Ebu Atike'yi tanımıyoruz" diye konuştu.
Çakır, oyunda hazreti Ömer'in ev hayatının da işlendiğini kaydederek, Hazreti Ömer'in endişeye düştüğü dönemlerde Ebu Atike'nin kendisine akıl verdiğini ve destek olduğunu söyledi.
Ebu Atike'nin çok güçlü bir kadın olduğuna işaret eden Ayşegül Çakır, şunları aktardı:
"Acılara rağmen ayakta kalan bir kadın, bir karakter. Şöyle bir ayrıntı var, Hazreti Ömer'le bile, namazlarını mescidde cemaatle kılması şartıyla evleniyor. Burada İslamiyet'te kadının da bir gücü olduğunu işlemiş oluyoruz bu sayede."
Kocacık: "İnancı ne olursa olsun herkes seyretmeli"
Abdurrahman bin Avf karakterini oynayan Murat Kocacık da oyunla ilgili düşüncelerini, "Bu iş aşık olma meselesi. Mesela sağ kesim Keloğlan'a namaz kıldırıyor. Sol kesim de bir oyun çıkartıyor ve körler sağırlar birbirini ağırlıyor. Bir iş, 'şu oyunu çıkaralım, sadece şu kesim gelir', sadece laf ola beri gele diye yapıldığı zaman olmuyor ama aşkla, isteyerek, doğru yapma gayretiyle, cesaretle bu işe sarıldığın zaman olay farklı oluyor" ifadeleriyle dile getirdi.
AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.