Ön lisansa girişte neler değişti?
Bu yıl üniversitelere öğrenci yerleştirmelerinde yapılan yeniliklerden biri de ön lisans kontenjanlarının yüzde 60 ve yüzde 40 olarak ikiye bölünmesi oldu.
Yüzde 60'lık bölüm meslek lisesi çıkışlı sınavsız geçişler için yüzde 40lık bölüm ise YGS'ye giren diğer lise mezunlarına ayrıldı. Ayrıca bu bölümlere okul birinciliği kontenjanı da verildi.
YÖK, meslek liselilerin bu yeni uygulama ile mağdur edilmediğini, aslında onlara daha fazla kontenjan verilerek ek avantaj sağladığını düşünüyor. Uygulamanın amacı ise; bu programlarda meslek lisesi çıkışlıların sınavsız geçiş haklarını kaldırmadan ek bir kontenjan verilerek diğer öğrencilerle yarışmalarını sağlamak, bu bölümlerde kalite ve niteliği yükseltmek.
Peki bu yıl ön lisans programlarına yerleştirmeler nasıl olacak, tercihler nasıl yapılacak?
ÖSYM'nin yayımladığı '2015 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda, önceki yıllarda sınavsız ve sınavlı öğrenci alan iki yıllık programlar ayrı ayrı tablolarda yer alırken bu yıl tek tabloda toplandı.
'Tablo-3' adı verilen listede adayların tercih edebilecekleri iki yıllık programlar yer alıyor. Kontenjanların yüzde 60'lık kısmına yine önceki yönteme uygun olarak meslek lisesi mezunu adaylar sınavsız, yüzde 40'lık kısmına ise tüm adaylar YGS puanları ile yerleşebilecek. Örneğin toplam 50 öğrenci alacak bir programa 30 aday sınavsız, 20'si ise YGS puanları ile girebilecek.
Kontenjan dolmazsa ne olacak?
Sınavsız veya sınavlı yerleştirmede tüm programlar ilgili kategorideki adaylar tarafından doldurulamazsa tercih edilme yoğunluğuna göre diğer adaylarla boş kontenjanlar doldurabilecek. Örneğin toplam 50 öğrenci alan bir bölümün 30 kontenjanı sınavsız yerleştirmeyle dolduracak. Bu bölüme sınavsız geçiş ile 30 öğrenci yerleşmediği taktirde boş kalan kontenjanlara YGS puanına göre öğrenci alınabilecek. Aynı uygulama sınavlı yerleştirmede kontenjanların dolmaması durumunda da yapılabilecek.
Sevgili adaylar, en önemli etken sizin istekleriniz olmalıdır. Bu süreçte öncelikle kendinizi tanımanız, yeteneklerinizi keşfetmeniz ve çalışmak istediğiniz mesleğin özeliklerini bilmeniz gerekiyor. İstek dışı yapılan tercihlerde adaylar ya tekrar sınava hazırlanmak istiyor ya da "Nasıl olsa alışırım" diyerek devam ediyor ve ömür boyu mutsuzluk girdabına giriyor. Bu neden üniversite ve bölümleri dikkatli bir şekilde araştırın.
Devlet ve vakıf üniversitesi ayrımına da dikkat edin. Unutmayın ki devlet üniversiteleri artık harç almıyor. Sadece ikinci öğretim yapan böIümler için ücret isteniyor. Vakıf yükseköğretim kurumları ise burslu olan bölümler hariç, öğrenciden yıllık ücret talep ediyor.
egitimrehberi
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.