Onlar üniversiteye sınavsız girecek
YÖK üstün yetenekli öğrencileri üniversiteye sınavsız almak için çalışma başlattı
Aykan Çufaoğlu'nun haberi:
MEB de üstün yetenekli çocukları tanımladı: Meraklı, hızlı öğrenen, üretici, ezberi sevmeyen, sosyal ve yüksek performanslı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üstün yetenekli çocukları üniversiteye sınavsız almak için harekete geçti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da velilerin en çok merak ettiği üstün yetenekli çocukları tanımladı: “Meraklı, hızlı öğrenen, üretici, ezberi sevmeyen, sosyal ve yüksek performanslı.” Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nda (BTYK) Türkiye’nin ana stratejik hedeflerinden birinin okullardaki üstün yetenekli çocukların değerlendirilmesi olduğunu belirtmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), TÜBİTAK ve YÖK bu çocukların eğitimini tartışmaya başladı. Çözüm önerileri de şu şekilde belli olmaya başladı.
* ANA BİLİM DALLARI: Çocukları yetiştirecek öğretmen açığını gidermek için üniversitelerde YÖK koordinatörlüğünde Üstün Yeteneklilerin Eğitimi Ana Bilim Dalları kurulacak ve bu çocuklar için sınıf öğretmenleri yetişecek. Branş öğretmenleri, eğitim yöneticileri, program geliştiricileri ve psikologlar için de lisans ve doktora programları açılacak.
* BİREYSEL EĞİTİM: MEB yetenekli çocukların eğitiminin yapıldığı Bilim ve Sanat Merkezleri’ni (BİLSEM) daha verimli kullanmak için TÜBİTAK ile işbirliği yapacak. Her çocuk bireysel eğitime tabi tutulacak. Tematik eğitim programları düzenlenecek. Belirli günlerde yarı zamanlı özel eğitim sınıfları kurulacak.
* SINAVSIZ ÜNİVERSİTE: Bakanlığın özelliklerini belirlediği üstün yetenekli çocukların üniversiteye alınması için şu anda Başbakanlık’ta olan YÖK Kanunu’nda düzenleme yapılacak. Birkaç yıl içinde onlara sınavsız üniversite yolu açılacak.
Üstün yetenek özellikleri nedir?
MEB’in “meraklı, hızlı öğrenen, üretici, ezberi sevmeyen, sosyal ve yüksek performanslı” olarak tanımladığı üstün yetenekliler şöyle ayrışıyor:
ÖZEL AKADEMİK YETENEK: Matematik, bilim, dil gibi belli bir alanda yaşıtlarına göre daha yüksek performanslılar.
ÜRETİCİ DÜŞÜNCE YETENEĞİ: Birbirinden bağımsız veya farklı olarak düşünülen elemanları bir araya getirerek yeni düşünceler veya şekiller üretenler.
LİDERLİK YETENEĞİ: Grubu yönlendirme becerilerini kullanan, güç durumları kolaylıkla aşabilen ve sosyal süreçleri aktif sürdürenler.
GÖRSEL VE GÖSTERİ SANATLARINDA YETENEK: Resim, müzik, drama, tiyatro ve diğerler sanat alanlarının birinde ya da birkaçında özel yetenek gösterenler.
PSİKOMOTOR YETENEK: Vücudun tümü ya da bir bölümündeki motor kaslar kullanmada (hız, kuvvet, koordinasyon, denge, topu kontrol etme vb.) yüksek performans gösterirler.
Habertürk