Orada bir köy var ama o kadar uzakta değil

Orada bir köy var ama o kadar uzakta değil

Tekstil ve hazır giyim sektörünün tanınmış isimlerinin kurduğu Merter Platformu, kısa sürede köy okulları için büyük umut oldu.

Gürkan Akgüneş'in haberi

Tekstil ve hazır giyim sektörünün tanınmış isimlerinin kurduğu Merter Platformu, kısa sürede köy okulları için büyük umut oldu. Platform, 4 ayda 2 bin köy okuluna 2 milyondan fazla kitap ve kırtasiye malzemesi ulaştırdı

Platform, Ağrı’nın Patnos ilçesi Uzungün köyündeki çocukları da sevindirdi...

Her şey, Türkiye’deki kitap okuma alışkanlığının Afrika’daki bazı ülkelerden bile geri olmasına değinen bir haberle başladı. Bunu dert edinen Merter’deki bir grup tekstilci, bu durumu değiştirmek için kafa yormaya başladı.

‘O Köy Çok Uzak Değil’

Danıştıkları uzmanlar, köy ve mezra okullarındaki imkansızlıkları işaret edince hedef de belirlenmiş oldu: “Köy okulları kitaplarla donatılacak, öğrenciler Dostoyevski’yle, Shakspeare’le, Reşat Nuri Güntekin’le tanışacaktı.”

Bu amaçla mart ayında yapılan ilk toplantıdan Merter Platformu’nun kurulması kararıyla “O Köy Çok Uzak Değil” projesi çıktı. İlk olarak 50 işadamı çocuklar için elini cebine attı.
Toplanan yardımla binlerce kitap alınabilecekti ama hedefte 35 bin okul vardı. Platformun her üyesi adeta bir eğitim neferi gibi çalışmaya başlayınca, projeye destek kısa sürede çığ gibi büyüdü. Henüz 4 ay geçmişti ki, 2 bin 54 köy okuluna 2 milyondan fazla kitap ve kırtasiye malzemesi ulaştırıldı.

Her ilde bir okul yaptıracaklar
Yeni eğitim döneminde bin köy okulunu daha kitaplarla donatacaklarını belirten Platform Eşbaşkanı ve LK Jeans’in sahibi Cengiz Acar, “Sonra oradaki çocukları giydireceğiz” dedi ve şöyle devam etti:

“Şimdiden depomuzda 1 milyon adet kazak, gömlek, pantolon ve ayakkabı birikti. Eğitim setlerini teslim etmek için bölgeye giden her üyemiz adeta kamçılanarak geliyor. Oradaki ihtiyacı, yoksunluğu görüyor. Çocukların ve öğretmenlerin sevincine tanık oluyor. Bizleri ağlatan o kadar çok şey yaşadık ki. Hedefimizi de büyütmek durumunda kaldık. Giysi dağıtacağız, kitap kampanyası devam edecek, başarılı çocuklara eğitim hayatlarının sonuna kadar burs vereceğiz ve son olarak da her ile bir Merter Platformu Okulu yapmaya gayret göstereceğiz.”

Sistem nasıl işliyor?
Merter’de 7 bin, İstanbul’da 14 bin tekstilci bulunduğunu belirten Acar, 7 kişi olarak yola çıktıklarına ve üyelerinin 5 ayda 400’ü aştığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bunda yardımı toplama sistemimizin de payı var. Platforma bir kuruş bile para verilmiyor. Gönderilecek 1001 parça setin bedeli 1000 TL. İçinde yardımcı ders kitapları, masal, hikaye, roman ve İngilizce sözlüklerin yanı sıra boyalar, kalemler, defterler var. Hepsi birinci sınıf kalite. Ucuza mal etmek için bir yayıncıyla anlaştık. O da neredeyse hiç kar etmeden seti hazırlıyor. Hazırlanan set valiliklere gidiyor. Okula ulaştırılınca bir teslim makbuzu alınıyor. O makbuzu alan işadamı yayıncıya bedelini ödüyor.”

Merter Platformu Eşbaşkanı Cengiz Acar, 4 ayda 2 bin 54 köy oluluna 2 milyondan fazla kitap ve kırtasiye seti gönderdiklerini açıkladı...

Milliyet