Orduevi alt kültürün yaşandığı cemaat gibi

Orduevi alt kültürün yaşandığı cemaat gibi

Yıllarca askeri üniforma giyen askerler, emekli olduktan sonra büyük bir boşluğa düşüyor

Bünyamin Köseli'nin haberi:

Yıllarca askeri üniforma giyen ve neredeyse kışladan dışarıya hiç adım atmayan askerler, emekli olduktan sonra büyük bir boşluğa düşüyor. Banka kuyruğuna girmek istemeyenler de var aralarında sivillere emir dolu cümleler sıralayan da! Uzmanlara göre bu sendromu atlatmanın en kolay yolu çarşı pazara çıkıp yeni 'sivil' dostluklar kurmak!

Yüksek Askeri Şûra'ya (YAŞ) sayılı günler kala emekliye ayrılan generaller, ülke gündemini bir hayli meşgul etti. Piyasaların tepetaklak olacağını, kriz yaşanacağını iddia edenler, ertesi gün yanıldıklarını anladı. Hükümet, jet atamalar yaparak kontrolü sağladı ve felaket tellallığı yapanlara fırsat vermedi. Paşaların toplu istifası ise, akıllara, "Askerler emekliye ayrıldıktan sonra neler yapar, sivil hayata alışmakta zorlanır mı?" sorusunu da getirdi.

Askerler, 30-40 yıl boyunca aynı üniformayı giyiyor ve zorunlu kalmadıkça kışladan dışarıya adım atmıyorlar. Alışverişlerini askeri tesislerden yapıyor, hastalandıklarında askeri hastaneye gidiyorlar, sporlarını orada yapıyorlar. Ailecek yemeğe çıktıklarında gittikleri yer yine kendi gazinoları. Tatil bile askeriyenin tesislerinde. Hal böyle olunca emeklilikte büyük bir bocalama dönemi yaşanıyor. Bu bocalamayı sadece askerler hissetmiyor. Eşleri ve çocukları da bundan etkileniyor. Kendilerini hâlâ muvazzaf sananların sivillere emir vermeleri, banka kuyruğuna geçmek istememeleri, her fırsatta TSK'ya ait sosyal tesislerin yolunu tutmaları nasıl da büyük bir sendrom yaşadıklarını gösteriyor.

Askerlik görevi boyunca halka tepeden bakmayanlar sivillerle iyi bir iletişim kurabiliyor. Böylece, rahat bir emeklilik süreci geçirebiliyorlar. Emir vermeyi bir hayat tarzı haline getiren muvazzaflar için ise durum biraz zorlaşıyor. Kışlanın dışındaki gündelik hayata alışmakta zorlanan bu askerler sivil hayata adaptasyon kurslarının yolunu tutarak psikolojik destek alıyorlar. Bu kursları hem özel kurumlar hem de TSK veriyor. Kurslarda belirli periyotlarda sivil hayata uyum sağlamanın yolları anlatılıyor.

"Kendi alt kültürlerinden kopamıyorlar"

Prof. Dr. Nevzat Tarhan (Emekli Tabip Albay-Psikiyatr):

"Burada askerin karakteri çok önemli. Görev yaptığı dönemde sivillerle ilişkisi iyiyse, kendini onlardan farklı görmüyorsa bir sıkıntı yaşamayacaktır. Bazıları ise askerliğe yaşam tarzı olarak bakıyor ve emekli olduktan sonra da bu psikolojiden sıyrılamıyor. Orduevleri şu an bir bakıma alt kültürün yaşandığı cemaat gibi. Toplumdan soyutlanmış bir yapıları var. Bu yüzden dış dünyadan kopuyorlar. Uyum sağlamakta zorluk çekmelerinin nedeni de emekli olduktan sonra bu alt kültürden kopamamaları. Askerler emekli olduktan sonra bir özeleştiri yaparak sivil hayata kolayca uyum sağlamanın yollarını bulmalı. Bir uzmandan destek alabilirler. İnsan ilişkilerini artıracak sosyal sorumluluk projeleri ile ilgilenebilirler."

Zaman