Ortadoğu hala Osmanlı'ya hayran

Ortadoğu hala Osmanlı'ya hayran

Dünyaca ünlü minyatür sanatçısı Haydar Hatemi, Ortadoğu ülkelerinin hâlâ Osmanlıya hayran olduğunu söyledi

Mehmet Demirci'nin haberi

12 yıldır Katar Kraliyet ailesi için farklı eserler üreten sanatçı, Katar'daki kraliyet sarayı ve kongre binasının duvarlarında Osmanlı'yı anlatan resimlerle dolu olduğunu belirtti.

1997 yılından bu yana ABD'de yaşayan Hatemi, Virginia eyaletinde önümüzdeki günlerde açacağı İstanbul&İstanbul sergisi ile sanatseverlerle yeniden bir araya gelecek. Türkiye'de birçok özel koleksiyoncunun yakından tanıdığı Hatemi, 40 yıldır minyatür sanatı ile uğraşıyor. 2007 yılında "Stories of the Messengers" sergisiyle dikkatleri üzerine çeken Hatemi, Kuran-ı Kerim, İncil ve Tevrat'ta anlatılan ortak olayları resmetmişti.

11 EYLÜL'DEN SONRA MEVLANA OKUDUM, BARIŞ MESAJINI YAYMAMIZ GEREKTİĞİNE İNANDIM

"Stories of the Messengers" sergisine 11 Eylül'deki terör saldırılarının ardından karar verdiğini anlatan sanatçı, "11 Eylül terör saldırıları, beni şoka uğrattı. Saldırıların ardından Mevlana'nın Mesnevisi'ni tekrardan okudum. Mevlana'nın barış mesajını yaymak için çaba sarf etmem gerektiğine inandım. Dinlerarası diyalogun ne kadar önemli olduğunu fark ettim. Kuran-ı Kerim tam anlamıyla kavramak ve kendimizi eğitmemiz gerektiğine inanarak 'Stories of the Messengers' sergisi üzerinde çalışmaya karar verdim." dedi.

1945 yılında Azerbaycan'ın Alemdar şehrinde doğan sanatçı, 16 yaşında liseye eğitimi için İran-Tebriz' e gider. Lise eğitiminin ardından Tahran Güzel Sanatlar Akademisine kabul edilen Hatemi, 1983 yılında Türkiye'ye taşınır. 1997 yılına kadar çalışmalarına Türkiye'de devam eden Hatemi, heykel, minyatür, tezhip gibi sanatın farklı dallarında onlarca esere imza atar.

"Minyatür sanatını öğrenmek için sabır ve azme ihtiyaç var" diyen sanatçı, Amerikalıların minyatür sanatı ile yakından ilgilendiğini ifade ediyor. Haydar Hatemi, "Osmanlı minyatür tekniği Amerikalılara çok cazip geliyor. Minyatür, detay gerektiren bir sanat dalı. Amerika'daki ilk sergimde, gezenlere detayları daha iyi görebilmeleri için büyüteç vermiştim ve büyük bir ilgi ile karşılaşmıştım." diye konuşuyor.

12 yıldır Katar Kraliyet ailesi için sayısız eser ürettiğini anlatan sanatçı, kraliyet ailesini "Tam bir İstanbul hayranıdırlar" diyerek tanımlıyor. Haydar Hatemi, kraliyet ailesi ile tanışmasını ise şu şekilde anlatıyor: "Katar Kralı Al Thani'nin kız kardeşi 1997 yılında İstanbul'a gelmişti. Daha önce birkaç eserimi satın aldıkların için tanışmıştık. Bu ziyaret sırasında yeni yaptırdıkları sarayın duvarlarında resimlerimin olmasını istediklerini belirterek Katar'a davet ettiler. Sarayın içine girdiğim andan bu güne tam 12 yıl geçti. Sarayın duvarlarına Osmanlı'yı anlatan resimler yaptım."

İstanbul&İstanbul sergisi için uzun süredir hazırlandığını anlatan Hatemi, "İstanbul benim için özel bir şehir. Türkiye'de beni İstanbul ressamı diye de tanırlar. Bu sergimde deve kuşu yumurtaları üzerine Osmanlı padişahlarını, 18 yüzyıl İstanbul ve Harem hayatını resmettim" ifadelerini kullanıyor. Serginin Virginia'nın ardından Washington ve New York'a gideceğini anlatan sanatçı, minyatür sanatında keşfedilecek çok şey olduğunu belirtiyor.
Cihan