Osmanlı döneminde iyileştiği hastaneye hâlâ para gönderiliyor

Osmanlı döneminde iyileştiği hastaneye hâlâ para gönderiliyor

ABD'de 1929 yılında vefat eden Musevi Moris Şinasi'nin vasiyeti nedeniyle Manisa'daki Moris Şinasi Milletlerarası Çocuk Hastanesi'ne her yıl 33 bin dolar gönderiliyor

Manisa'da 1855 yılında Sefarad Yahudilerinden fakir bir ailenin çocuğu olarak doğan Mousa Aşkenazi, 9 yaşında kuşpalazı hastalığına yakalanır ve ölümle burun buruna gelir. Manisa Sultan Camii Darüşşifası'na götürülür. Günlerce hastanede kalan Mousa'yı, Başhekim Şinasi adlı Müslüman bir doktor tarafından ücretsiz tedavi edilir. Bu muamele karşısında çok duygulanan küçük çocuk "Bir gün zengin olursam, doğup büyüdüğüm bu beldeye bir hastane yaptıracağım." diye kendine söz verir. Yıllar sonra gittiği Amerika'da çok zengin olan Moris'in, 9 yaşındayken verdiği sözü tuttuğu, vasiyeti açıklanınca anlaşılır. Bütün maddi birikiminin dörtte birini, Manisa'da bir hastane yapılması için bağışladığı ortaya çıkar. Vasiyet doğrultusunda, vakfedilen 1 milyon dolarlık bağışın 180 bin dolarıyla hastanenin inşaatına, kalan 820 bin dolar ise menkul kıymetlere yatırılıp buradan elde edilecek gelirin her yıl hastaneye gönderilmesine karar verilir.

'Sağlıkta Dönüşüm Projesi' çerçevesinde hizmet kalitesinin ve standardının yükseltilmesi amacıyla Manisa'daki Doğumevi, Çocuk ve Merkez Efendi Devlet hastanelerinin birleştirilecek olması, ABD'den gelen yıllık 33 bin doları tehlikeye soktu. Moris Şinasi'nin fona yatırılan 820 bin dolarını yöneten Chemical Bank'ı 1996 yılında devralan The Chase Manhattan Bank, hastanenin isminin değiştirileceğini sanarak parayı göndermeyeceğini açıkladı. Bankaya bir yazı yazan Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay ise hastaneleri birleştirme sebebini açıklayarak, 'Moris Şinasi' isminin korunacağını, hattâ bunun birleştirme onayında bile yazdığını anlattı. Bunun üzerine banka, eskisi gibi parayı göndermeye devam ediyor.
Zaman