Osmanlı Türkçesi Eğitim Şûrâsı yapıldı

Osmanlı Türkçesi Eğitim Şûrâsı yapıldı

Isparta’da “Osmanlı Türkçesi Eğitim Şûrâsı” gerçekleştirildi

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Isparta’da “Osmanlı Türkçesi Eğitim Şûrâsı” gerçekleştirildi. Hayrat Vakfı tarafından 12-14 Eylül tarihleri arasında Isparta'da düzenlenen şuraya sahasında uzman 110 katılımcı yer aldı. Şûrâda, Osmanlı Türkçesi kurslarının durumu değerlendirildi ve ileri projeksiyon hakkında planlar geliştirildi.
 
2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokol çerçevesinde yürütülen Osmanlı Türkçesi Kursları, 2014 Nisan ayı itibariyle beş yıllığına yeniden imzalandı. MEB Bakanı Nabi Avcı imzasını taşıyan yeni protokolde, yurt dışında da kurslar açılabilmesine imkân tanıyan madde, öğretim alanını genişletmekle birlikte, tarihi ve kültürel bağların yeniden inşasında önemli bir adım olarak değerlendirildi.
 
Kursları Hayrat Vakfı adına imzalayan Said Yavuz, açılışta yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
 
“Türkiye’deki bu kurslarda gayret gösteren siz arkadaşlarımızla bir değerlendirme yapmayı arzu ettik. İnşallah bu üç günlük şûrâda, bu güne kadar yapılanlar ve bundan sonra yapılabilecek olanları konuşacağız. Çünkü değerli fikirlerinizle daha nitelikli ve sürdürülebilir bir hizmetin oluşmasında tekliflerinizi ve katkılarınızı önemsiyoruz.
Bu toplantıda, akademisyenler, öğretmenler, Hayrat Vakfı temsilcileri ve koordinatör arkadaşlarımızdan katılımcılar bulunmaktadır. Bu şuranın Türkiye’yi temsil edebilmesi adına 81 ilimizden katılımcı olmasına dikkat ettik. Tarihi mirasımızın bize yüklediği sorumluluğu yerine getirecek bu toplantımızın kolay bir yolla Osmanlı Türkçesini daha geniş kitlelere öğretmek gibi güzel sonuçlar vereceğini ümit ediyorum. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.”
 
Toplantıya katılan Hayrat Vakfı Mütevelli Azası Bülent Güner de yaptığı konuşmada tarihi süreçle beraber gelinen noktayı değerlendirerek şunları söyledi:
 
“Bu şûrâ, yapılacak çalışmalarımız için ufkumuzu açacak ve bizlere yol gösterecektir. Ümit ediyorum bu toplantı, bu hizmetin en güzel şekilde yapabilmesi için gerekli olan kararları almamıza vesile olacaktır. Kardeşlerim, zaman 24 saat, bizim adeta 25’nci saati bulmamız gerekiyor. Evet, beşeriyet icabı olarak dünyaya bakan cihetlerimiz var. Bir kısım arkadaşlarımız, memuriyet icabı bulundukları yerde çalışırken, arta kalan zamanlarını gönüllü olarak bu hizmete ayırıyorlar. Bizim farkımız, hiçbir çıkar gözetmeden çalışmak ve koşturmaktır. Herhangi bir beklenti içerisinde olmadan, fedakârlık yaparak, 3 bin öğretmeniyle 12 bin sınıfıyla 470 merkezde koşturan Hayrat Vakfı iki yılda yaklaşık doksan bin kişiye Osmanlı Türkçesi öğrenim sertifikası verirken, bu hizmetlerini karşılıksız olarak yerine getirmiştir.
 
Daha sonra programın icrasına geçildi. Ortaöğretimlerde seçmeli ders olan Osmanlı Türkçesinin -farkındalık oluşturmak adına- Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde okullarda çalışmalar yapılmasına karar verildi. Taraflardan biri olan Uluslararası Eğitimciler Derneği (ULUED) adına başkan Mustafa Yankın, bu dönem itibariyle yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
 
Yine okullarda Osmanlı Türkçesi dersi verecek öğretmenlerin eğitimi kapsamında ULUED başkanı Mustafa Yankın, 9 bin öğretmenimizin kurs belgesi aldığını ve bu sene de çalışmaların devam edeceğini bildirdi. “Okullarda dersin seçilmesi durumunda öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin hem şevki hem de sayısı artacaktır. Biz öğretmenlerin eğitimi konusunda gerekli çalışmaları başlattık ve artırarak devam ediyoruz.”
Isparta’da icra edilen Osmanlı Türkçesi Eğitim Şurasının ikinci gününde, Gençlik ve Spor Bakanlığı adına Gençlik Merkezleri Daire Başkanlığından Gürkan Tekin katıldı. Gençlik merkezleri ve KYK yurtlarında yapılan ve yapılması planlanan kurslar hakkında bilgiler aldı. Ayrıca oluşan ve oluşabilecek problemlerin müzakereleri yapıldı. Konuşmasında:
 
“Birçok projelerimiz var. Bunlardan birisi de Osmanlıca kursları. Hal-i hazırda 60 gençlik merkezinde Osmanlıca Kursu açıldı. Bu projenin artarak devam etmesini istiyoruz. Bu hizmetleri gönüllü olarak yaptığınız için ayrıca teşekkür ederim. Bakanlık personeline Ramazan-ı Şerifte verdiğiniz kurstan dolayı da teşekkür ederim. Genel Müdürümüzün sizlere selamı var.”
 
Prof. Dr. İlhan Deniz, Doç. Dr. Ömer İş bilir, Doç. Dr. Ali Sarıışık, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Bilen, de Osmanlı Türkçesi çalışmalarının üniversite ayağında daha zengin ve geniş hale nasıl taşınabileceği konusunda konuşmalar yaptılar. Belge ve yazma eserlerin okunması konusunda hem kurs hocaları hem de kursiyerlerin eğitimi hakkında değerlendirmelerini sundular. Buna göre;
 
“Osmanlı Türkçesi enstitü bünyesinde açılabilir. Her bölüm mezunu buraya başvurabilir. Üniversitede, kütüphanelerde Osmanlı kültür toplulukları kurulabilir. Liselerde bilimsel proje günlerinde Osmanlı Türkçesi tanıtımı yapılabilir. Osmanlı Türkçesinin zorunlu olması da önemli olacaktır.”
 
Okumanın yanında yazabilmek de elbette önemlidir. Kurslarda öğretilen imla kurallarının yanı sıra güzel yazmak da işin olmazsa olmazlarından… Bu manada Hattat Yusuf Bilen, Mesut Hızarcı ve Ömer Demir söz alarak yapılan çalışmalardan ve kurs hocalarının güzel yazı konusunda geldikleri noktaları anlattılar. İleriye dönük yapılacak çalışmaların çerçevesini çizdiler.
 
Yayınlar konusu da ayrı bir öneme haiz olmakla birlikte bugüne kadar üretilen çalışmalar ve bundan sonra ihtiyaç duyulacak çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Yayınlardan sorumlu Metin Uçar, ileri seviye pratik kitapları, rika hattı okuma kitapları ve okullar için hazırlanan ders kitaplarının tamamlandığından ve bu eğitim döneminde kullanılabileceği müjdesini verdi. Bu kursların bir meyvesi olarak Hayrat Vakfı tarafından çıkarılan Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisinin yankıları ve kursiyerler için önemine de vurgu yapıldı.
 
Osmanlı Türkçesi kurslarının site ve sosyal medya çalışmalarını yürüten Osman Gazali Çakmak ve Bahattin Kızılkaya da yapılan çalışmaları anlattılar. www.osmanlicaegitim.com adresi üzerinden yürütülen kurs kayıtları, koordinatörlük sisteminin kontrolü ve uyumlu çalışılması, kursiyerlerin takibi ve problemlerin çözümüne dönük sunumlar yapıldı. Aynı zamanda bir eğitim alanına dönen sosyal medya çalışmaları ve bunlar üzerinden alınan şûrâ hakkındaki beklentiler katılımcılarla paylaşıldı, değerlendirmeler yapıldı.
 
Son gün MEB Bakan Yardımcısı Orhan Erdem telefonla katılarak, şûrâ ve konuşmalar hakkında bilgi alarak toplantıya katılanları selamladı. Bu çalışmaları yürüten arkadaşlarımızın herhangi bir beklentileri yok. Onlar, gelecek adına bu milletin kaybettiği geçmişiyle buluşmasına emek sarf eden bu insanların hepsi çok kıymetli. Hepsine teşekkür ediyorum. Bu yeni protokolle beş seneye çıkmış oldu. Yurt dışını da içine aldı. Ben bu çalışmaların daha bir heyecanla yürüyeceğine inanıyorum. Çünkü medeniyetimizi, ortak dili kaybetmişiz. Bu sebeple Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Milli Eğitim Bakanımız bu çalışmaları destekliyor. Üniversite hocalarımızı, öğretmenlerimizi, diğer arkadaşlarımızı tekrar selamlıyor hepsine teşekkür ediyorum.
 
Son olarak Hayrat Vakfı Başkanı Said Nuri Ertürk, yapılan hizmetlerin önemine dair konuşmasının ardından dua etti ve şûrâ sona ermiş bulundu.
 
Şurada başlıca aşağıdaki konular ele alındı:
 
Kurslarda gelinen son nokta ve karşılaşılan sıkıntılar
Modül programlar-Ders programları
Kurs hocalarına yönelik hizmet içi eğitim
Formatörlük eğitimi
Yayınlar
Koordinatörlük sistemi
Osmanlıca kurslarında bundan sonraki süreç

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum