Osmanlının son Şeyhülislam’ı Mustafa Sabri Efendi’nin Said Nursi pişmanlığı
Mustafa Sabri Efendi Kahire’de değildi, İskenderiye’ye oğlunun evine gitmiş. İskenderiye’ye gittim, evinde görüştük. Bediüzzaman adını duyunca...
RİSALEHABER
Üstad Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin de dostu olan son Osmanlı Şeyhülislamı Mustafa Sabri Efendi, 12 Mart 1954 tarihinde Kahire’de vefat etmişti. Rahmet dualarımızı gönderiyoruz.
Mustafa Sabri efendinin vefat yıldönümü vesilesiyle, Üstad Bediüzzaman Said Nursi’nin hususi olarak Kahire’ye gönderdiği talebesi Ahmed Ramazan ağabeyin, 1951 yılında kendisiyle görüşmesiyle ilgili hatıralarını, Ağabeyler Anlatıyor kitaplarının yazarı Ömer Özcan’a anlatmıştı.
(Bediüzzaman hazretlerinin yurtdışı hizmetleri için Bağdat’a, Şam’a, Kahire’ye gönderdiği Ahmed Ramazan Ağabey, Ömer Özcan’ı Medine’de, evinde kabul etmiş ve çok kıymetli hatıralarını ayrıntılarıyla anlatmıştır. Medine-i Münevvere Medrese-i Nuriye’sinin ehl-i hizmet vakıflarından Ömer Feyzioğlu ve Ahmed Ramazan ağabeyin en küçük oğlu Abdulvahab Salih’in yardımlarıyla hatıraların tamamı kamera ile kaydedilmiş ve bu kayıtlar yazıldıktan sonra, tashihatı kendisine yaptırılmıştır.)
Ahmed Ramazan Anlatıyor:
1951’de Büyük Doğu’nun neşriyat müdürlüğünden ayrıldıktan sonra, ikinci kere Emirdağ’a gittim ve Üstad Bediüzzaman Said Nursi’yi tekrar ziyaret ettim; “Üstad’ım ne yapacağım ben?” dedim. Dedi: “Bir mektup hazırlamışım, bunu Mısır’a İhvan-ı Müslimin’e götüreceksin.” “Peki, başüstüne” dedim; ama Arapça bilmiyorum, para yok...
(Son Osmanlı Şeyhülislam’ı Mustafa Sabri Efendi, Bediüzzaman adını duyunca ağlamaya başlıyor)
MUSTAFA SABRİ BEDİÜZZAMAN ADINI DUYUNCA AĞLAMAYA BAŞLADI
Mısır’da son Osmanlı Şeyhülislam’ı Mustafa Sabri ve Zahid Kevserî ile de görüştüm. Zahid Kevserî, Şeyhülislam iken Meşihat’ta Mustafa Sabri’nin sekreteriydi.
Yalnız Mustafa Sabri Efendi Kahire’de değildi, İskenderiye’ye oğlunun evine gitmiş. İskenderiye’ye gittim, evinde görüştük. Kendimi tanıttım, Üstad’tan bahsettim, hizmetlerini anlatım.
Mustafa Sabri Efendi, Bediüzzaman adını duyunca çok duygulandı, ağlamaya başladı. “Bediüzzaman çok iyi yaptı, biz hep dağıldık... O çok iyi yaptı... O direndi memlekette kaldı...” diyerek ağladı...
Üstad’ın bana Mustafa Sabri ile görüş diye bir talimatı olmamıştı, ben gittim.
Mustafa Sabri ve Zahid Kevserî’nin isimleri Risale-i Nur’da şu şekilde geçmektedir:
“Bir-iki hafta evvel Mısır'ın Câmi-ül Ezher'inin büyük bir müderrisi olan Ali Rıza buraya hususî bir adamı gönderdiği gibi, iki gün evvel de aslen Buharalı ve Medine-i Münevvere'de mücavir ve Mısır'da büyük âlimlerle ve hususan eski Şeyhülislâmımız ve Dâr-ül Hikmet'te benim arkadaşım Mustafa Sabri Efendi'yle alâkadar ve bu tarafa geleceğine dair onlarla görüşen ve bir derece onların namına mühim bir âlim yanıma geldi.
Ben de Câmi-ül Ezher'e hediye-i vakfiyem olarak 11 tane hususî mecmualarımı o zât vasıtasıyla âlem-i İslâm'ın büyük medresesi olan ve o âlimin ihbarıyla şimdi yirmiyedi bin talebesi bulunan Câmi-ül Ezher'e hediye olarak o zâta verdik.
Hem dedik: Başta Mustafa Sabri ve Ali Rıza ve Mehmed Zâhid Kevserî olarak Nur mecmualarına benim bedelime sahib ve hâmi ve vâris olsunlar ve Arabî'ye tercümeye çalışsınlar, dedik. Mektub da yazdık. O zât aldı gitti. Umum kardeşlerime ve hemşirelerime selâm ederim, dualarını isterim.
El Bâki Hüvel Bâki Said Nursî (Emirdağ Lâhikası 60)
Büyük ve salâbetli bir âlim olan Şeyhülislâm merhum Mustafa Sabri Efendi, Mısır'da Risale-i Nur'a sahib çıkmış ve Câmi-ül Ezher Üniversitesinde en yüksek bir mevkiye koymuştur. (Sözler 759)
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.