ÖSYS 2012 Yükseköğretim Kılavuzu yayınlandı
2012-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun yayımlanmasını bir basın duyurusu ile ilan etti.
ÖSYM'den alınan bilgiye göre, 2012-2013 eğitim yılı için üniversite kontenjanları belirlendi. Buna göre, üniversitelerde 2011 yılında 776 bin 714 olan toplam kontenjan, bu yıl yaklaşık yüzde 20 artışla 937 bin 676 oldu. Geçen yıl 671 bin 64 olan devlet üniversitelerinin kontenjanlarında yüzde 22 artış olurken, kontenjanı 84 bin 49 olan vakıf üniversitelerindeki artış oranı ise yüzde 13 oldu. 19 bin 252 kontenjanı olan KKTC'deki üniversitelerde yüzde 3,2 ve 2 bin 349 olan yurt dışındaki diğer üniversitelerde ise yüzde 18,3 azalma meydana geldi. Ön lisans programlarında yüzde 17, lisans programlarında yüzde 24 ve özel yetenekle öğrenci alan programlarda ise yüzde 1,5 artış oldu.
Kontenjan kılavuzu yayımlandı.
Adayların yayımlanması için yoğun talepte bulundukları “2012-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu” ise kontenjan tabloları, program koşulları ve diğer tabloları adaylara ön bilgi vermek amacıyla bugünden itibaren 12 Temmuz'a kadar ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlanıyor. Adayların tercihlerini yapmadan önce tercih süresinde ÖSYM'nin internet adresinden tamamı yeniden yayımlanacak kılavuzu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM'den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor.
ÖSYS 2012 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu için TIKLAYIN
Yayınlanan kılavuzu Hürriyet için değerlendiren uzmanlar bu yıl Yükseköğretime Geçiş Sınıvı'na (YGS) giren her iki öğrenciden birinin üniversiteye yerleşeceğini söyledi.
- Ömer Öcal (Sınav Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü): YGS'ye giren öğrencilerin bir kısmı, meslek liseli olanlar kendi alanlarıyla ilgili tercih yapacak olan adayları da düşünürsek iki öğrenciden birinin üniversiteli olabilecek.
- Celil Vardar (Final Eğitim Kurumları): MF-1 ve MF-2 puan türü yani Matematik ile Fen ağırlıklı temel bilimler programında geçen yıla göre azalma var. MF-3'te tıp ve sağlık bilimlerinde 4 bin artış var. Mühendisliklerde 10 binlik artış yapılmış. Toplamda MF programlarında genelde artış görülüyor.
Artış olan bölümler
İŞLETME iktisat, maliye gibi TM-1 puanlarında 6 binlik artış var. TM-3 Psikoloji, sosyoloji, felsefe gibi bölümlerde artış oldu.
Azalma olan bölümler
HUKUK, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler gibi bölümlerin kontenjanları ile halkla ilişkiler, gazetecilik gibi TS-1 ile alan programlarda azalma var.
Milliyet