Otizmli çocuklar 'Türkçeleri' ile engelleri aşacak

Otizmli çocuklar 'Türkçeleri' ile engelleri aşacak

Özel Eğitim Programları kapsamında, Türkçe Dersi Öğretim Programı ile orta-ağır zihinsel engelli ve otizmli 2. ve 3. kademe öğrencilerine okuma yazma öğretilerek, günlük yaşamlarını sürdürmeleri kolaylaştırılacak.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) hazırlanan Özel Eğitim Programlarıkapsamında, Türkçe Dersi Öğretim Programı ile orta-ağır zihinsel engelli ve otizmli 2. ve 3. kademe öğrencileri, okuma yazma öğrenip günlük yaşamlarını daha kolay sürdürebilecek.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının internet sitesinden kamuoyunun görüşüne sunulan Özel Eğitim Programları taslağı ve uzman görüşlerinden derlenen bilgilere göre, bu çalışma, Türk eğitim sisteminde zihinsel engelliler için ilk olma özelliği taşıyor.

Orta-ağır zihinsel engelli ve otizmli öğrenciler için hazırlanan 2. ve 3. kademe Türkçe Dersi Öğretim Programı, öğrencinin performansını ve ön koşul becerilerini göz önünde bulundurup, onu merkeze alan bir yaklaşımla oluşturuldu.

Program, zihinsel engelli ve otizmli öğrencilerin dil zenginlikleri incelenerek, dil becerilerini geliştirmelerini sağlayacak şekilde tasarlandı. Programla, Türkçesiyle engelleri aşan otizmli çocukların yetişmesi ve geliştirilmesi amaçlandı.

Bireylerin her yönden dengeli, tutarlı ve sağlıklı yetişmelerini sağlamaya yönelik anlayışla düzenlenen program, hem öğrencinin ilgi ve ihtiyaçlarını önceleyen hem de konu öğretimini merkeze alan yaklaşımla hazırlandı.

Öğrenciye kişisel mutluluk ve başarma duygusu kazandırmak için hazırlanan program, bu bireylere gelecekteki hayatlarında rehber olacak. psikolojik açıdan sağlıklı birey olarak yetişebilecek ve hayatını tek başına sürdürebilecek.

Program 6 ana başlıkta hazırlandı

Türkçe Dersi Öğretim Programı, "işlevsel okuma-yazma", "ilk okuma-yazma", "okuduğunu anlama", "yazılı ifade", "dinlediğini anlama" ve "sözlü iletişim" olmak üzere 6 ana başlıkta düzenlendi.

İşlevsel okuma yazma ve ilk okuma yazmayla, öğrenmekte zorlanan öğrencilere, günlük yaşamlarını daha bağımsız sürdürebilmeleri için gerekli okuma yazma becerilerinin kazandırılması hedeflendi.

Çalışmayla, özellikle ağır ve orta-ağır zihinsel engelli ve otizmli öğrencilere sosyal yaşamda sıklıkla kullanılan sözcüklerin okunması öğretilerek, onların günlük yaşamlarını sürdürmeleri kolaylaştırılacak. Bu öğrenme alanı, "sözcüğü okuma", "sözcüğü görseliyle eşleme", "sözcüğü yazma", "sözcüğü cümle ve metin içinde okuma" ve "cümle yazma" olmak üzere 5 aşamadan oluşacak.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.