Oxford ezber bozdu! Yılın kelimesini seçmek yerine...
Oxford Sözlükleri Yılın Kelimesi'nde 2015 için ilk kez gerçek bir kelime değil, kullanıcıların duygularını ifade ettiği bir emoji seçildi.
Gün geçtikçe kullanımı artan emojiler artık kelimelerin yerini almaya başladı. Kullanıcılar özellikle sosyal medya ve anlık mesajlaşma uygulamalarında kelimeleri yazmak değil emojileri tercih ediyor. Whatsapp'ın son güncellemelerinden birinde de onlarca yeni emoji kullanıcılara sunulmuş durumda.
İha'nın haberine göre kullanımının hızla büyümeye başlaması sonucu, bir emoji Oxford Sözlükleri Yılın Kelimesi dalında da 2015'in bir numarası olmayı başardı. Yani ilk kez bir kelime yerine bir emoji 'yılın kelimesi' seçilmeye layık görüldü.
Söz konusu emoji 'gülmekten gözünden yaş gelen' şeklinde tanımlanıyor.
Gülen yüz beyinde olumlu etki yapıyor
Oxford için bu ezber bozan bir durum gibi görünse de emojiler beyindeki etkileriyle de hayatımızda önemli yer tutan ifadeler haline geldi. Yapılan bilimsel araştırmalar insan beyninin internetteki gülen yüz simgelerine gerçek yüz gibi tepki verdiği ortaya çıktı.
İnternet ortamında ve sosyal paylaşım sitelerinde duyguların ifade edilmesi için yaygın olarak kullanılan "gülen yüz" gibi simgelere insan beyninin, artık gerçek bir yüz olarak tepki vermeye başladığı belirlendi. Geçtiğimiz sene "Social Neuroscience" dergisinde yayımlanan araştırma, insan beyninin kimi zaman resimler kimi zaman da imla işaretleri kullanılarak yapılan ifade simgelerine tıpkı diğer insanların yüzlerine verdiği tepkiyi gösterdiğini ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, katılımcılar üzerinde yaptıkları deneylerde iki göz ile bir ağzın bulunduğu sarı yuvarlaklar ya da nokta ve parantez işaretlerinden oluşan simgelerin, beynin oksipitotemporal bölgesindeki yüz tanıma tepkisini harekete geçirdiğini keşfetti. İkonik sarı yuvarlaklar, ilk kez 1960'larda ortaya çıktı, 1982'den itibaren de "gülen yüz" adıyla günlük yaşamda sıkça kullanılmaya başlandı.
İfade simgeleri, telefon mesajlarında, internet ortamındaki sohbetlerde ve elektronik postalarda yaygın olarak karşımıza çıkıyor. Beynin, sarı yuvarlaklara ek olarak :) ve :( simgelerine gerçek insan yüzlerine verdiği tepkiyi verdiğine işaret eden araştırmacılar, aradaki tek farkın insan yüzlerine verilen tepkinin doğuştan, ifade simgelerine verilen tepkinin ise öğrenilmiş olduğunu kaydetti. Ancak insan beyni, tüm ifade simgelerine eşit tepki göstermiyor.
Nöral tepkinin, kişilerin tanıdıkları ya da tanımadıkları simgelere bakarken değişiklik gösterdiği belirlendi. Geleneksel :) ve :-) sembolleri, gerçek insan yüzlerinin tanınması ile ilgili mekanizmaları devreye sokarken, geleneksel olmayan (-: simgesi sadece işaret olarak algılanıyor. Araştırmacılardan Owen Charches, "Bu, tamamen kültürel olarak ortaya çıkan bir nöral tepki. İnsan beyninin bu şekilde değişmesi, kesinlikle çok şaşırtıcı" dedi.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.