Oy nasıl verilir? Oy verirken nelere dikkat edilir?
Türkiye yarın kritik bir seçim için sandığa gidiyor. 57 milyon seçmen demokratik hakkını kulacak. İlk kez oy kullanacaklar ise 'nasıl oy verilir' sorusuna yanıt arıyor. Doğru oy vermek için oy kullanırken dikkat edilecekler kritik önem taşıyor.
1 Mart 2019 Pazar günü yapılacak yerel seçimler için 57 milyon adayın oy kullanma hakkı mevcut. Bu yıl 1 milyon 150 binden fazla seçmen de 18 yaşına girerek ilk kez oy kullanma hakkına sahip oldu. Bu nedenle nasıl oy kullanılır? sorusu da son derece revaçta. Oy kullanmak kadar doğru oy kullanmak da son derece önem arz ediyor. Doğru oy kullanmak için geçerli oy ve geçersiz oy örnekleri haberimizde...
31 Mart 2019 yerel seçimlerde vatandaşlar birinci vatandaşlık hakları olan oy verme haklarını kullanacaklar. Oy kullanma işlemi bazı küçük detaylara sahip.
NASIL OY KULLANILIR?
31 Mart sabahı oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerimizde 07.00'da başlayacak ve 16.00'da bitecek. Kalan illerimizde ise 08.00'da başlayıp 17.00'da sona erecek.
Sabah oy kullanmaya giderken vatandaşların yanlarında nüfus cüzdanlarını ve seçmen kağıtlarını götürmesi gerekiyor.
Seçmen kağıtları üzerinde yazan bölgede ve sandıkta oy kullanmak için gittikten sonra kimliğinizi seçim görevlisine teslim edin. Ardından size zarf ve oy pusulaları verilecek. Muhtarların kağıtları ise kabinlerde olacak.
Size verilecek pusulalar üzerinde doğru bir şekilde tercih ettiğiniz adayın üstüne mühür vurmanız gerekiyor. Ardından tercih ettiğiniz muhtarın pusulasını da zarfa atın. Ardından tüm kağıtları zarfa koyun. Zarfı seçim görevlisine teslim ettikten sonra kimliğiniz verilecek ve sizden imzanız istenecek.
İşlemler bittikten sonra seçim bölgesinden ayrılabilrsiniz.
GEÇERSİZ OY ÖRNEKLERİ
Oy kullanmada belli usüller mevcut. Örneğin mühürü pusulaya doğru şekilde basmak oyunuzun geçerli olması için gereklidir. Geçersiz oy örnekleri aşağıdaki gibidir;
Bunun dışında T.C. Kimlik Numaraları belgeniz olmaması, cep telefonu ile kabine girmek de oy iptali ve bazı durumlarda ceza sebebidir.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.